Amiloidoza primară tip lanţ uşor (AL)

Amiloidoza primară tip lanţ uşor (AL)

Dumneavoastră și amiloidoza primară tip lanţ uşor (AL)

Amiloidoza primară tip lanţ uşor (AL) reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de amiloidoză,[1] în care globulele albe plasmocitare din măduva osoasă care au suferit mutații, produc proteine pliate greșit care creează depozite ce afectează organe precum inima, rinichii, nervii sau sistemul digestiv.[2] Amiloidoza AL nu este canceroasă, deși uneori se poate asocia cu o formă rară de cancer hematologic care se numește mielom multiplu, acesta pornind tot de la nivelul globulelor albe plasmocitare. [2]

Subiecte cheie

Diagnostic și investigații

Amiloidoza tip AL poate fi diagnosticată și monitorizată cu ajutorul unei biopsii, a unei probe de măduvă osoasă, a diferitelor scanări precum scanările SAP, CT sau IRM și cu ajutorul analizelor de sânge.

Simptome

Simptomele de amiloidoză tip AL pot fi prezente înainte de diagnostic. Ele variază de la oboseală și slăbiciune până la probleme mult mai grave cu impact asupra organelor precum inima și rinichii.[3]

Tratamente

Deși amiloidoza tip AL nu se vindecă, există opțiuni terapeutice ce contribuie la gestionarea afecțiunii.

Viața cu amiloidoză tip AL

Iată câteva sfaturi privind modul de gestionare a vieții dumneavoastră cotidiene cu amiloidoză tip AL. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră fizică și emoțională.

Echipa medicală

Pe parcursul îngrijirii dumneavoastră, veți întâlni multe persoane. Înțelegeți rolul pe care îl va juca fiecare persoană din perspectiva tratamentului dumneavoastră.

Suportul și îngrijitorii

Deși amiloidoza tip AL este rară, rețineți că nu sunteți singur(ă). Accesați grupuri de suport care vă pot ajuta să înțelegeți un diagnostic și multe altele.

References

Palladini G, Merlini G. What is new in diagnosis and management of light chain amyloidosis? Blood. 2016;128(2):159-168.
Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson