Boala Crohn se diagnostichează prin stabilirea antecedentelor medicale complete ale pacientului și ale familiei acestuia (anamneză), prin examen fizic și teste. Dacă, după efectuarea anamnezei și a examenului fizic, există suspiciunea de prezență a bolii Crohn, medicul va efectua unele teste medicale suplimentare. Aceste teste pot include următoarele:
ENDOSCOPIE
Endoscopia este cel mai important instrument de diagnosticare și se realizează folosind un endoscop, adică un tub subțire și flexibil, cu o sursă de lumină și o cameră mică aflată la capătul acestuia, care transmite imaginea pe un ecran. Gastroenterologul introduce endoscopul în tractul gastrointestinal. Pentru examinarea colonului, endoscopul este introdus prin anus - colonoscopie. Atunci când se examinează partea superioară a tractului gastrointestinal, endoscopul este introdus prin gură - gastroscopie și enteroscopie.
HISTOLOGIE
În timpul endoscopiei, medicul recoltează o probă de țesut din zonele afectate (biopsie). Proba se supune apoi unei analize microscopice detaliate. Opinia histopatologică este foarte importantă deoarece confirmă boala, face distincția între diferitele forme de boală intestinală inflamatorie, arată gradul de activitate a bolii și eventuala displazie în cazul bolii de lungă durată.
TESTE DE LABORATOR
- Testele de sânge (numărul de globule albe (leucocite), trombocite, hemoglobină și markeri ai inflamației acute, cum ar fi CRP, VSH) nu confirmă boala Crohn. Ele sunt importante pentru a determina activitatea bolii, a evalua eficacitatea tratamentului și sunt un factor de predicție al exacerbării bolii.
- Teste de scaun (calprotectină, utilizat pentru a detecta inflamația acută în intestine). Detectarea calprotectinei în scaun ajută la diferențierea dintre boala intestinală inflamatorie și boala intestinului iritabil și la evaluarea activității inflamației intestinului și a succesului tratamentului. Calprotectina poate fi folosită ca factor de predicție pentru exacerbarea bolii.