Ce să faceți dacă suspectați că aveți psoriazis?

Ce să faceți dacă suspectați că aveți psoriazis?

Dacă suspectați că simptomele pe care le prezentați pot fi asociate cu psoriazisul, prezentați-vă imediat la un medic dermatolog pentru a vă diagnostica.

Dacă sunteți diagnosticat cu psoriazis, dermatologul dumneavoastră ar trebui să vă examineze starea de sănătate utilizând scale de evaluare general recunoscute:

  • PASI (Zona psoriazisului și indexul de severitate) - pentru a examina cât de avansat este psoriazisul în cazul dumneavoastră;
  • DLQI (Indexul dermatologic de calitate a vieții) - pentru a determina modul în care psoriazisul vă afectează calitatea vieții;
  • BSA (Suprafața corporală) - pentru a măsura dimensiunea suprafeței corporale afectate de psoriazis.

Medicul dumneavoastră ar trebui să ia în considerare și istoricul dumneavoastră medical, acordând o atenție specială circumstanțelor în care ați prezentat primele simptome de psoriazis (infecții, medicamente, stres).

Alegerea celui mai potrivit tratament pentru psoriazis și eficacitatea medicamentelor depind în mare măsură de punctajul obținut la aceste chestionare. Asigurați-vă că țineți o evidență a tuturor testelor medicale pentru a putea să-i arătați medicului dumneavoastră atât rezultatele medicale anterioare, cât și pe cele recente. Un istoric detaliat al bolii îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să schimbe tratamentul dacă nu răspundeți bine la terapia curentă. În cazul în care vă schimbați dermatologul, dați-i noului dumneavoastră medic copii ale dosarului dumneavoastră medical referitor la psoriazis, inclusiv rezultatele testelor medicale anterioare.

Diagnosticarea și inițierea precoce a tratamentului sunt foarte importante pentru tratarea psoriazisului. Psoriazisul este o boală incurabilă care poate varia în severitate; dacă nu este gestionat corect, psoriazisul poate afecta întregul corp. Dacă nu este tratat în mod regulat, psoriazisul poate provoca complicații grave de sănătate. Există numeroase probleme de sănătate asociate cu psoriazisul, inclusiv disfuncții ale organelor interne și ale articulațiilor (artrită psoriazică), care pot duce la afecțiuni fizice semnificative. În plus, psoriazisul poate crește riscul de diabet, de boli cardiovasculare și de depresie. Nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, dar afectează profund calitatea vieții legată de starea de sănătate. Diferite tipuri de psoriazis pot fi adesea declanșate de stres cronic sau infecție.

Dacă observați orice leziune a pielii asemănătoare psoriazisului, trebuie să consultați un medic dermatolog specializat în tratarea acestei afecțiuni a pielii - aceasta nu înseamnă neapărat că aveți psoriazis, în consecință, trebuie să întrebați medicul încă de la prima consultație. Vi s-ar putea recomanda efectuarea unei biopsii cutanate pentru a confirma diagnosticul. Biopsia cutanată este un test medical care constă în prelevarea unei bucăți mici de piele afectată. Examenul histopatologic nu este necesar pentru diagnosticarea psoriazisului.

Dacă sunteți diagnosticat cu psoriazis, întrebați dermatologul despre starea dumneavoastră de sănătate care poate fi determinată utilizând oricare dintre următoarele scale: PASI, DLQI și BSA. Este important să identificați amploarea bolii pentru a alege cel mai bun tratament și pentru a putea determina dacă acesta are efect. Prin măsurarea gradului de severitate a psoriazisului pe baza acestor metode validate, ați putea beneficia de noi terapii utilizate în tratamentul psoriazisului.

Articole similare

Ce medic să alegeți?
Primele simptome ale psoriazisului
Cum se pot ameliora simptomele psoriazisului?
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson