Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

CE ESTE LLC?


LLC este cel mai frecvent tip de leucemie în lumea occidentală și de obicei afectează mai mult bărbații decât femeile.


Vârsta la care pacienții sunt diagnosticați cu LLC de obicei variază între 67 și 72 de ani. LLC nu este contagioasă, nici ereditară, deși există unele forme prezente la mai mulți membri ai unei familii. LLC este considerată un tip de cancer al sângelui cu evoluție relativ lentă. Cu toate acestea, poate deveni mai agresivă (sau poate progresa) și astfel poate fi mai greu de tratat. Acest lucru se poate întâmpla rapid sau lent și poate varia de la persoană la persoană. Leucemia limfocitară cronică (LLC) și limfomul limfocitar cu celule mici (LLM) sunt considerate adesea o singură boală, deoarece sunt similare din punctul de vedere al incidenței, semnelor și simptomelor, al caracteristicilor genetice, al progresiei și tratamentului bolii. Limfocitele leucemice și anomaliile tisulare care se observă la persoanele cu LLM sunt identice cu cele observate la pacienții cu LLC. Diferența dintre LLC și LLM este că pacienții cu LLM nu prezintă un număr crescut de globule albe în sânge.

LLC apare la nivelul limfocitelor. Ce sunt limfocitele?


Se numește limfocitară deoarece se declanșează la nivelul globulelor albe din sânge numite limfocite. Acestea se găsesc atât la nivelul măduvei osoase, cât și în sânge. LLC apare atunci când un tip de limfocite se multiplică necontrolabil; apare la nivelul unui tip de limfocite numite celule B. În mod normal, celulele B sănătoase au o viață relativ scurtă. Acestea alertează sistemul imunitar cu privire la agenții infecțioși cum sunt bacteriile sau virusurile, astfel încât aceștia să poată fi eliminați; aceasta înseamnă că limfocitele sănătoase ajută organismul să combată infecțiile. La persoanele cu LLC, celulele B afectate nu funcționează în mod corespunzător și se multiplică necontrolat și acestea sunt cunoscute drept celule B „maligne”. Celulele B maligne trec de mecanismele care controlează durata de viață a celulelor în organism și frecvența de multiplicare a acestora, ceea ce duce la o acumulare de celule B maligne. Acestea se pot acumula la nivelul ganglionilor limfatici, al măduvei osoase, al fluxului de sânge și al altor organe, cum este splina. Atunci când se acumulează la nivelul măduvei osoase, acestea pot perturba producerea altor celule normale din sânge:

  • globulele roșii din sânge care transportă oxigenul = numărul scăzut de globule roșii din sânge poate duce la anemie, ceea ce face ca persoanele să se simtă obosite și slăbite
  • globulele albe din sânge care ajută la combaterea infecțiilor = numărul scăzut de globule albe din sânge îngreunează combaterea infecțiilor de către organism
  • trombocitele care ajută sângele să se coaguleze = numărul scăzut de trombocite poate duce la creșterea riscului de sângerare și apariția vânătăilor la traumatisme minime

Celulele B maligne se pot acumula, de asemenea, în număr mare la nivelul altor organe, cum sunt ficatul și splina, provocând umflare și durere abdominală.

Celulele B maligne sunt transportate prin sistemul limfatic împreună cu limfocitele sănătoase.

Ce face sistemul limfatic?


Sistemul limfatic este o parte importantă a sistemului nostru imunitar. Este implicat în lupta împotriva bacteriilor și a altor infecții. De asemenea, distruge celulele îmbătrânite sau celulele anormale, cum sunt celulele canceroase. Sistemul limfatic constă într-o serie de tuburi subțiri care trec prin organism.

  • Tuburile transportă limfă - un lichid limpede care conține un număr mare de limfocite.
  • De-a lungul vaselor limfatice se află glande limfatice mici, în formă de boabe de fasole, cunoscute și sub denumirea de ganglioni limfatici
  • Limfocitele sănătoase din ganglionii limfatici vin în contact cu diferiți agenți infecțioși și alertează sistemul imunitar pentru a răspunde și a-i elimina

ARTICOLE SIMILARE


Ce este stadializarea?

Atunci când o persoană este diagnosticată cu LLC, un medic va stabili stadiul afecțiunii (cum se comportă cancerul).

Ce este leucemia?

Leucemia este un cancer al măduvei osoase și al sângelui care provoacă o creștere a numărului anumitor tipuri de globule albe din sânge.

Semne și simptome

Simptomele LLC apar de obicei în timp. În stadiul incipient boala nu influenţează starea de bine a persoanei al bolii.

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Mayo Clinic. Amyloidosis overview: symptoms and causes. Accesat: 26 mai 2022.
National Organization for Rare Disorders. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
D'Errico S, Mazzanti A, Baldari B, Maiese A, Frati P, Fineschi V. Sudden death in lambda light chain AL cardiac amyloidosis: a review of literature and update for clinicians and pathologists. Int J Clin Exp Pathol. 2020 Jul 1;13(7):1474-1482. PMID: 32782665; PMCID: PMC7414507.
Mayo Clinic. Amyloidosis diagnosis and treatment. Accesat: 20 august 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Merlini G, Dispenzieri A, Sanchorawala V, et al. Systematic immunglobulin light chain amyloidosis. Nature Review Disease Primers. 2018;4(1):38.
Hasib Sidiqi M, Gertz MA. Immunoglobulin light chain amyloidosis diagnosis and treatment algorithm 2021. Blood cancer journal. 2021;11(5):1-9.