Primele simptome ale psoriazisului

Primele simptome ale psoriazisului

Boala poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, psoriazisul apare de cele mai multe ori la vârste cuprinse între 15 și 25 de ani. Această afecțiune poate apărea și la copiii mici și la pacienții vârstnici. La început, psoriazisul se manifestă prin leziuni caracteristice ale pielii, toate combinându-se pentru a forma plăci psoriazice și variind ca amploare și gravitate.

Manifestările cutanate psoriazice afectează cel mai frecvent scalpul, coatele, genunchii, regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale, mâinile și picioarele. Plăcile psoriazice pot fi prezente și pe unghii.

Această afecțiune rareori afectează fața. La unele persoane, leziunile psoriazice se dezvoltă și în cavitatea bucală.

Tipuri de psoriazis

Boala poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, psoriazisul apare de cele mai multe ori mai întâi între vârstele 15 și 25 de ani. Această afecțiune poate apărea și la copiii mici și la pacienții vârstnici. La început, psoriazisul se manifestă prin leziuni caracteristice ale pielii, toate combinându-se pentru a forma plăci psoriazice și variind ca amploare și gravitate. Manifestările cutanate psoriazice afectează cel mai frecvent scalpul, coatele, genunchii, regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale, mâinile și picioarele. Plăcile psoriazice pot fi prezente și pe unghii. Această afecțiune rareori afectează fața. La unele persoane, leziunile psoriazice se dezvoltă și în cavitatea bucală.

Psoriazisul în plăci
Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă de psoriazis, afectând aproximativ 80 % dintre pacienți. Psoriazisul în plăci apare, de obicei, sub forma unor protuberanțe pe piele care formează zone eritematoase ovale (plăci). Plăcile de diferite dimensiuni, în cea mai mare parte de culoare roșie, pot fi palpate cu ușurință. Acestea sunt acoperite de scuame argintii. Aceste manifestări ale pielii sunt de obicei (dar nu întotdeauna) însoțite de prurit persistent și neplăcut, care îi determină pe pacienți să se scarpine, cauzând sângerarea plăcilor. Psoriazisul în plăci (vulgar) se dezvoltă de obicei pe diferite porțiuni ale pielii și, cel mai frecvent, afectează genunchii, coatele, umerii, spatele, picioarele sau scalpul. Diferite tipuri de psoriazis vulgar pot fi prezente și în alte zone ale corpului, inclusiv pe palme și tălpi, unghii sau pe partea inferioară a spatelui.
Psoriazisul eritrodermic

Psoriazisul eritrodermic este cea mai gravă formă a acestei boli. În cazul psoriazisului eritrodermic, scuamele eritematoase și descuamative de pe piele acoperă cea mai mare parte a suprafeței corporale. Pacienții pot avea febră și dureri articulare care agravează pruritul și descuamarea pielii. Ganglionii limfatici periferici pot fi măriți. Psoriazisul eritrodermic se poate dezvolta din cauza psoriazisului vulgar și a unei infecții concomitente. Dacă nu este tratat sau este tratat necorespunzător, psoriazisul eritrodermic poate provoca boli grave sau chiar deces.

Psoriazisul pustular

Psoriazisul pustular este diferit de alte tipuri de psoriazis și poate fi clasificat ca o afecțiune medicală separată. Psoriazisul pustular se întâlnește în primul rând la adulți. Acesta se manifestă prin pustule. Zonele din jurul porțiunilor afectate ale pielii sunt inflamate. Leziunile cutanate în cazul psoriazisului pustular sunt fie limitate la anumite zone ale corpului, cum ar fi palmele sau tălpile, fie răspândite pe tot corpul. Psoriazisul pustular localizat care afectează mâinile și picioarele este cel mai des întâlnit la femeile de peste 50 de ani. Pustulele care apar regulat pe piele sunt dureroase și sunt vulnerabile la leziuni mecanice. Psoriazisul pustular difuz apare rar și are un curs clinic mai sever. Alte simptome, în afară de leziunile cutanate, includ temperatura ridicată, apatie și oboseală. S-a observat că fumatul este unul dintre principalii factori declanșatori în dezvoltarea acestei forme de psoriazis.

Psoriazisul inversat

Psoriazisul inversat (sau flexural) tinde să nu prezinte aspectul de scuame argintii. Se prezintă sub forma unor leziuni foarte roșii în pliurile corpului: pe articulațiile cotului, în spatele genunchilor, sub brațe sau pe abdomen și sub sâni. Porțiunile de piele afectate de boală sunt hipersensibile și se pot irita din cauza transpirației sau a hainelor. Psoriazisul inversat este mai frecvent la persoanele supraponderale și la persoanele în vârstă. Acest tip de psoriazis poate fi indus de infecții fungice.

Psoriazisul gutat

Psoriazisul gutat apare cel mai frecvent la copii și tineri și arată ca niște pete mici roșii (cu diametrul de până la 1 cm) pe piele de diferite grade de severitate. Factorul declanșator al acestui tip de psoriazis este de obicei o infecție streptococică. Psoriazisul gutat implică deseori fenomenul Köbner, în care leziunile specifice bolii pot apărea în zonele cu traumatisme minore epidermice.

Artrita psoriazică

Artrita psoriazică este o artrită inflamatorie cronică care însoțește psoriazisul și care afectează atât copiii, cât și adulții. Simptomele artritei psoriazice sunt cel mai frecvent localizate pe brațe, picioare și partea inferioară a spatelui. Degetele se deformează; leziunile psoriazice apar pe piele și unghii. Boala se manifestă și prin dureri articulare și umflături. Artrita psoriazică necesită o diagnosticare rapidă și inițierea unui tratament eficient. Artrita psoriazică trebuie tratată atât de medicul dermatolog, cât și de medicul reumatolog.

Articole similare

Cum se pot ameliora simptomele psoriazisului?
Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie necontagioasă cronică a pielii.
Psoriazisul nu este doar o boală a pielii
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson