Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

SĂNĂTATEA LOR ÎNSEAMNĂ LINIȘTEA TA

Ai grijă ca părinții tăi să aibă analizele de sânge la zi!


Ai grijă! este o campanie a celor care acționează, dar dedicată celor care contează. Persoanele vârstince fac parte din cea mai frecventă categorie de risc pentru o multitudine de boli, inclusiv cancerele de sânge.

După 60 de ani, efectuarea unui set de analize anuale, care să cuprindă, inevitabil, și o hemoleucogramă ar trebui să devină o rutină. Însă, persoanele în vârstă din România constată că, odată cu trecerea timpului, nu mai dețin controlul propriei vieți, una din două persoane vârstnice simțindu-se singură, abandonată.

Dacă atunci când eram mici căutam îndrumare din partea părinților noștri, acum când ei sunt în vârstă, au nevoie de ajutorul nostru. Este rândul nostru să le amintim să-și facă analizele de sânge, să îi îndrumăm și să-i ajutăm.

Analizele de sânge și hemoleucograma


De ce sunt importante analizele de sânge și de ce aceste analize ar trebui să devina o rutină anuală pentru părinții tăi?

Analizele de sânge sunt importante pentru că evaluează starea de sănătate generică a unei persoane, precum și funcționarea organelor principale.

Ce este hemoleucograma?

Hemoleucograma completă este una dintre analizele de sânge folosită pentru a evalua starea generală de sănătate și pentru a depista numeroase boli, inclusiv anemie sau infecții, dar și diferite tipuri de cancer de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul. Aceasta măsoară mai multe componente și caracteristici ale sângelui, inclusiv:

  • Celulele roșii din sânge care transportă oxigen;
  • Celulele albe din sânge care combat infecțiile;
  • Hemoglobina, proteină care transportă oxigenul în globulele roșii;
  • Hematocritul, proporția de globule roșii în sânge.

Hemoleucograma și tipurile de cancer de sânge

Cancerele de sânge pot afecta numărul de celule din sânge în mai multe moduri, prin scăderea sau creșterea valorilor normale ale analizelor de sânge. Hemoleucograma nu este de obicei un test definitiv de diagnostic, însă rezultatele în afara intervalului normal pot semnala o varietate de afecțiuni, inclusiv tipologii de cancer de sânge. Sunt necesare, însa, teste suplimentare pentru a putea definitiva un diagnostic.

Ce pot indica rezultatele hemoleucogramei?

Mulți factori, inclusiv boli noncanceroase, pot duce la rezultate care nu se încadrează în limitele normale. Adresați-vă medicului pentru a vă ajuta să înțelegeți semnificația rezultatelor.

  • Un număr de globule roșii mai mare decât normal (eritrocitoză) sau un nivel ridicat al hemoglobinei sau hematocritului, ar putea indica o afecțiune medicală de bază, cum ar fi policitemia severă sau boli ale inimii.
  • Un număr scăzut de celule albe din sânge (leucopenie) poate fi cauzat de o afecțiune medicală, cum ar fi o afecțiune autoimună care distruge globulele albe din sânge, probleme ale măduvei osoase sau cancer. Anumite medicamente pot determina scăderea numărului de leucocite.
  • Daca numărul de leucocite este mai mare decât în mod normal, este posibil să aveți o infecție sau inflamație. Ar putea indica, de asemenea, faptul ca aveți o tulburare a sistemului imunitar sau o boală a măduvei osoase. Un număr mare de globule albe poate fi, de asemenea, și o reacție la administrarea anumitor medicamente.
  • Un număr de trombocite mai mic decat normal (trombocitopenie) sau mai mare decat normal (trombocitoză) sunt adesea un semn al unei afecțiuni medicale sau pot și un efect secundar al medicației. Dacă numărul de trombocite este în afară limitei normale, veți avea nevoie de teste suplimentare pentru a diagnostica cauza.

Cum trebuie să vă pregătiți pentru hemoleucograma?

  • Evitați consumul unor alimente/mâncăruri grase cu 24 de ore înainte de efectiarea analizei;
  • Evitați consumul de alcool cu 48 de ore înainte;
  • Comunicați medicului care v-a recomandat analiza dacă urmați vreun tratament medicamentos, precum și lista afecțiunilor de care suferiți;
  • Consumați apă. Rezultatul poate fi modificat dacă sunteți deshidratat. Este indicat sa beți cel puțin un pahar de apă (aprox. 200 de mililitri) cu o oră înainte de prelevarea probei;
  • Evitați cafeaua, ceaiul, băuturile acidulate sau sucurile naturale în dimineața recoltării

Testimoniale


Dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicină de Familie

Analizele de sânge pot oferi informații cruciale despre starea de sănatate a unui pacient. Hemoleucograma ar trebui să devină o rutină anuală deoarece detectarea precoce a oricarei afecțiuni, în special a cancerului de sânge, și începerea tratamentului într-o fază incipientă a bolii, pot crește ratele de supraviețuire și îmbunătății calitatea vieții.


Prof. Dr. Anca Roxana Lupu, medic primar hematologie clinică

În România, în fiecare an, 3 din 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer sangvin. Acestea pot fi depistate în urma unei simple hemoleucograme atunci când sunt descoperite prea puține sau prea multe dintr-un anumit tip de celule sangvine sau dacă anumite celule sunt anormale. O biopsie de măduvă osoasă poate contribui la confirmarea diagnosticului de cancer de sânge. Cu cât boala este descoperită mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire cresc.


Cezar lrimia, Președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

Este momentul în care ne concentrăm pe informarea populației asupra importanței detectării precoce a cancerului de sânge. În orice societate modernă, accesul la informație este esențial, devenind cu atât mai important în cazul acestor boli, atât de puțin cunoscute, care pot deveni agresive atunci când te aștepti mai putin și poți face și mai puțin pentru a te trata.

Cancerele de sânge


Anumiți factori pot opri procesul normal de maturizare și de moarte naturală a celulelor. Acest lucru duce la formarea unor celule sangvine imature sau disfuncționale, care intră în sistemul circulator și se multiplică necontrolat. Aceste celule disfuncționale sunt numite celule canceroase. Ele nu mai pot prelua funcțiile celulelor normale și nici nu mor în mod natural. Celulele canceroase inundă sistemul circulator, iar aceasta aglomerare afectează celulele sănătoase astfel încat sângele nu iși mai poate îndeplini sarcinile. În functie de nivelul de maturizare a celulelor sangvine în care au loc schimbările maligne, doctorii disting trei grupe principale de cancere de sânge:

Care sunt factorii de risc pentru tipurile de cancer de sânge?

  • lnfecții
  • lmunitate scazută
  • Expunere la radiații
  • Chimioterapie>Modificări genetice
  • Expunere la substanțe chimice
  • Factori de mediu
  • Tulburări autoimune

Care sunt simptomele cancerului de sânge?

Multe simptome ale cancerului de sânge sunt rezultatul scăderii numărului de celule sangvine sănătoase și funcționale sau al supraproducției de celule anormale, ceea ce generează o lipsă de spațiu în locurile unde se produc celulele sangvine, adică în maduva osoasă și sistemul limfatic.

Simptomele cancerului de sânge pot varia, dar includ în mod obișnuit:

  • Oboseală și senzație de lipsă de aer - cauzate de o scădere a celulelor roșii din organism;
  • Ganglioni umflați sau dureroși și dureri osoase cauzate de acumularea celulelor anormale în maduva osoasă și sistemul limfatic;
  • Vânătăi și sângerări provocate de o scădere a numarului de trombocite;
  • lnfecții și febră provocate de o scădere a celulelor albe;
  • Scăderea greutății, într-un mod neașteptat sau de neexplicat.

Clasificarea tipurilor de cancer de sânge

Leucemia este un cancer al globulelor albe, clasificat în funcție de:

  • Tipul de celule albe afectate din sânge
  • Dacă boala este acută (progresează rapid) sau cronică (progresează lent)

40% dintre leucemii sunt clasificate ca leucemii limfocitare cronice.

Limfomul este un cancer inițiat în sistemul limfatic și există două tipuri principale:

  • Limfom Hodgkin (HL)
  • Limfom non-Hodgkin (NHL)

Limfomul este cel mai comun tip de cancer de sânge.

Mielomul este un cancer al celulelor plasmatice din maduva osoasă. Celulele plasmatice canceroase produc și ele cantități mari de anticorpi anormali (cunoscuți și sub denumirea de imunoglobuline), ceea ce determina afectarea organelor sau a țesuturilor.

Aproximativ 40.000 persoane dezvoltă mielom în Europa în fiecare an.

Referințe

1. Fericiți la adânci bătrâneți, disponibil la http://fericitilaadancihatraneti.ro/, accesat iulie 2020.

2. Blood tests, disponibil la https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests, accesat iulie 2020.

3. Complete blood count, disponibil la https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complete-blood-count/about/pac-20384919, accesat iulie 2020.

4. Complete blood count, disponibil la https://www.healthline.com/healch/cbc#results, accesat iulie 2020.

5. Complete blood count, disponibil la https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complete-blood-count/about/pac-20384919, accesat iulie 2020.

6. Complete blood count, disponibil la https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complete-blood-count/about/pac-20384919, accesat iulie 2020

7. What is blood cancer?, disponibil la https//bloodcancer.org.uk/understanding-blood-cancer/what-is-blood-cancer/, accesat iulie 2020.

8. Blood Cancer Risk Factors & Causes, disponibil la https://blood-cancer.com/basics/causes/, accesat iulie 2020.

9. Blood Cancers, disponibil la https://www.janssen.com/emea/flles/blood_cancer, accesat iulie 2020.

10. Blood Cancers, disponibil la https://www.janssen.com/emea/flles/blood_cancer, accesat iulie 2020.

ARTICOLE SIMILARE


Ce este LLC?

LLC este cel mai frecvent tip de leucemie în lumea occidentală și de obicei afectează mai mult bărbații decât femeile.

Consulturi regulate

O dată la câteva săptămâni sau luni sau anual, echipa medicală vă va cere să veniți pentru un consult.

Cauze și factori de risc

Nu știm ce provoacă LLC, însă în ultimii ani mulți cercetători s-au dedicat studierii LLC-ului pentru a înțelege cauzele acestei forme de leucemie.

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson