Ce este boala Crohn?

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o afecțiune cronică. Aceasta înseamnă că este permanentă și durează toată viața, cu perioade alternante de stare bună de sănătate (remisiune) și perioade când simptomele sunt mai active (recidive sau pusee).

Inflamația tractului gastrointestinal

Boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv, de la gură până la anus. Zonele unde apare inflamația au adesea aspect segmentar, existând secțiuni de intestin normal între segmentele afectate.
În stadiile incipiente, boala Crohn se poate manifesta sub forma unor leziuni roșii și ulcere aftoase albe cu contur roșu care apar pe suprafața interioară a intestinului. Cu timpul, ulcerele aftoase devin mai profunde și mai lungi (adevărate ulcerații). În etapele ulterioare, se produce îngroșarea peretelui intestinal, care poate cauza îngustarea lumenului intestinal.
Procesul inflamator afectează toate straturile peretelui intestinal, iar modificările apărute în stratul superficial al mucoasei intestinului reflectă activitatea din straturile profunde ale peretelui intestinal. În unele cazuri, inflamațiile și ulcerele se pot extinde complet prin peretele intestinal, creând un abces sau o fistulă, un pasaj sau tunel anormal care leagă o parte a intestinului de alta sau de organele din apropiere (piele, vezică etc.).
Boala Crohn se manifestă sub formă de pusee. O perioadă lipsită de manifestări ale bolii (remisiune) este urmată de perioade în care boala se activează, iar inflamația dă naștere simptomelor. Nu se poate stabili când debutează aceste perioade și nici nu există vreo cale de a anticipa dacă inflamația se va răspândi și dacă vor apărea și alte manifestări mai intense.
După cum putem vedea, boala Crohn nu prezintă probleme persistente și este o afecțiune cu particularități diferite de la un individ la altul. Fiecare pacient este afectat într-un mod diferit. Unii oameni au o evoluție ușoară a bolii, cu câteva complicații, și necesită tratament medicamentos numai în faza cea mai activă a bolii.
Alții prezintă progresia bolii caracterizată prin stricturi, abcese și fistule, care necesită terapie imunomodulatoare și/sau intervenție chirurgicală.

Extraintestinal manifestations of Crohn’s disease.
Baumgart et al., 2012


Boala Crohn este o afecțiune cronică, ce durează toata viața, și care necesită tratament constant. Discutați cu medicul dumneavoastră despre diferitele opțiuni de tratament care vă pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Cauzele bolii

Boala Crohn este o afecțiune cronică. Aceasta înseamnă că este permanentă și durează toată viața, cu perioade alternante de stare bună de sănătate (remisiune) și perioade când simptomele sunt mai active (recidive sau pusee).
Nu se cunoaște cauza exacta a bolii. Cercetătorii cred boala Crohn poate fi rezultatul mai multor factori, printre care factori genetici, factori de mediu și o reacție anormală a sistemului imunitar.

Epidemiologia bolii

Atât bărbații, cât și femeile prezintă acelasi risc de a dezvolta boala Crohn. În majoritatea cazurilor, sunt afectați adolescenții și adulții tineri cu vârste între 15 și 35 de ani; totuși, boala poate apărea și la copiii mai mici și la adulți. Fiecare al cincilea pacient cu boala Crohn are vârsta mai mică de 20 de ani. Boala poate fi diagnosticată, de asemenea, și la bebelusi.

Epidemiologia la nivel mondial

Numeroase date au fost publicate cu privire la incidența și prevalența bolii Crohn. Există diferențe semnificative între datele privind localizarea geografică cuprinse în sondaje. Diferențele pot fi explicate parțial de influența mediului, cum ar fi gradul variat de urbanizare și obiceiurile alimentare. Ele sunt, de asemenea, rezultatul diferențelor dintre factorii genetici și alți factori de mediu observați la fiecare grup etnic. În Europa prevalența bolii Crohn variază de la 0,6/100.000 de locuitori (Grecia) până la 322/100.000 de locuitori (Germania).

http://www.crohnscolitisfoundation.org/what-are-crohns-and-colitis/what-is-crohns-disease/
http://www.crohnscolitisfoundation.org/assets/pdfs/living-with-crohns-disease.pdf
http://www.crohnsandcolitis.ca/About-Crohn-s-Colitis/What-are-Crohns-and-Colitis
http://www.efcca.org/en/science


- Tsianos, E., et al., The epidemiological profile of inflammatory bowel disease in different parts of North-West Greece. Ann Gastroenterol, 2005. 18: p. 434-440.
- Hein, R., et al., Prevalence of inflammatory bowel disease: estimates for 2010 and trends in Germany from a large insurance-based regional cohort. Scandinavian journal of gastroenterology, 2014. 49(11): p. 1325-1335.
- Baraga D in ostali. Epidemiologija bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo v družinski medicini. Gastroenterolog 2014; 18(Suppl 1): 10-17.
- Baumgart, Daniel C., Sandborn, William J. Crohn's disease. The Lancet, 2012, 380 (9853):1590-1605.

Articole similare

Cum se diagnostichează boala Crohn?
Manifestările extraintestinale ale bolii Crohn
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson