Tratarea

Tratarea

Treatment

Fototerapia (terapia prin lumină) este cunoscută și utilizată din cele mai vechi timpuri. Expunerea pielii la lumină încetinește dezvoltarea celulelor afectate ale pielii și îmbunătățește starea pielii afectate de psoriazis. La majoritatea pacienților, radiațiile solare sunt benefice și reduc vizibil manifestările cutanate. Interesant este faptul că fototerapia poate fi utilizată și la pacienții la care expunerea la razele solare poate agrava simptomele. Fototerapia este singura metodă de tratare a psoriazisului care combină psoralenul, o substanță fotosensibilizantă (care se administrează pe cale orală), cu lumina ultravioletă A (UVA). În cazul psoriazisului, fototerapia UVB (cu lumină ultravioletă în bandă largă sau în bandă îngustă) este mai sigură decât fototerapia și poate fi recomandată pacienților care suferă în același timp de psoriazis și de afecțiuni hepatice sau oculare.

Terapia sistemică convențională este utilizată atunci când tratamentele topice nu dau rezultate. Terapia sistemică constă în administrarea de injecții sau de medicamente sub formă de tablete care au un efect general asupra corpului. Terapiile sistemice convenționale sunt foarte eficiente, dar implică și un risc mai mare de efecte secundare. Medicamentele sistemice sunt recomandate pacienților cu o formă de psoriazis moderată până la severă. Pacienții supuși unei terapii sistemice trebuie să își facă analize la sânge și să își verifice tensiunea arterială la intervale regulate. Medicamentele utilizate cel mai frecvent sunt: ciclosporina, metotrexatul și retinoizii. Ciclosporina este un compus chimic organic administrat sub formă de tablete. S-a constatat că ciclosporina suprimă activitatea sistemului imunitar. Metotrexatul este un agent citostatic și imunosupresor. Se utilizează sub formă de injecții sau de tablete. Retinoizii normalizează producția de celule ale pielii și descuamarea. Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A care pot normaliza producția de celule ale pielii și descuamarea.

Agenții biologici (biologicele) reprezintă un progres în tratamentul psoriazisului care dă o speranță pacienților afectați. Terapiile biologice modifică reacțiile imune ale organismului și pot mima funcțiile anticorpilor. Terapiile biologice vizează sistemul imun. Spre deosebire de alte forme de agenți imunosupresori, terapiile biologice vizează doar zonele în care se dezvoltă psoriazisul și sunt adecvate utilizării pe termen lung. Terapiile biologice se administrează fie prin injectare subcutanată, fie prin perfuzie intravenoasă.
Utilizarea de remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului poate aduce confort și ușurare pentru pielea afectată de boală. Sare de la Marea Moartă: folosirea sării de la Marea Moartă ajută în mod eficient în terapia tradițională a psoriazisului. Există, de asemenea, un număr tot mai mare de produse cosmetice care conțin sare de la Marea Moartă, aceasta reglând producerea de sebum, având proprietăți antibacteriene și îmbunătățind starea pielii.

Psoriazisul este o boală complexă; el poate fi exacerbat de diverși factori: stres, trecerea de la un anotimp la altul, dieta etc. Vestea bună este că poate fi ținut sub control cu ajutorul tratamentelor disponibile în prezent. Este important de reținut că tratamentul trebuie adaptat fiecărui pacient în parte. Dacă tratamentul dumneavoastră actual nu dă rezultate, trebuie să discutați cu medicul specialist dermatolog. Găsirea celui mai eficient tratament necesită răbdare și discuții amănunțite cu medicul dumneavoastră, care este posibil să propună mai multe alternative urmărind ca selecția celei mai bune scheme de tratament să se facă prin încercări repetate.

Tratament topic

Tratament topic

Tratamentul topic este una dintre opțiunile disponibile pentru tratarea psoriazisului. În tratamentul topic, pacienții folosesc formule speciale, de obicei unguente, care se aplică direct pe zonele afectate ale pielii.


Fototerapie

Fototerapie

Fototerapia (terapia prin lumină) este cunoscută și utilizată din cele mai vechi timpuri. Expunerea pielii la lumină încetinește dezvoltarea celulelor afectate ale pielii și îmbunătățește starea pielii afectate de psoriazis.


Terapia biologică pentru tratarea psoriazisului

Agenți biologici pentru tratarea psoriazisului

Agenții biologici reprezintă un progres în tratarea psoriazisului care dă o speranță pacienților afectați. Terapiile biologice modifică reacțiile imune ale corpului și pot imita funcțiile anticorpilor.

Tratamente biologice

Fiecare medicament biologic este caracterizat mai jos în funcție de ordinea alfabetică a denumirii substanței active.



Cum funcționează biologicele?

Biologicele se administrează fie prin injecţie subcutanată, fie prin perfuzie intravenoasă.

Remedii naturiste tradiționale pentru psoriazis

Auto-îngrijirea la domiciliu pentru psoriazis

Utilizarea de remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului poate aduce confort și ușurare pentru pielea afectată de boală.




Terapie sistemică convențională

Tratament sistematic convențional

Terapia sistemică convențională este utilizată atunci când tratamentele topice nu dau rezultate.



References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson