Advocacy Center

Advocacy Center

CE ÎNSEAMNĂ EVALUAREA TEHNOLOGIILOR MEDICALE (HTA)?


Evaluarea tehnologiilor medicale este o activitate multi-disciplinară al cărei obiectiv este evaluarea noilor tehnologii din sectorul de sănătate. Ariile pe care le acoperă HTA sunt:

  1. evaluarea sistematică a valorii comparative a produselor farmaceutice și a celorlalte tehnologii medicale;
  2. deciziile care țin de preț și rambursare și care îi afectează atât pe plătitorii publici, cât și pe cei private;
  3. procesul în timpul căruia se decide dacă admiterea într-o listă de produse rambursate este sau nu acceptabilă, precum și actualizarea unei asemenea liste.

HTA oferă suport în luarea deciziei cu privire la politica de rambursare

Așa cum Economia de Sănătate și Cercetarea Rezultatelor (HEOR) oferă suportul de care au nevoie Accesul pe Piață (MA) și Afacerile Publice (PO) pentru a funcționa cum trebuie, la fel și Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) sprijină implementarea politicii farmaceutice de finanțare a medicamentelor. Așadar, HTA este importantă pentru Perspectiva Politică la fel cum este Economia de Sănătate și Cercetarea Rezultatelor (HEOR) pentru Perspectiva Industriei. Mai mult, având legătură strânsă cu politica de sănătate, HTA este întotdeauna încorporată în contextul politic al deciziilor din sănătate, ceea ce înseamnă că HTA este în mod obișnuit încorporată într-un proces complex de luare a deciziei, care care nu este independent de actorii politic și alți factori de influență.

HTA ar putea duce la o îmbunătățire semnificativă a eficienței, transparenței și a responsabilității, dar numai atunci când este inclusă într-un sistem HTA

Sistemele HTA de succes urmăresc obiective clare de politică, iau în considerare contextul institutional si sunt implementate correct. Există un număr de obiective ale politicii de HTA care, odată traduse în sisteme HTA, pot minimiza costurile de oportunitate ale companiei:

  • asigurarea suportului de care cei care iau decizii au nevoie pentru a fi informați și, deci, pentru a lua deciziile corecte;
  • evidențierea beneficiilor clinice și a costurilor suplimentare pe care le presupun noile tehnologii medicale;
  • creșterea eficienței alocative în sistemele finanțate public care sunt, de altfel, caracterizate de resurse limitate;
  • creșterea transparenței și a responsabilității în rândul celor care iau deciziile esențiale din domeniul sănătății.

ARTICOLE SIMILARE

Rolul HTA în accesul la inovație
Obiectivele și scopul Evaluărilor tehnologiilor medicale (HTA - Health Technology Assessments)
Misiunea „Janssen Advocacy Center”

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson