Tratament sistematic convențional

Tratament sistematic convențional

De regulă, tratamentul sistemic convențional este utilizat dacă tratamentele topice nu dau rezultate.

Tratamentul sistemic poate fi administrat cu ajutorul injecțiilor sau al comprimatelor adminsitrate oral, care au efect general asupra organismului. Tratamentele sistemice convenționale sunt foarte eficiente, dar prezintă și un nivel mai înalt de risc de apariție a reacţiilor adverse. Medicamentele sistemice sunt recomandate pentru pacienții cu psoriazis moderat și sever. Pacienții sub tratament sistemic trebuie să facă analize de sânge și să-și măsoare tensiunea arterială la intervale regulate.

Ciclosporina

Ciclosporina este un compus chimic organic, o peptidă ciclică de 11 aminoacizi. Este utilizată în special în transplantologie (ca terapie imuno-supresoare adminsitrata post-transplant, ca prevenție a reacției de respingere a grefei). Când s-a descoperit că suprimă activitatea sistemului imunitar, ciclosporina a fost introdusă în tratamentul psoriazisului sever. Terapia cu ciclosporină pentru psoriazis este eficientă deoarece aceasta inhibă proliferarea celulelor T și suprimă răspunsul imun. În tratamentul standard cu ciclosporină, majoritatea pacienților au prezentat o ameliorare semnificativă a manifestărilor la nivelul pielii.

Ciclosporina se administrează sub formă de comprimate. Tratamentul durează în medie 3-4 luni, dar efectele sunt vizibile în numai câteva zile. Cu toate acestea, simptomele psoriazice se vor exacerba, cel mai probabil, după terminarea tratamentului. Cele mai frecvente reacții adverse ale ciclosporinei sunt: hipertensiune arterială, disfuncții renale, risc crescut de cancer, diaree, probleme hepatice, greață și stare de oboseală generalizată.

Metotrexat

Metotrexatul este un agent citostatic și imunosupresor. Este utilizat ca injecții sau comprimate. Metotrexatul este administrat pacienţilor cu psoriazis moderat sau sever, însoțit sau nu și de artrită psoriazică. Pacienţi cărora li se administrează metotrexat trebuie monitorizați atent din cauza reacțiilor adverse asociate cu acest tratament, printre care anemia și leziunile hepatice. Pacienţi tratați cu metotrexat pot necesita analize de sânge la fiecare 2-3 săptămâni (la indicația medicului). În condiții de precauție rezonabilă, tratamentul pe bază de metotrexat poate ameliora rapid și semnificativ simptomele psoriazisului. Cu toate acestea, metotrexatul suprimă sistemul imunitar și poate fi administrat numai persoanelor sănătoase (fără infecții). Metotrexatul este contraindicat în timpul sarcinii (sau în perioada de concepție). Din cauza problemelor de siguranță, metotrexatul este contraindicat și la pacienții cu insuficiență renală severă, afecțiuni ale măduvei osoase și afecțiuni gastrice, inclusiv ulcere duodenale și gastrice.

Retinoizii

Retinoizii au fost utilizați în tratamentul psoriazisului de la mijlocul anilor `70. Derivați din vitamina A, retinoizii normalizează producția de celule cutanate și descuamarea. Retinoizii sunt fie naturali, fie sintetici (retinol). Retinoizii orali sunt recomandați pentru pacienții cu psoriazis moderat și sever care nu răspund la alte tratamente. Retinoizii au proprietăți similare cu ale vitaminei A. Unul dintre cel mai frecvent utilizați retinoizi este acitretinul. Întreruperea tratamentului poate induce puseuri de psoriazis. Acitretinul nu trebuie utilizat de femeile însărcinate sau cele care intenționează să rămână însărcinate în cel mult trei ani de la utilizarea acestui tratament.

Articole similare

Tratament topic
Fototerapie
Cum funcționează biologicele?
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson