Alimentație sănătoasă și consum moderat de alcool

Alimentație sănătoasă și consum moderat de alcool

Nu există o singură dietă sau un singur plan alimentar recomandat în boala Crohn. Medicul sau nutriționistul dumneavoastră vă poate ajuta cu sugestii personalizate pentru a vă satisface nevoile.

Recomandările alimentare trebuie să fie personalizate astfel încât să asimilați suficiente substanțe nutritive și calorii. Discutați cu medicul despre adaptarea dietei pentru dumneavoastră.

Cu cât vă pregătiți mai atent mâncarea, cu atât mai multe substanțe nutritive și vitamine vor fi păstrate. Mâncărurile gătite înăbușit și la abur sunt mai potrivite decât cele gătite la cuptor. Din cauza inflamației cronice a tractului gastrointestinal, corpul dumneavoastră poate absorbi doar o cantitate limitată de alimente. Cu o dietă adecvată și alimentele pregătite cu grijă, veți putea atenua aceste probleme.

Puteți ameliora problemele urmând câteva reguli simple: evitați alimentele acide, dulci, calde sau reci și alimentele picante și grase. Consumul excesiv de alimente crude sau produse din cereale (de exemplu, pâinea integrală) nu este, de asemenea, recomandat.

Alpha și Omega: alimentație sănătoasă și consum moderat de alcool

Alfa și Omega unei diete sănătoase înseamnă un aport suficient de lichide. O persoană adultă trebuie să bea cel puțin 1,5 până la 2 litri de lichide pe zi. În boala Crohn, necesarul de lichide poate fi semnificativ mai mare în timpul puseurilor, în special datorită diareei.
Preveniți pierderea de lichide - rămâneți bine hidratat! Pe lângă o dietă sănătoasă, asigurați-vă că beți suficiente lichide. În special în perioadele de exacerbare a bolii trebuie să beți peste doi litri de lichide, adică mai mult decât necesarul pentru o persoană sănătoasă.
În afară de produsele alimentare, alegeți cu atenție și băuturile pe care le consumați. Băuturile spumoase, dulci și acide (de exemplu, sucurile de citrice și limonada) și consumul prea mare de cafea pot provoca probleme suplimentare.

În diverse discuții profesionale, medicii recomandă consumul de apă minerală plată, ceaiuri ușoare și sucuri de fructe și legume neacide. Acestea includ băuturi cum ar fi sucul de banane sau de pere sau ceaiul de mușețel. Mai ales apa minerală plată oferă organismului dumneavoastră microelementele necesare.

Interdicție absolută a alcoolului?

Oamenii care preferă un pahar bun de vin sau de bere se pot relaxa. În boala Crohn consumul de alcool nu este complet interzis. Totuși, ar trebui să beți doar cantități moderate de alcool la anumite ocazii. Dacă boala se agravează, trebuie să renunțați la alcool.

Articole similare

Regimul meu alimentar în timpul puseurilor de boală Crohn, în caz de stricturi intestinale și intervenții chirurgicale
Strategia mea de autoajutorare

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Mayo Clinic. Amyloidosis overview: symptoms and causes. Accesat: 26 mai 2022.
National Organization for Rare Disorders. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
D'Errico S, Mazzanti A, Baldari B, Maiese A, Frati P, Fineschi V. Sudden death in lambda light chain AL cardiac amyloidosis: a review of literature and update for clinicians and pathologists. Int J Clin Exp Pathol. 2020 Jul 1;13(7):1474-1482. PMID: 32782665; PMCID: PMC7414507.
Mayo Clinic. Amyloidosis diagnosis and treatment. Accesat: 20 august 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Merlini G, Dispenzieri A, Sanchorawala V, et al. Systematic immunglobulin light chain amyloidosis. Nature Review Disease Primers. 2018;4(1):38.
Hasib Sidiqi M, Gertz MA. Immunoglobulin light chain amyloidosis diagnosis and treatment algorithm 2021. Blood cancer journal. 2021;11(5):1-9.