Tratament topic

Tratament topic

Tratamentul topic (adică aplicat local, pe piele) este una dintre opțiunile disponibile pentru tratarea psoriazisului. Tratamentul topic presupune utilizarea de către pacienți a unor produse speciale, de regulă creme, care sunt aplicate direct pe pielea afectată de psoriazis.

Medicamentele pentru tratamentul topic conțin de obicei substanțe care ameliorează afecțiunea, ajutând la eliminarea manifestărilor ușoare de boală. Pentru a da rezultate, tratamentul topic trebuie continuat timp de câteva săptămâni sau mai mult.

Emolienți (unguente/creme) utilizate în psoriazis

Formele ușoare de psoriazis pot fi tratate cu produse aplicate și masate ușor pe piele, care reduc simptomele bolii. Dintre numeroasele unguente și creme utilizate în psoriazis, pacienții sunt sfătuiți de obicei să aleagă emolienții care conțin uree, acid salicilic, sulf, antralin, corticosteroizi, analogi ai vitaminei D3, gudron de cărbune sau retinoizi. Descriem mai jos cum funcționează aceste substanțe.

Corticosteroizi (steroizi)

Corticosteroizii sunt cunoscuți și sub denumirea de steroizi. Aceștia au efect antiinflamator, imunosupresiv și antialergic. Corticosteroizii sunt, de fapt, hormoni steroizi produși de organism. Corticosteroizii sunt utilizați din anii `50. În prezent, terapiile pe bază de corticosteroizi sunt, de regulă, de scurtă durată și prescrise pentru situații grave. Utilizarea pe termen lung poate atrage dezvoltarea rezistenței la corticosteroizi. Deși corticosteroizii pot ameliora rapid simptomele psoriazisului, pacienții sunt uneori reticenți la ideea de a-i utiliza. Aceasta din cauza faptului că, la scurtă vreme după întreruperea tratamentului, poate apărea fenomenul de rebound (revenirea afecțiunii). De asemenea, simptomele psoriazisului se pot agrava sau pot apărea simptome noi după întreruperea tratamentului cu corticosteroizi. Reacțiile adverse frecvente includ decolorări ale pielii, atrofia dermică, dilatarea vaselor de sânge, precum și infecții bacteriene sau fungice. Corticosteroizii sunt disponibili sub formă de lichid, spray sau unguent. Formulele de corticosteroizi fie se bazează numai pe steroizi, fie includ o combinație de corticosteroizi și alte substanțe, precum acidul salicilic.

Analogi ai vitaminei D3

Formulele pentru utilizare topică se bazează pe doi analogi ai vitaminei D3: calcipotriol și tacalcitol. Analogii vitaminei D3 inhibă diviziunea celulară și favorizează maturizarea normală a celulelor pielii. Analogii vitaminei D3 se aplică pe zonele de pe piele care sunt afectate de psoriazis (inclusiv pe scalp, dacă este cazul). Primele efecte ale tratamentului pot fi observate după aproximativ 4 săptămâni de utilizare continuă. Analogii vitaminei D3 sunt ușor de utilizat (nu lasă reziduuri grase) și prezintă siguranță ridicată. Reacțiile adverse cel mai frecvent observate sunt iritația locală, mâncărimea, eritemul, arsurile și dermatita la nivelul feței. În prezent, cel mai des se prescrie o combinație între calcipotriol și un steroid. Acest tratament s-a dovedit foarte eficient.

Gudron de cărbune

Gudronul de cărbune este utilizat în tratarea psoriazisului încă din antichitate. Produsele utilizate în psoriazis conțin gudron de cărbune obținut prin distilarea îndelungată a cărbunelui solid și a unor specii de lemn diverse. Preparatele pe bază de gudron de cărbune sunt disponibile sub formă de creme, unguente, șampoane sau săpunuri, care de obicei sunt negre și au un miros neplăcut. Tratamentul pe bază de gudron de cărbune este utilizat pentru psoriazis, eczeme, piele seboreică sau mătreață. Deși niciun studiu nu a confirmat acest lucru, recent s-a descoperit că gudronul de cărbune ar putea fi cancerigen. Utilizarea sa a fost interzisă în unele țări. De asemenea, este confirmat faptul că gudronul de cărbune cauzează sensibilitate la lumină, inclusiv la lumina soarelui (fotosensibilitate), și iritații la nivelul scalpului.

Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A, utilizați în managementul psoriazisului. Formulele pe bază de retinoizi sunt disponibile sub formă de geluri, creme sau soluții pentru aplicare topică. Retinoizii sunt agenți imunomodulari care reduc inflamația și proliferarea epidermică. Cea mai frecventă reacție adversă a retinoizilor este iritația. Retinoizii pot fi nocivi pentru făt și sunt contraindicați în timpul sarcinii și la femeile care intenționează să rămână însărcinate în mai puțin de 2 ani de la întreruperea tratamentului. La bărbați, utilizarea de retinoizi pentru psoriazis nu a fost confirmată ca având efecte asupra descendenților. Tazarotenul este utilizat în managementul psoriazisului. Pentru a obține efectul optim, tazarotenul este combinat cu fototerapie cu raze ultraviolete B sau derivați ai vitaminei D3.

Articole similare

Fototerapie
Cum funcționează biologicele?
Tratamente biologice
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson