Implicații psihologice

Implicații psihologice

Stresul și disconfortul sunt permanent prezente în viața pacienților cu boală Crohn. Semnele tipice - diaree, durere și crampe - creează niveluri ridicate de stres, care, în majoritatea cazurilor, sunt asociate cu teama profundă că viața cotidiană ar putea fi afectată de puseuri sporadice. Teama de investigații și teste sau proceduri chirurgicale sunt factori suplimentari de stres.

Boala trebuie abordată proactiv și cu hotărâre.

Desigur, aceasta depinde de fiecare pacient, de situația sa personală și de capacitatea de a face față stresului. Boala Crohn și manifestările sale multiple sunt factori de stres care vă pot afecta viața. Depinde de dumneavoastră să luați inițiativa și să vă înfruntați proactiv propriile temeri, stresul și boala. Începeți prin auto-reflecție sau auto-relaxare. Dacă nu vă cunoașteți și nu vă înțelegeți temerile, nu le puteți depăși.

Fără îndoială, boala Crohn a adus o serie de schimbări în viața dumneavoastră. Mersul la cinema, la restaurant sau la cumpărături poate fi foarte stresant pentru mulți pacienți, mai ales la început, dar trebuie să păstrați o atitudine pozitivă și o viziune optimistă asupra vieții.

Articole similare

Strategia mea de autoajutorare
Viața cu boala Crohn

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.