Susținere

Susținere

Cu cât înțelegeți mai bine boala, cu atât veți putea controla mai bine evoluția ei și modul de gestionare. Cu cât sunteți mai informat(ă), cu atât aveți mai multe șanse să jucați un rol activ în gestionarea bolii și să vă pregătiți pentru întâlnirea cu medicul și consultație.

Activitate fizică

Activitatea fizică

Experții au analizat mult timp influența mișcării asupra bolii Crohn. Răspunsurile la această întrebare sunt acum încurajatoare: mișcarea nu contribuie la apariția inflamației și nu o exacerbează.

Regim alimentar

Menținerea unei alimentații adecvate este importantă în tratarea bolii Crohn. Dieta trebuie să fie echilibrată și sănătoasă, deoarece organismul are nevoie de substanțe nutritive, vitamine și minerale importante. Boala Crohn variază de la persoană la persoană - boala dumneavoastră are o evoluție specifică; prin urmare, recomandările dietetice trebuie adaptate special pentru dumneavoastră.

Alimentație sănătoasă și consum moderat de alcool

Alimentația sănătoasă este cu siguranță foarte importantă, deoarece influențează pozitiv evoluția bolii. Mulți oameni caută pe Internet informații despre diete și apoi încearcă să le adapteze nevoile proprii.

Regimul meu alimentar în timpul puseurilor de boală Crohn, în caz de stricturi intestinale și intervenții chirurgicale

Discutați cu medicul – împreună puteți stabili un plan de regim alimentar indiferent de faza bolii.

Implicații psihologice

Strategia mea de autoajutorare

Persoanele diagnosticate cu boala Crohn își doresc să depășească ziua - cât mai mult posibil - fără stres și anxietate. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de curaj și de un plan de depășire a bolii.

Depresia

Depășirea problemelor nu este ușoară. Mulți pacienți își petrec toată viața încercând să găsească strategiile potrivite pentru a face față stresului și anxietății.

Implicații psihologice

O lungă perioadă de timp, cercetătorii au crezut că boala Crohn poate fi declanșată de factori psihologici. Astăzi se știe că nu există nici o legătură între un puseu de boală și stresul emoțional permanent.

Viața cu boala Crohn

Viața cu boala Crohn

Cea mai bună modalitate de a gestiona boala Crohn este aceea de a stabili un plan eficient de tratament; însă pentru a face față activităților zilnice obișnuite este necesar mai mult decât tratamentul medicamentos.

Întemeierea unei familii – ce ar trebui să știu

De regulă, boala Crohn nu influențează în mod direct planificarea familială.

Vacanța – cum să ne pregătim

V-ați gândit la toate? V-ați gândit și să discutați cu medicul?

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.