Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie necontagioasă cronică a pielii.

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie necontagioasă cronică a pielii.

Cu toate că mecanismul de bază al dezvoltării psoriazisului nu este pe deplin înțeles, ceea ce se știe cu siguranță este faptul că această afecțiune este determinată genetic și este asociată cu dereglări ale sistemului imun.

Stratul epidermic normal trece printr-un proces natural de exfoliere. Pe parcursul acestui proces, celulele epidermice se deplasează din stratul bazal către stratul superior al pielii. Un ciclu complet durează aproximativ 28 de zile. În cazul psoriazisului, celulele epidermice sunt înlocuite la fiecare 3-4 zile din cauza proliferării accelerate a celulelor pielii. Psoriazisul este o boală mediată imun, ceea ce înseamnă că sistemul de protecție intern al organismului (sistemul imun) începe să atace organismul, declanșând un răspuns inflamator, asociat cu riscul de a dezvolta afecțiuni ale pielii și de a deteriora organele interne, afectând starea generală de sănătate a pacientului

Psoriazisul este o afecțiune cronică pentru care nu există tratament curativ. Această boală apare și evoluează în cicluri de remisiuni și erupții. Scopul principal al gestionării psoriazisului este de a atenua simptomele psoriazice care se manifestă în grade diferite de gravitate. Tratamentul psoriazisului ar trebui, de preferință, să fie supravegheat de un medic specialist calificat.

Diagnosticarea și inițierea precoce a tratamentului sunt foarte importante pentru tratarea psoriazisului. Psoriazisul este o boală incurabilă care poate varia în funcție de gravitate; dacă nu este gestionat corect, psoriazisul poate afecta întregul corp. Dacă nu este tratat în mod regulat, psoriazisul poate provoca complicații grave de sănătate. Există numeroase probleme de sănătate asociate cu psoriazisul, inclusiv disfuncții ale organelor interne și ale articulațiilor (artrită psoriazică), care pot duce la afecțiuni fizice semnificative. În plus, psoriazisul poate crește riscul de diabet, de boli cardiovasculare și de depresie. Nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, dar afectează profund calitatea vieții legată de starea de sănătate.

Articole similare

Psoriazisul nu este doar o boală a pielii
Ce să faceți dacă suspectați că aveți psoriazis?
Ce medic să alegeți?