Schizofrenie

Schizofrenie

SIMPTOMELE SCHIZOFRENIEI


Simptomele schizofreniei pot fi împărțite în patru categorii (dimensiuni), un anumit pacient putând prezenta un singur simptom sau două simptome, dar pot exista și mai multe dintre simptomele specificate mai jos. În același timp, o persoană diagnosticată cu schizofrenie poate să nu manifeste pentru mult timp niciun simptom de schizofrenie.

Rețineți!


Trebuie reținut că persoana bolnavă prezintă de obicei numai un număr redus dintre simptomele menționate mai sus, iar severitatea acestor simptome depinde de stadiul bolii. În timpul exacerbării simptomele se cumulează, în perioada de stabilizare (remisiune), acestea scad sau dispar complet.

Simptome pozitive


Termenul „simptome pozitive” nu indică impactul pozitiv al acestora asupra funcționării unei persoane. Se referă la faptul că acestea sunt fenomene mintale absente la persoanele sănătoase mintal, ca și cum simptomele ar fi adăugate la modul normal de funcționare mintală al unei persoane. Cauza simptomelor pozitive este reprezentată de perturbarea echilibrului biochimic - hiperactivitatea dopaminei (unul dintre neuromediatori) în anumite zone ale creierului. Simptomele pozitive includ halucinații și idei delirante.

Idei delirante, gânduri anormale, suspiciune.

Unele opinii ale pacienților cu schizofrenie sunt ciudate, eronate, se abat semnificativ de la realitate, de la credințele familiei și prietenilor, precum și de la convingerilor lor anterioare. De exemplu pot crede că alte persoane le cunosc gândurile, că sunt urmăriți, că alte persoane complotează împotriva lor sau le controlează gândurile sau comportamentele.

Utilizând limbajul colocvial, se poate spune că au senzația că sunt „transparenți” sau „încolțiți”. Uneori opiniile sunt de atât de apropiate de realitate, încât familiile sau prietenii îi pot crede, crezând că profesorul sau colegii de la muncă sunt prost-dispuși sau îi hărțuiesc.

În special la debutul schizofreniei, pacienții cu schizofrenie, precum și familiile lor, pot crede că sursa unor astfel de opinii ciudate este o „otravă” sau un „drog” adăugat în alimentele sau băuturile lor. Pacienții cu schizofrenie pot interpreta greșit stimulii reali - aceștia sunt de obicei asociați temerilor lor - aceștia pot auzi pașii cuiva pe ritmul unui ceas care ticăie cu adevărat.

Trebuie reținut că ...


Ideile delirante sunt așadar opinii false, bazate pe concluzii greșite, cu privire la realitatea exterioară, menținute în pofida dovezilor care le contrazic în mod clar. Definiția ideilor delirante nu este îndeplinită de convingerile/credințele care fac parte din tradiția noastră culturală sau religioasă.

Halucinațiile

Pacienții cu schizofrenie pot uneori să audă voci ale unor persoane care nu pot fi auzite în acel moment, deoarece persoanele respective nu sunt prezente. De obicei, aceste voci inexistente spun ceva negativ despre pacientul cu schizofrenie , ordonă sau interzic ceva. Schizofrenia unui pacient cedează adesea în fața acestor voci, îndeplinindu-le comenzile sau încercând să se apere de ele, de ex. dând tare muzica la player-ul mp3 sau punându-și dopuri în urechi.

Pacienții cu schizofrenie văd rar lucruri care nu se află pe moment în câmpul vizual (prin urmare halucinațiile lor sunt rar vizuale). În evoluția schizofreniei - în afara halucinațiilor cel mai frecvent auditive și rar vizuale pot apărea și alte halucinații, de ex. olfactive (detectarea unor mirosuri ciudate), gustative (convingerea că gustul alimentelor este diferit și prin urmare refuză să mănânce) sau halucinații tactile (de ex. a simți că o presiune pe spate exercitată de Îngerul morții).

„Vocile” îl pot îndemna uneori pe pacient să nu mai ia medicamentele. Pacientul urmează „ordinele” auzite și renunță la medicație fără să-și consulte medicul, ceea ce provoacă deteriorarea stării sale, cu necesitatea repetării spitalizării.

Trebuie reținut că ...


Halucinațiile sunt reprezentate de perceperea unor obiecte care nu există, dar sunt create de creier ca fiind reale. Halucinațiile pot include orice modalitate senzorială (de ex. auditivă, vizuală, olfactivă, gustativă și tactilă), însă halucinațiile auditive sunt cele mai frecvente. Halucinațiile sunt în general însoțite de idei delirante coerente. Uneori vocile ordonă pacientului să își facă rău sau să facă rău altor persoane.

Simptome negative


Simptomele negative rezultă din perturbarea echilibrului biochimic - deficitul activității dopaminei în anumite zone ale creierului. Simptomele negative includ aplatizarea emoțiilor, scăderea motivației, indiferența emoțională și caracterul laconic al afirmațiilor.

Rețineți!


Termenul „simptome negative” nu indică impactul negativ al acestora asupra funcționalității unei persoane. Se referă la faptul că acestea sunt fenomene mentale cumva „scoase” din funcționarea mintală a persoanelor sănătoase, „ceva ce lipsește pe moment din minte”.

Aplatizarea emoțiilor

În evoluția schizofreniei, persoanele pot avea dificultăți de a simți și exprima emoțiile sau de a înțelege imediat sentimentele altor persoane. Unii pacienții cu schizofrenie au probleme legate de a le spune altora despre experiențele lor, în special cele reale, chiar dacă sunt implicați emoțional în mod manifest în confruntarea cu boala. Dacă aceste simptome se intensifică, persoana se poate retrage dintr-o viață activă sau se poate izola de alte persoane.

Scăderea motivației de acționa sau energia vitală diminuată

Persoanele cu simptome de schizofrenie au adesea dificultăți de începere sau finalizare a unor activități. În cazuri rare, extreme, aceștia pot avea probleme cu activitățile cotidiene, cum sunt îmbrăcatul, spălatul sau pregătirea hranei. Scăderea motivației provoacă dificultăți în procesul terapeutic - pacientul nu simte nevoia medicației sistematice și încetează să ia medicamentele, ceea ce poate duce la necesitatea spitalizării.

Apatia emoțională

Pacienții cu schizofrenie își pot pierde interesul în activitățile care le ofereau cândva plăcere. De asemenea, se pot simți fără valoare sau inutili. Aceste sentimente pot duce la gânduri de sinucidere sau chiar tentative de sinucidere.

Afirmații laconice

La unele persoane schizofrenia provoacă reticența de a vorbi - scade volumul afirmațiilor spontane, pot deveni foarte laconici, foarte specifici, pierzând dimensiunea descriptivă a vorbirii.

Simptome afective

În special la debutul bolii, pacienții cu schizofrenie manifestă diferite tulburări ale dispoziției, cel mai adesea perioade de depresie. Simptomele de depresie nu diferă semnificativ de simptomele de depresie din alte tulburări mintale, prin urmare pacienții se simt deprimați, obosiți în permanență, au o stimă de sine scăzută, se consideră mai puțin buni decât alte persoane sau pot avea tentative de sinucidere.

Simptome cognitive (deficite cognitive)

Mulți pacienții cu schizofrenie manifestă probleme în domeniul cognitiv (deficite cognitive). Disfuncțiile cognitive reflectă probleme cu concentrarea și memoria, adică perturbarea atenției, lentoarea proceselor de gândire, memoria, perturbările percepției sociale și anosognozia (absența conștientizării bolii și negarea stării de boală). Cauzele acestora sunt complexe. În stadiul inițial, simptomele rezultă din perturbarea echilibrului biochimic din creier, dar mai târziu, în stadiile mai avansate - la persoanele cu multe episoade psihotice - deficitele cognitive pot fi și o consecință a deteriorării progresive a celulelor nervoase (neuroni).

Acest lucru nu înseamnă că se reduce coeficientul lor de inteligență sau că modificările care apar sunt atât de avansate încât împiedică continuarea educației. Cele mai frecvente deficite cognitive includ tulburările de concentrare, ale memoriei și ale memoriei de lucru.

Tulburări de concentrare

Persoana respectivă nu se poate concentra asupra unui subiect și, de exemplu, petrece mai multe ore cu o pagină a unei cărți (una dintre metodele de diagnosticare a acestor disfuncții este, printre altele, testul Stroop). Perturbarea concentrării face dificilă achiziția de noi cunoștințe, învățarea și poate fi una dintre cauzele eșecului școlar.

Un pacient cu probleme de concentrare, la o vizită la medic va avea dificultăți de descriere a problemelor sale, precum și de înțelegere a ceea ce spune medicul. Respectivul pacient poate să nu înțeleagă și să își amintească cum să administreze medicamentele, astfel că la ieșirea din cabinetul medicului, poate să nu știe nici ce să facă cu rețeta. Medicația administrată greșit sau încălcarea prescripțiilor medicale poate duce la deteriorarea stării și internarea în spital.

Tulburări de memorie

Aceste persoane pierd lucruri, uită programările efectuate recent, nu își pot aminti cuvinte utilizate frecvent (una dintre metodele de testare a acestei funcții este de exemplu testul de fluență verbală). Un pacient care uită să ia medicația este expus în mod special la riscului recidivei psihozei. O pauză de numai 10 zile de administrare a medicației dublează riscul de spitalizare.

Tulburări ale memoriei pe termen scurt

Tulburările memoriei pe termen scurt sunt caracteristice în mod specific schizofreniei - memoria pe termen scurt este necesară pentru planificarea și executarea chiar și a celor mai simple activități zilnice. Persoanele respective au dificultăți de îndeplinire a sarcinilor care necesită planificare, predicție sau utilizarea de cunoștințe practice (una dintre metodele utilizate pentru testarea acestei funcții este de exemplu, Testul Wisconsin de testare a cărților).

În funcție de intensitatea tulburării, pacientul poate avea probleme în ceea ce privește sarcinile complicate, fapt ce la rândul său poate împiedica realizarea obiectivelor ocupaționale. În cazul intensității majore a tulburărilor memoriei de lucru, pacientul poate avea probleme legate de organizarea activităților zilnice, plata facturilor, organizarea programului zilnic. În cazuri extreme poate fi compromisă și „rutina cotidiană”, ceea ce poate duce la neglijarea igienei și malnutriție.

Tulburările profunde ale memoriei de lucru și a funcțiilor executive fac imposibilă controlarea independentă de către pacient a procesului terapeutic. Pacienții cu astfel de probleme manifestă probleme legate de respectarea recomandărilor medicului, nu pot planifica medicația și încetează rapid să mai ia medicamentele, în special când acestea trebuie luate de câteva ori pe zi. Într-o astfel de situație, sunt necesare sprijinul persoanelor care le asigură îngrijirea și simplificarea schemelor de tratament, aceasta din urmă efectuându-se de exemplu prin înlocuirea dozei zilnice cu medicamente cu acțiune de lungă durată.

Rețineți!


Testele menționate pentru evaluarea funcțiilor cognitive nu sunt utilizate pentru diagnostic, dar sunt foarte utile pentru urmărirea modificărilor abilităților cognitive ale pacientului - medicamentele antipsihotice de a doua generație îmbunătățesc de obicei funcționarea mentală a pacienților și influențează favorabil funcțiile cognitive.

Simptome ale dezorganizării mintale


Cele mai frecvente simptome ale dezorganizării mintale includ tulburări ale gândirii formale și dezorganizare comportamentală.

Tulburările gândirii formale

Persoanele cu simptome de schizofrenie pot avea dificultăți cu privire la gândirea clară, înțelegerea a ceea ce le spun alte persoane sau afirmațiile lor devin greu de înțeles de către alte persoane. Acest lucru poate afecta periodic învățarea sau abilitățile de rezolvare de probleme

.Dezorganizarea comportamentală

În evoluția schizofreniei, persoanele pot avea comportamente ciudate, cum ar fi gesturi bizare, agitație sau lentoare motorie (bradichinezie).

ARTICOLE SIMILARE


Importanța diagnosticului precoce în schizofrenie

Diagnosticarea precoce a schizofreniei (a exacerbării acesteia) și debutul precoce al tratamentului sunt foarte importante, din mai multe motive.

Definirea sănătății și a sănătății mintale

Definirea sănătății include mai multe sfere - fizică, mintală, socială și spirituală. Putem discuta despre sănătatea completă atunci când toate sferele menționate demonstrează o stare de bine.

Cum funcționează creierul?

Baza morfologică pentru sănătatea mintală este funcționarea adecvată a sistemului nervos. O parte a sistemului nervos central (SNC), localizată la nivelul craniului, se află în creier.