Cum să trăiești cu psoriazis?

Cum să trăiești cu psoriazis?

Pot să merg la piscină dacă am psoriazis?

Înotul în piscină nu este contraindicat în cazul psoriazisului. Cu toate acestea, porțiunile de piele afectate de psoriazis sunt mai sensibile și susceptibile la uscare, mai ales când sunt expuse la apă cu clor. Puteți reduce timpul petrecut în apă sau puteți aplica emolienți imediat după ieșirea din apă. Totuși, trebuie să fiți pregătit pentru diverse reacții ale oamenilor.

Vi se pot adresa întrebări neplăcute sau puteți auzi comentarii neplăcute din partea persoanelor pe care le întâlniți la piscină. Ar trebui, probabil, să informați administratorul piscinei că aveți psoriazis, care poate fi neplăcut la vedere, dar care nu este contagios.

Care dintre anotimpuri este mai benefic pentru pacienți?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Clima poate exacerba într-o oarecare măsură simptomele psoriazisului, dar reacțiile la aceleași condiții meteorologice pot varia de la o persoană la alta. Unii pacienți simt că simptomele lor se îmbunătățesc în timpul verii datorită expunerii la soare, alți pacienți se simt mai bine în timpul iernii. În orice caz, pacienții pot lua măsuri preventive pentru a minimiza impactul factorilor de mediu asupra sănătății lor.

Primăvara și vara - dacă simptomele se agravează în timpul sezonului cald, ar trebui:

  • să reduceți expunerea la soare. Orice persoană poate suferi arsuri solare; totuși, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare sunt mai predispuse la arsuri solare decât cele cu pielea mai închisă la culoare. REȚINEȚI! Soarele pătrunde prin sticlă, nori, apă și haine subțiri. Chiar dacă stați la umbră, nu sunteți protejat complet împotriva soarelui, deoarece razele soarelui pot fi reflectate din apă etc.
  • Atenție: unele medicamente vă pot crește sensibilitatea la soare. Asigurați-vă că citiți întotdeauna prospectul și consultați un medic sau un farmacist dacă aveți dubii. Dacă, conform prospectului, produsul pe care îl utilizați mărește sensibilitatea la soare, ar trebui să limitați timpul petrecut la soare.
  • Utilizați o cremă de protecție solară cu factor de protecție de cel puțin 30. Aplicați-o în mod regulat în timpul zilei.
    Notă: substanțele chimice din piscine și sarea conținută în apa de mare pot irita sau usca pielea. Uscați pielea și aplicați crema de hidratare și de protecție solară.
  • Purtați haine lejere și confortabile pentru a permite circulația aerului și evaporarea transpirației. Dacă picioarele dumneavoastră sunt afectate de psoriazis, purtați pantofi confortabili sau sandale suficient de mari pentru a vă simți confortabil atunci când picioarele sunt umflate în timpul sezonului cald.
Iarna și toamna - dacă simțiți că psoriazisul erupe în timpul lunilor reci, ar trebui:
  • Reduceți temperatura din cameră pe timp de noapte (aerul mai rece nu vă usucă pielea).
  • Hidratați-vă bine (minimum 2 l de lichide/zi).
  • Aplicați cremă de corp hidratantă după duș sau baie.
  • Utilizați un produs de curățare delicată a pielii și, de preferință, faceți un duș cald scurt în locul unei băi lungi și fierbinți.
  • Asigurați-vă că vă odihniți suficient și că aveți un regim alimentar sănătos. Întrebați medicul dacă trebuie să vă vaccinați împotriva gripei sezoniere.
  • Utilizați creme de protecție solară (cu factor de protecție de minimum 15) dacă pielea este expusă la soare, vânt puternic și la temperaturi scăzute. Rețineți că soarele în timpul iernii poate fi mai periculos decât vara deoarece razele soarelui sunt reflectate de zăpadă, radiațiile fiind astfel mai intense.

Articole similare

Rolul familiei și a prietenilor în tratarea psoriazisului
Psoriazisul nu este doar o boală a pielii
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson