Fototerapie

Fototerapie

Fototerapia (terapia cu lumină) este cunoscută și utilizată din antichitate. Expunerea pielii la lumină încetinește creșterea celulelor cutanate afectate și ameliorează afectarea pielii în psoriazis.

La majoritatea pacienților, radiațiile solare se dovedesc favorabile și reduc în mod vizibil manifestările bolii la nivelul pielii. Este interesant faptul că fototerapia poate fi utilizată și la pacienții în cazul cărora simptomele sunt agravate de expunerea la lumina soarelui. Aceasta deoarece lampa terapeutică emite o gamă sigură și benefică de lumină ultravioletă. Fototerapia trebuie utilizată constant și regulat, sub supraveghere medicală. Ca orice alt tratament medical, fototerapia este asociată cu un risc de reacții adverse, inclusiv fototoxicitate, îmbătrânirea accelerată a pielii, inflamarea acută a corneei și a conjunctivei și cancerul de piele. Fototerapia in psoriazis este efectuată prin diverse metode bazate pe razele ultraviolete A (UVA) și B (UVB).

PUVA (psolaren + UVA)

Aceasta este singura metodă de tratament pentru psoriazis care combină un medicament pe bază de psoralen (administrat pe cale orală), care crește sensibilitatea la lumină și razele ultraviolete A (UVA). Pacienții cu psoriazis iau o doză de psoralen, după care participă la o ședință de fototerapie efectuată cu o lampă UVA la un centrul medical. Pacientul primește ochelari de protecție pe care să îi poarte în timpul fototerapiei. De asemenea, după o serie de ședințe de fototerapie (3-4 ședințe pe săptămână) pacienții sunt supuși unor teste oftalmologice și hepatice. Ca măsură de precauție, pielea nu poate fi expusă direct la razele soarelui, imediat după o ședință de fototerapie. PUVA este utilizată de obicei la pacienții care au 10%-15% din suprafața totală a pielii afectată de psoriazis (cazuri suficient de severe). Fototerapia de lungă durată este asociată cu un risc crescut pentru anumite efecte adverse, precum mâncărime, cefalee, greață și dezvoltarea unui cancer de piele.

Fototerapia cu UVB

Fototerapia cu raze ultraviolete B (UVB) (lumină ultravioletă fie cu bandă largă, fie cu bandă îngustă) în psoriazis este mai sigură decât PUVA și poate fi recomandată pacienților cu psoriazis și probleme hepatice sau oftalmologie concomitente. În mod normal, pacienții simt o ameliorare a simptomelor după câteva ședințe de terapie cu UVB. Ca și PUVA, fototerapia cu UVB trebuie efectuată sub supraveghere medicală. Expunerea la lumina UVB poate cauza înroșirea pielii (eritem) și mâncărime, care se rezolvă spontan. Terapia cu UVB cu bandă îngustă din spectrul 311–312 nm este considerată cea mai eficientă pentru gestionarea psoriazisului.

Articole similare

Cum funcționează biologicele?
Tratamente biologice
Auto Îngrijirea la domiciliu pentru psoriazis
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson