Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

Numeroase studii au făcut posibilă înțelegerea unora dintre mecanismele biologice modificate care duc la proliferarea limfocitelor din LLC și la prelungirea duratei de viață a acestora.


În prezent se cunoaște faptul că unii factori, în special unele modificări genetice, contribuie la creşterea duratei de viaţă a limfocitelor şi înmulţirea lor fără justificare. Există o serie de factori care pot determina creșterea riscului de apariție a acestei boli:

● Vârsta. Riscul de apariție a LLC-ului crește odată cu vârsta. Majoritatea persoanelor cu LLC au peste 60 de ani. Aceasta apare rar la persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Incidența bolii crește de la mai puțin de o persoană din 100 000 la cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani la peste 30 de persoane din 100 000 la cei cu vârsta de peste 80 de ani. Pacienții mai în vârstă tind să prezinte rezultate mai nefavorabile din cauza faptului că sunt diagnosticați cu o formă de LLC mai agresivă și a incapacității de a tolera tratamentul și simptomele bolii.

● Sexul. LLC apare mai frecvent la bărbați decât la femei.

● Antecedentele familiale. Majoritatea persoanelor cu LLC nu prezintă antecedente familiale ale acestei boli. Rudele de gradul întâi ale pacienților cu LLC au o probabilitate de patru ori mai mare de apariție a LLC-ului în comparație cu persoanele care nu au rude de gradul întâi cu această boală. Cu toate acestea, riscul este în continuare scăzut. De exemplu, la vârsta de 60 ani fratele/sora sau copilul unei persoane cu LLC ar avea trei până la patru șanse din 10 000 de apariție a bolii în comparație cu o șansă din 10 000 pentru o persoană în vârstă de 60 de ani fără antecedente familiale ale bolii.

● Etnia - LLC este mai frecventă la persoanele de origine europeană.

ARTICOLE SIMILARE


Consulturi regulate

O dată la câteva săptămâni sau luni sau anual, echipa medicală vă va cere să veniți pentru un consult.

Voi avea nevoie de tratament?

Multe persoane diagnosticate cu forme de cancer de sânge cu evoluție lentă nu au nevoie de tratament imediat.

Recomandarea nr. 1

Alimentația sănătoasă