Schizofrenie

Schizofrenie

MUNCA ȘI CONTACTELE SOCIALE


Dreptul de a munci este un drept de bază al omului, iar în cazul schizofreniei este un element valoros al terapiei. Munca ajută la reducerea nivelului de apatie, retragere socială și sărăcie a limbajului.

Rețineți!

Pacientul în remisiune își poate lua un serviciu adecvat educației și aptitudinilor sale și poate fi un lucrător valoros. Pacientul își poate continua de asemenea studiile întrerupte, poate dobândi educație și aptitudini ocupaționale. Din nefericire, majoritatea pacienților își pierd locul de muncă la progresia bolii.

Știați că ...


Numai aproximativ 2% dintre pacienți sunt activi din punct de vedere ocupațional, cu normă întreagă, revenirea efectivă la o viață socială și ocupațională normală fiind modul optim de recuperare pentru pacienții cu schizofrenie.

ARTICOLE SIMILARE


Scopurile și regulile tratamentului în schizofrenie

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacienții cu schizofrenie este lipsa respectării schemelor de medicație. Respectarea consecventă a tratamentului farmacologic recomandat poate preveni multe situații care duc la deteriorarea stării de sănătate.

Terapia psihosocială

Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.

Obiectivele terapiei în schizofrenie

În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.

References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599