Advocacy Center

Advocacy Center

CE ÎNSEAMNĂ EVALUAREA TEHNOLOGIILOR MEDICALE (HTA)?


Ce înseamnă Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA)?Evaluarea tehnologiilor medicale este o activitate multi-disciplinară al cărei obiectiv este evaluarea noilor tehnologii din sectorul de sănătate. Ariile pe care le acoperă HTA sunt:

  1. evaluarea sistematică a valorii comparative a produselor farmaceutice și a celorlalte tehnologii medicale;
  2. deciziile care țin de preț și rambursare și care îi afectează atât pe plătitorii publici, cât și pe cei private;
  3. procesul în timpul căruia se decide dacă admiterea într-o listă de produse rambursate este sau nu acceptabilă, precum și actualizarea unei asemenea liste.

HTA oferă suport în luarea deciziei cu privire la politica de rambursare

Așa cum Economia de Sănătate și Cercetarea Rezultatelor (HEOR) oferă suportul de care au nevoie Accesul pe Piață (MA) și Afacerile Publice (PO) pentru a funcționa cum trebuie, la fel și Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) sprijină implementarea politicii farmaceutice de finanțare a medicamentelor. Așadar, HTA este importantă pentru Perspectiva Politică la fel cum este Economia de Sănătate și Cercetarea Rezultatelor (HEOR) pentru Perspectiva Industriei. Mai mult, având legătură strânsă cu politica de sănătate, HTA este întotdeauna încorporată în contextual politic al deciziilor din sănătate, ceea ce înseamnă că HTA este în mod obișnuit încorporată într-un process complex de luare a deciziei, care care nu este independent de actorii politic și alți factori de influență.

HTA ar putea duce la o îmbunătățire semnificativă a eficienței, transparenței și a responsabilității, dar numai atunci când este inclusă într-un system HTA

Sistemele HTA de succes urmăresc obiective clare de politică, iau în considerare contextul institutional si sunt implementate correct. Există un număr de obiective ale politicii de HTA care, odată traduse în sisteme HTA, pot minimiza costurile de oportunitate ale companiei:

  • asigurarea suportului de care cei care iau decizii au nevoie pentru a fi informați și, deci, pentru a lua deciziile corecte;
  • evidențierea beneficiilor clinice și a costurilor suplimentare pe care le presupun noile tehnologii medicale;
  • creșterea eficienței alocative în sistemele finanțate public care sunt, de altfel, caracterizate de resurse limitate;
  • creșterea transparenței și a responsabilității în rândul celor care iau deciziile esențiale din domeniul sănătăț.

ARTICOLE SIMILARE

Rolul HTA în accesul la inovație
Obiectivele și scopul Evaluărilor tehnologiilor medicale (HTA - Health Technology Assessments)
Misiunea „Janssen Advocacy Center”
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson