Dacă aveți psoriazis și considerați că tratamentul dumneavoastră nu are efect, trebuie să vă adresați medicului dermatolog curant care va decide dacă trebuie să schimbați tratamentul actual; în cazul în care trebuie schimbat tratamentul, vi se va prescrie cea mai bună formă de terapie disponibilă. Fiecare pacient are dreptul să adreseze întrebări medicului său despre toate medicamentele disponibile, despre timpul necesar pentru a vedea dacă tratamentul are efect și despre momentul în care să schimbe tratamentul. Schimbările de tratament sunt necesare dacă psoriazisul se agravează. Pentru a afla mai multe informații despre metodele actuale de tratare a psoriazisului, a se vedea secțiunea: Cum poate fi tratat psoriazisul?
Psoriazisul este o afecțiune a pielii care poate fi foarte dificil de diagnosticat. Leziuni ale pielii pot apărea pe aproape orice parte a corpului. Psoriazisul apare cel mai frecvent pe scalp, urechi, coate, genunchi, în regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale și pe unghii. Contrar opiniei comune, psoriazisul nu este contagios.
Pielea de pe scalp este foarte delicată și necesită îngrijire atentă. Psoriazisul de pe scalp poate fi confundat cu mătreața sau dermatita seboreică. Diferența constă în faptul că „fulgii” de piele în cazul mătreții sunt mai mari, în timp ce scuamele în cazul psoriazisului sunt mai groase, iar formarea „fulgilor” de piele este însoțită de prurit puternic. Diagnosticarea se bazează pe prezentarea clinică. Înainte de începerea tratamentului adecvat al psoriazisului scalpului, scuamele trebuie reduse pentru a facilita absorbția medicamentelor. Căderea părului nu este un simptom al psoriazisului scalpului. Psoriazisul este o afecțiune a pielii care se limitează la stratul epidermic al pielii și nu afectează foliculii de păr. Pacienții sunt sfătuiți să evite periajul și pieptănarea frecventă a părului, deoarece poate agrava simptomele.
Psoriazisul din zona urechilor care apare în interiorul și în afara urechilor este o afecțiune specifică și foarte neplăcută. Pielea din interiorul urechilor este foarte sensibilă și umedă din cauza expunerii scăzute la soare, ceea ce o transformă într-un mediu perfect pentru proliferarea bacteriană și fungică. Urechile și zona din jurul acestora trebuie curățate în mod regulat și uscate cu grijă. Psoriazisul de la nivelul urechilor poate provoca disconfort asociat cu percepția socială a bolii deoarece manifestările cutanate ale acestui tip de psoriazis (scuame solzoase) pot fi confundate cu lipsa igienei personale. Psoriazisul de la nivelul urechilor se tratează cu creme și unguente prescrise de medicul dermatolog.
O formă obișnuită de psoriazis este psoriazisul unghial. Psoriazisul care afectează unghiile de la mâini și de la picioare provoacă înțepături, îngroșare și neregularități ale suprafeței unghiilor. Unghiile devin fragile, casante și încep să se rupă. Unghiile afectate se pot rupe în timpul activităților zilnice. Simptomele psoriazisului pot fi observate pe una, două sau toate unghiile de la mâini și/sau de la picioare. Diagnosticarea și tratarea psoriazisului unghiilor necesită un consult de specialitate din partea unui medic dermatolog. În cazuri rare, leziunile unghiilor pot fi singurele simptome ale psoriazisului.