Suport

Suport

Recomandarea # 1

O persoană diagnosticată cu psoriazis se poate simți nesigură. Atunci când zonele vizibile ale pielii sunt afectate de psoriazis, pacienții se pot confrunta cu stigmatizarea socială. Dacă aveți prieteni sau rude care suferă de psoriazis, este important să aflați mai multe informații despre psoriazis și despre modul în care să le acordați sprijin acestor pacienți. Cu siguranță, este important ca persoanele care locuiesc sau lucrează cu o persoană afectată de psoriazis trebuie să știe că această afecțiune a pielii nu este contagioasă, în ciuda faptului că poate provoca simptome îngrijorătoare.

Recomandarea # 2

Psoriazisul nu reprezintă doar "scuame" solzoase și uscate pe piele; persoanele care suferă de psoriazis se tem de respingere sau de lipsa unei vieți personale și de familie, de dificultatea găsirii unui loc de muncă și de complicațiile legate de psoriazis care pot duce, în cele din urmă, la dizabilitate. Simptomele neplăcute ale psoriazisului și atitudinea socială negativă larg răspândită față de psoriazis pot avea un impact negativ extrem asupra stimei de sine a pacientului; pacienții se pot simți neînțeleși, marginalizați sau stigmatizați. Din toate aceste motive, pacienții care suferă de psoriazis ar trebui să își monitorizeze cu atenție starea emoțională. Gestionarea cu succes a psoriazisului depinde în mare măsură de sprijinul pe care pacientul îl poate primi din partea familiei și a prietenilor în momente dificile.

Recomandarea # 3

Înotul în piscină nu este contraindicat în cazul psoriazisului. Cu toate acestea, porțiunile de piele afectate de psoriazis sunt mai sensibile și susceptibile la uscare, mai ales când sunt expuse la apă cu clor. Vi se pot adresa întrebări neplăcute sau puteți auzi comentarii neplăcute din partea persoanelor pe care le întâlniți la piscină. Unii pacienți simt că simptomele lor se îmbunătățesc în timpul verii datorită expunerii la soare, alți pacienți se simt mai bine în timpul iernii. Dacă simptomele se agravează în timpul sezonului cald, ar trebui să reduceți expunerea la soare. Purtați haine lejere și confortabile pentru a permite circulația aerului și evaporarea transpirației. Asigurați-vă că vă odihniți suficient și că aveți un regim alimentar sănătos. Întrebați medicul dacă trebuie să vă vaccinați împotriva gripei sezoniere.

Rolul familiei și a prietenilor în tratarea psoriazisului

Rolul familiei și a prietenilor în tratarea psoriazisului

O persoană diagnosticată cu psoriazis se poate simți nesigură. Atunci când zonele vizibile ale pielii sunt afectate de psoriazis, pacienții se pot confrunta cu stigmatizarea socială.

Psoriazisul nu este doar o boală a pielii

Psoriazisul nu este doar o boală a pielii

Psoriazisul nu reprezintă doar scuame solzoase și uscate pe piele; persoanele care suferă de psoriazis se tem de respingere sau de lipsa unei vieți personale și de familie, de dificultatea găsirii unui loc de muncă și de complicațiile legate de psoriazis care pot duce, în cele din urmă, la dizabilitate.

Cum să trăiești cu psoriazis

Cum să trăiești cu psoriazis?

Decoperă răspunsuri la întrebări comune pe care le poți avea: Poți merge la piscină? Sunt unele anotimpuri mai benefice?


References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599