Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

Diagnosticul de LLC


În majoritatea cazurilor (aproximativ 70 %), diagnosticul de leucemie limfocitară cronică (LLC) este pus întâmplător la persoane care se simt bine, dar la care analizele uzuale arată o creștere a numărului de globule albe din sânge, în special al limfocitelor din sânge.

La momentul diagnosticului, unii pacienți pot prezenta o creștere a dimensiunii ganglionilor limfatici superficiali și a splinei. În cazuri rare, analizele de sânge pot indica anemie, adică o scădere a valorii Hb (hemoglobina) și a globulelor roșii din sânge, precum și o scădere a numărului de trombocite.

Examen clinic

Pentru a evalua stadiul bolii, medicul efectuează un examen clinic în care se verifică prezența și dimensiunea ganglionilor de la nivelul gâtului, axilelor și zonei inghinale, precum și dimensiunea splinei și a ficatului.

Analize de sânge

Analizele de sînge pentru diagnosticarea LLC sunt esențiale pentru a evalua caracteristicile limfocitelor, al căror număr crește în sânge. Se efectuează două teste asupra probelor de sânge la centre hematologice specializate:

 • frotiu de sânge periferic - acest examen evaluează la microscopul optic caracteristicile celulelor din sânge plasate sub forma unui frotiu pe o lamelă din sticlă. Se examinează aspectul celulelor care apar în LLC, care sunt de obicei foarte numeroase și mici.
 • examen imunofenotipic al celulelor din sângele periferic - detectează caracteristicile pe care le prezintă celulele leucemice limfocitare pe suprafața lor. Limfocitele LLC exprimă de fapt unele caracteristici care le disting de limfocitele normale și de cele prezente în alte forme de leucemie. După cum s-a menționat anterior, de obicei, pentru a pune diagnosticul de LLC este suficientă recoltarea unei probe de sânge din care se va efectua o hemoleucogramă, un frotiu se sânge periferic şi imunofenotipare.

Vi se vor recolta probe de sânge în mod regulat pe parcursul tratamentului pentru a vă verifica starea generală de sănătate, numărul de globule roșii din sânge, globule albe din sânge - în special numărul de limfocite - și trombocite din sânge, precum și cât de bine funcționează ficatul și rinichii. Utilizând aceste rezultate, medicul dumneavoastră poate monitoriza modul în care LLC vă afectează organismul.

Medicul dumneavoastră va fi interesat de numărul de limfocite, deoarece acesta poate indica statusul formei de LLC de care suferiți.

Dacă numărul de globule roșii din sânge este scăzut sau cantitatea de hemoglobină din globulele roșii din sânge este scăzută, este posibil să aveți anemie. Aceasta vă poate da o senzație de oboseală și de lipsă de aer.

Trombocitele sunt fragmente mici de celule care contribuie la coagularea sângelui. Dacă aveți un număr scăzut de trombocite, este posibil ca sângele să nu se coaguleze în mod adecvat - dacă vă tăiați, poate dura mai mult să opriți sângerarea și vă puteți învineți mai ușor la traumatisme minore.

Pot fi utile și alte investigații pentru a defini mai bine diagnosticul sau a stabili cât de răspândită este boala. Aceste investigații contribuie la evaluarea statusului ganglionilor limfatici de la nivelul țesuturilor profunde (ganglionii limfatici de la nivelul pieptului și abdomenului, splinei) si trebuie luate în considerare următoarele investigații:

 • radiografia pulmonara, ecografia abdominala și a zonelor ganglionilor limfatici, computer tomograf. Aceste teste imagistice ajută medicii să afle stadiul la care a ajuns cancerul de sânge și dacă s-a răspândit la organele importante sau la alte zone din organism. Îi ajută să aleagă cel mai bun tratament pentru dumneavoastră. - Computerul tomograf produce o imagine tridimensională a organelor interne. Echipa de asistență medicală poate utiliza imaginea pentru a verifica dacă splina sau ganglionii limfatici au crescut în dimensiuni.
 • PET-CT este o scanare prin tomografie cu emisie de pozitroni. Se utilizează pentru a verifica zonele în care CT (computer tomograf)nu poate ajunge, cum sunt oasele.
 • RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) - poate fi solicitată dacă sunteți alergici la substanțele de contrast utilizate în alte tipuri de scanări sau dacă aveți probleme renale.
 • aspirare cu ac fin și/sau biopsie de măduvă osoasă.
 • Acestea nu sunt necesare pentru diagnosticarea LLC-ului. Pot furniza dovezi atunci când există incertitudini cu privire la diagnostic sau când doriți să definiți cauza unei funcționări diminuate a măduvei osoase. Biopsia de măduvă osoasă se efectuează în prezent pentru a evalua reducerea leucemiei limfocitare la nivelul măduvei osoase după tratament.


  Alte analize sunt importante pentru definirea caracteristicilor biologice ale bolii. Aceste analize sunt luate de obicei în considerare atunci când este necesară începerea tratamentului. Unele caracteristici biologice oferă de fapt informații importante privind tipul de tratament cel mai adecvat care trebuie luat în considerare, în timp ce altele au o valoare predictivă cu privire la posibilitatea de a se obține un răspuns și la durata răspunsului în sine. Dintre analizele biologice luate în considerare în practica clinică, menționăm evaluări ale statusului mutațional al genelor IGVH, evaluarea mutațiilor genei TP53 și evaluarea unor anomalii citogenetice (ale unor cromozomi) printr-un test numit FISH. Echipa medicală vă poate furniza informații suplimentare dacă doriți să aflați mai multe despre teste sau tratament.

  Cereți întotdeauna medicilor sau asistentelor medicale să vă explice orice nu înțelegeți sau vă îngrijorează. Aceștia vă vor oferi informații despre testele efectuate. Vă pot furniza, de asemenea, informații despre grupurile locale de pacienți, servicii medicale și evenimente din zona dumneavoastră, în cazul în care considerați că acestea v-ar putea fi de ajutor.

ARTICOLE SIMILARE


Ce este LLC?

LLC este cel mai frecvent tip de leucemie în lumea occidentală și de obicei afectează mai mult bărbații decât femeile.

Consulturi regulate

O dată la câteva săptămâni sau luni sau anual, echipa medicală vă va cere să veniți pentru un consult.

Cauze și factori de risc

Nu știm ce provoacă LLC, însă în ultimii ani mulți cercetători s-au dedicat studierii LLC-ului pentru a înțelege cauzele acestei forme de leucemie.