Tratamente biologice

Tratamente biologice

Fiecare medicament biologic este caracterizat mai jos în funcție de ordinea alfabetică a denumirii substanței active.

Adalimumab

Anticorp monoclonal uman recombinat specific pentru factorul de necroză umană alfa, TNF-α. Este un agent antiinflamator puternic. Adalimumab se administrează prin injecție subcutanată. Acesta se leagă de TNF și îi neutralizează activitatea biologică blocându-i interacțiunea cu receptorii de pe suprafața celulară. Cele mai frecvente reacții adverse ale adalimumab sunt infecțiile (sinuzită, infecțiile tractului respirator), durerile de cap, durerea musculoscheletală și reacțiile la locul injectării. Asemenea altor antagoniști anti-TNF, adalimumab poate fi utilizat și în gestionarea altor afecțiuni inflamatorii sau imune, precum boala Crohn, artrita reumatoidă, artrita psoriazică, artrita idiopatică juvenilă cu afectarea mai multor articulații, spondilita anchilozantă (AS), spondiloartrita axială și spondiloartrita axială non-radiografică și altele.

Apremilast

Apremilast este un inhibitor cu molecule mici al fosfodiesterazei de tip 4 (PDE4), care acționează la nivel intracelular pentru a modula o rețea de mediatori proinflamatori și antiinflamatori. Inhibarea PDE4 crește valorile intracelulare ale adenozin monofosfatului ciclic (cAMP), ceea ce la rândul său reglează descrescător răspunsul inflamator modulând exprimarea TNF-α, IL-23, IL-17 și a altor citokine inflamatorii. Apremilast se adminstreaza pe cale orală. Apremilast este indicat pentru tratamentul psoriazisului în placi, artrită psoriazică și boala Behcet. Cele mai frecvente reacții adverse ale apremilast sunt: diaree, greață, cefalee, infecții ale tractului respirator superior (răceală, nasul înfundat, infecția sinusurilor).

Bimekizumab

Bimekizumab este un anticorp monoclonal umanizat IgG1/k care se leagă selectiv cu afinitate crescută de citokinele IL-17A, IL-17F și IL-17AF, blocând interacțiunea cu complexul receptorului IL17RA/IL-17RC. Bimekizumab inhibă aceste citokine proinflamatorii, ceea ce duce la normalizarea inflamației pielii și la îmbunătățirea simptomelor clinice asociate cu psoriazisul. Bimekizumab se administrează prin injecție subcutanată. Bimekizumab este indicat pentru tratamentul psoriazisului în plăci. Cele mai frecvente reacții adverse ale bimekizumab sunt: infecții posibil grave, infecții ale căilor respiratorii superioare, infecții fungice, otite, reacții la locul administrării.

Brodalumab

Brodalumab este un anticorp monoclonal complet uman IgG2 care se leagă cu specificitate de IL-17RA umană și blochează activitatea biologică a citokinelor proinflamatorii IL-17A, IL-17F, IL-17A/F heterodimer, IL-17C și IL-17E (cunoscut și ca IL-25), determinând inhibarea inflamației și simptomelor clinice asociate cu psoriazisul. Brodalumab se administrează prin injecție subcutanată. Brodalumab este indicat pentru tratamentul psoriazisului în plăci. Cele mai frecvente reacții adverse ale brodalmumab sunt: reacții alergice grave, infecții posibil grave, diaree, greață, reacții la locul administrării.

Certolizumab Pegol

Certolizumab pegol este alcătuit dintr-un anticorp monoclonal, certolizumabul, care a fost „pegilat” (legat de o substanță chimică numită polietilenglicol). Certolizumabul pegol a fost conceput pentru a se lega de o proteină mesager din organism numită factor de necroză tumorală alfa (TNF-alfa). Blocând TNF-alfa, certolizumabul pegol reduce inflamația și alte simptome ale bolii. Certolizumab pegol se administrează prin injecție subcutanată. Certolizumab pegol este indicat în psoriazisul în plăci, poliartrita reumatoidă, spondilartrită axială radiografică sau non-radiografică, artrita psoriazică. Cele mai frecvente reacții adverse ale certolizumab pegol sunt: urticaria, edemul angioneurotic (umflarea feței, mâinilor, picioarelor), dificultăți la respiratțe, la inghițire, insuficiență cardiacă, pancitopenia (număr scăzut de hematii, trombocite și leucocite), sindromul Stevens-Johnson (erupții cutanate grave).

Etanercept

Etanercept este o proteină de fuziune formată prin cuplarea receptorului uman al factorului de necroză tumorală (p75) cu un fragment imunoglobulinic Fc. Proteina de fuziune poate recunoaște și se poate lega de antigenii prezenți în organism cu rolul de a bloca activitatea TNF-α. Date fiind proprietățile sale antiinflamatoare, amploarea inflamației este redusă progresiv. Etanercept este utilizat în psoriazisul în plăci, artrita reumatoidă, artrita psoriazică, artrita idiopatică juvenilă și spondilita anchilozantă. Cele mai frecvente reacții adverse ale etanercept sunt: reacții la locul injectării (adică eritem, mâncărime) și infecții de căi respiratorii (de tip răceală sau pneumonie).

Guselkumab

Guselkumab este un anticorp monoclonal uman (mAb) IgG1λ, care se leagă selectiv de proteina interleukină 23 (IL-23), cu grad înalt de specificitate şi afinitate. Prin blocarea activității acesteia, guselkumab reduce activitatea sistemului imunitar, având drept consecință reducerea inflamației și a simptomelor bolii. Guselkumab se administrează prin injecție subcutanată. Guselkumab este indicat in psoriazisul în plăci și artrita psoriazică. Cele mai frecvente reacții adverse ale guselkumab sunt: infecții ale căilor respiratorii superioare, dureri de cap, durere la nivelul articulaţiilor (artralgie), diaree, reacții la locul injectării, creșterea numărului de enzime ale ficatului în sânge.

Infliximab

Infliximab este un anticorp monoclonal chimeric anti-factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α). Este administrat prin perfuzie intravenoasă. Infliximab este utilizat în psoriazis, artrita reumatoidă, boala Crohn, colita ulcerativă, spondilita anchilozantă și artrita psoriazică. Infliximab este un medicament anti-inflamator. Cele mai frecvente reacții adverse ale infliximab sunt reacțiile la perfuzia intravenoasă: dispnee (dificultăți de respirație), urticarie, precum și infecții virale, infecții ale tractului respirator inferior și superior și indigestie.

Ixekizumab

Ixekizumab este un anticorp monoclonal care se leagă de interleukina 17A. Concentrațiile crescute de IL-17A au fost implicate în patogenia psoriazisului prin promovarea proliferării și activării keratinocitelor artritei psoriazice. Neutralizarea IL-17A de către ixekizumab inhibă aceste acțiuni. Ixekizumab se administreaza sub forma unor injectii subcutanate, repetate la anumite intervale de timp bine specificate.

Cel mai frecvent raportate reacții adverse la ixekizumab au fost reacțiile la locul de injectare și infecțiile tractului respirator superior (mai frecvent rinofaringită).

Risankizumab

Risankizumab este un anticorp monoclonal umanizat tip imunoglobulină G1 (IgG1) care se leagă în mod selectiv şi cu afinitate înaltă de proteina interleukină 23 (IL-23). Prin blocarea activității acesteia, risenkizumab reduce activitatea sistemului imunitar, având drept consecință reducerea inflamației și a simptomelor bolii. Risenkizumab se administrează prin injecție subcutanată. Risenkizumab este indicat in psoriazisul în placi și artrita psoriazică. Cele mai frecvente reacții adverse ale risenkizumab sunt: infecții grave, infecții ale căilor respiratorii superioare, oboseală, infecții fungice, reacții la locul administrării, mâncărime, durere de cap.

Secukinumab

Secukinumab este este un anticorp monoclonal uman care se leagă și neutralizează deasemenea citokina proinflamatorie IL-17A. Ca rezultat, secukinumab inhibă eliberarea citokinelor proinflamatorii, chemokinelor şi mediatorilor deteriorării tisulare şi reduce contribuţiile mediate de IL-17A la bolile autoimune şi inflamatorii, precum psoriazisul. Secukinumab se administrează printr-o serie de injecții subcutanate, într-un număr și la intervale specifice.

Cele mai frecvent raportate reacţii adverse la medicament au fost infecţii ale căilor respiratorii superioare (cel mai frecvent, rinofaringită și rinită).

Tildrakizumab

Tildrakizumab este un anticorp monoclonal IgG1/k umanizat care se leagă în mod specific de proteina interleukină 23 (IL-23). Prin blocarea activității acesteia, tildrakizumab reduce activitatea sistemului imunitar, având drept consecință reducerea inflamației și a simptomelor bolii. Tildrakizumab se administrează prin injecție subcutanată. Tildrakizumab este indicat în psoriazisul in placi. Cele mai frecvente reacții adverse ale tildrakizumab sunt: infecții ale căilor respiratorii superioare, gastroenterită, greață, diaree, durere la nivelul locului de injectare, durere de spate, durere de cap.

Ustekinumab

Este un anticorp monoclonal care se leagă în mod specific de două tipuri de proteine implicate în procese care cauzează psoriazisul. Prin blocarea activității acestora, ustekinumab reduce activitatea sistemului imunitar. Drept consecință, afecțiunea inflamatoare și simptomele bolii sunt reduse. Ustekinumab este utilizat în psoriazisul moderat și sever și în artrita psoriazică. Acesta se administrează prin injecție subcutanată. Cele mai frecvente reacții adverse la ustekinumab sunt: durerile de cap, infecțiile tractului respirator superior și inflamații ale mucoasei nazale și faringiene.

CP-308377

Articole similare

Cum funcționează biologicele?
Auto Îngrijirea la domiciliu pentru psoriazis
Tratament sistematic convențional

References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599