Regimul meu alimentar în timpul puseurilor de boală Crohn, în caz de stricturi intestinale și intervenții chirurgicale

Regimul meu alimentar în timpul puseurilor de boală Crohn, în caz de stricturi intestinale și intervenții chirurgicale

În timpul unui puseu inflamator, intestinele pot fi cu ușurință supraîncărcate. Medicii recomandă o dietă cu conținut scăzut de reziduuri, care va ajuta la calmarea inflamației intestinale. Stresul asupra organismului este foarte ridicat în timpul puseurilor bolii. Asigurați-vă că, în ciuda consumului redus de alimente, consumați cantități suficiente de lichide. Alegeți băuturile care oferă organismului substanțele nutritive și mineralele necesare. Acestea includ sucuri de fructe neacide, apă minerală plată și ceaiuri. Dieta ar trebui să fie hrănitoare. Fructele de avocado, bananele și supele cremă sunt o opțiune potrivită.

Dieta în strictura (îngustarea) intestinală și după intervenția chirurgicală

Dacă boala a cauzat strictura (îngustarea) intestinală sau dacă un segment din intestin a fost îndepărtat chirurgical, trebuie să eliminați complet fibrele din dieta dumneavoastră. Fibrele sunt nedigerabile și sunt prezente în alimentele vegetale (cereale, leguminoase, semințe) și fructe. Ele absorb apa, adaugă volum la scaune și ajută la tranzitul alimentelor și al deșeurilor prin intestin.

Chiar dacă aveți un puseu - mâncați

În timpul puseurilor, mulți pacienți cu boală Crohn refuză să mănânce în mod corespunzător și chiar se abțin complet de la a mânca. Aceasta din motive precum: greață, durere, lipsa apetitului - acestea sunt manifestările însoțitoare ale bolii Crohn în momentul exacerbării. Este greșit. Pe de o parte, inflamația tractului intestinal reduce absorbția substanțelor nutritive și, pe de altă parte, diareea continuă conduce la pierderea de lichide și, în consecință, pierderea în greutate și deshidratare.

În urma evitării consumului de hrană și lichide, mulți pacienți cu boală activă Crohn dezvoltă deficit de vitamină și minerale. Prin urmare, este important să stabiliți, împreună cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră, un concept individual de dietă adecvat (sub forma unui plan de regim alimentar adaptat individual sau a unei liste de suplimente alimentare), pentru a face față bolii și pentru a lua măsuri împotriva episoadelor acute.

Regimul alimentar în timpul puseurilor

După terminarea puseului, se recomandă să nu începeți imediat cu același regim alimentar pe care l-ați avut înainte de acesta. Este important să vă asigurați că organismul se obișnuiește treptat cu regimul recomandat. În primele câteva zile după ameliorare încercați să vă reglați digestia. Oferiți organismului suficient timp să se odihnească pentru a se putea adapta. Dacă, în timpul fazei inflamatorii, regimul dumneavoastră alimentar a constat în cea mai mare parte în lichide, este recomandat să începeți să consumați foarte lent alimente solide cu nivel scăzut de reziduuri.

Alimente recomandate:
Alimente de evitat:
Fructe: fructe spălate și pasate, cum ar fi bananele, merele coapte, căpșunile, pere moi, piersici, kiwi sau mango.
Fructele acide: acizii din citrice, cum ar fi lămâile, portocalele etc., împovărează stomacul. Acest lucru este valabil și pentru sucurile din aceste fructe.
Cereale și cartofi: grișul, secara albă, orezul și pastele, cartofii fierți și găluștele sunt ușor de digerat.
Grăsimi și uleiuri. Evitați cantități mari de ulei, prăjelile, cârnații și carnea grasă, precum și maioneza.
Proteine: pește cu conținut scăzut de grăsimi (de exemplu, păstrăv), carne de vită macră, curcan, vânat sau carne de pasăre, ouă fierte moi.
Dulciuri: cantități mari de dulciuri care conțin o mulțime de grăsimi, cum ar fi marțipan sau ciocolată. Excludeți îndulcitorii care înlocuiesc zahărul.
Consumați multe lichide: ceaiuri ușoare (de exemplu, mușețel), apă minerală plată, sucuri de legume și sucuri de fructe neacide, cum ar fi sucul de mere, de pere sau de banane.

Articole similare

Alimentație sănătoasă și consum moderat de alcool
Strategia mea de autoajutorare

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Mayo Clinic. Amyloidosis overview: symptoms and causes. Accesat: 26 mai 2022.
National Organization for Rare Disorders. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
D'Errico S, Mazzanti A, Baldari B, Maiese A, Frati P, Fineschi V. Sudden death in lambda light chain AL cardiac amyloidosis: a review of literature and update for clinicians and pathologists. Int J Clin Exp Pathol. 2020 Jul 1;13(7):1474-1482. PMID: 32782665; PMCID: PMC7414507.
Mayo Clinic. Amyloidosis diagnosis and treatment. Accesat: 20 august 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Merlini G, Dispenzieri A, Sanchorawala V, et al. Systematic immunglobulin light chain amyloidosis. Nature Review Disease Primers. 2018;4(1):38.
Hasib Sidiqi M, Gertz MA. Immunoglobulin light chain amyloidosis diagnosis and treatment algorithm 2021. Blood cancer journal. 2021;11(5):1-9.