Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

RECOMANDAREA NR. 10


Adoptați un rol activ în îngrijirea sănătății dumneavoastră – aflați mai multe informații despre afecțiunea dumneavoastră, despre tratament și reacții adverse și implicați-vă în procesul de luare a deciziilor cu privire la tratament.

Mențineți un sistem de sprijin puternic – veți putea crea o rețea de sprijin discutând cu prietenii, familia, colegii despre LLC, tratamentul dumneavoastră și modul în care vă pot sprijini. Puteți, de asemenea, să contactați grupuri de sprijin ale pacienților cu LLC sau comunități de sprijin online.

Rămâneți activi și stabiliți obiective rezonabile – stabilirea de obiective realiste vă poate ajuta să păstrați un sentiment de realizare și o senzație de utilitate.

Recompensați-vă - uneori puteți avea tendința să vă concentrați asupra a ceea ce trebuie făcut în locul a ceva ce vă place să faceți. Le puteți combina pe ambele recompensându-vă de fiecare dată când atingeți un obiectiv: ieșiți la masă, întâlniți-vă cu un prieten, gătiți ceva ce vă place.

Faceți alegeri sănătoase – asigurați-vă că mâncați bine, faceți exerciții regulat, vă relaxați, vă odihniți suficient și reduceți la minim riscul de infecții; toate acestea vor contribui la o stare bună a sănătății fizice și mentale.

Identificați exerciții fizice care vă fac plăcere - exercițiile ușoare pot contribui la reducerea simptomelor de oboseală. Nu este niciodată prea târziu să începeți să efectuați exerciții fizice. Acestea vă pot face să vă simțiți mai bine din punct de vedere fizic și emoțional și vă pot ajuta, de asemenea, să faceți față mai bine activităților zilnice. Discutați cu echipa medicală înainte de a începe orice program nou de exerciții fizice.

Încercați să vă mențineți greutatea în intervalul normal pentru înălțimea dumneavoastră - dacă nu știți care este intervalul normal de greutate pentru dumneavoastră, puteți întreba asistenta medicală sau medicul. Dacă nu puteți tolera mese bogate, încercați să mâncați puțin și des. Sau încercați să consumați băuturi nutritive, care vă măresc aportul de energie fără să mâncați. Dacă sunteți preocupat cu privire la greutatea dumneavoastră, medicul vă poate oferi sfaturi și sprijin.

Vă gândiți să călătoriți? - Puteți discuta cu echipa medicală cu privire la planurile dumneavoastră. Aceasta vă va informa dacă trebuie să luați măsuri de precauție speciale (de exemplu, împotriva diareei sau pentru a face față unei clime calde). De asemenea, echipa medicală vă poate oferi sfaturi practice, cum ar fi locurile unde vă puteți adresa în caz de urgență medicală nepravăzută.

Afecțiunea dumneavoastră poate determina creșterea riscului de apariție a infecțiilor - Un sistem imunitar puternic contribuie la combaterea infecțiilor. Susțineți sistemul imunitar printr-o alimentație sănătoasă, echilibrată și încercați să evitați participarea la activități în care sunt implicate grupuri mari de persoane.

ARTICOLE SIMILARE

Recomandarea nr. 6

Alocarea de timp pentru relaxare

Recomandarea nr. 8

Înțelegerea și abordarea propriilor emoţii

Recomandarea nr. 5

Efectuarea de exerciții fizice regulate