Amiloidoza primară tip lanţ uşor (AL)

Amiloidoza primară tip lanţ uşor (AL)

Tratamentele pentru amiloidoza primară tip lanţ uşor (AL)

Deși amiloidoza tip AL poate fi gestionată, opțiunile terapeutice sunt limitate, acestea depinzând mai ales de starea clinică a pacientului. Obiectivul tratamentului este scăderea globulelor albe plasmocitare anormale, încetinirea producerii de lanțuri ușoare anormale și prevenirea altor leziuni ale organelor. Pacienții pot recidiva după tratament și pot avea nevoie de mai mult de o linie de tratament. Mai jos sunt enumerate câteva opțiuni terapeutice. Ordinea lor este aleatorie [1][2].

  • Anticorpi monoclonali (AcM)[3] Imunoterapia vă mobilizează propriul sistem imun pentru a lupta împotriva cancerului și a altor boli. Terapia bazată pe anticorpi monoclonali este un tip de imunoterapie aprobată în tratamentul amiloidozei tip AL nou diagnosticate. Anticorpii monoclonali sunt proteine imune foarte bine țintite care au fost proiectate pentru a se atașa de anumite proteine, iar în cazul amiloidozei tip AL, ei țintesc fibrilele de amiloid în mod direct și prin urmare, distrug amiloidul existent.
  • Chimioterapia este folosită pentru a opri replicarea celulelor canceroase și este folosită și pentru a trata mielomul multiplu. Unele variante ale acestui tratament se pot folosi și pentru a opri producerea unei acumulări periculoase de către proteinele anormale. După chimioterapie, veți efectua controale 1-2 ori pe an. Medicii vor verifica dacă există semne că amiloidoza tip AL a revenit. Dacă a revenit, este posibil să trebuiască să începeți iar chimioterapia.
  • Transplanturile de măduvă osoasă iau și stochează celule stem sănătoase din corpul dumneavoastră, fiind apoi utilizate pentru a înlocui celulele anormale din măduva osoasă care au fost ucise de chimioterapie.
  • Transplanturile de organe pot ajuta pacienții ale căror organe au fost grav afectate de acumularea de amiloid. Încă căutăm mai multe informații despre transplanturile de organe.
  • Medicamentele țintite contribuie la încetinirea amiloidozei tip AL. Multe din aceste tratamente se folosesc și în anumite tipuri de cancer. În plus, sunt studiate medicamentele folosite în bolile asociate, precum mielomul multiplu, pentru a afla cum ar putea să contribuie la tratarea amiloidozei tip AL.
  • Medicul dumneavoastră ar putea discuta și despre utilizarea altor tratamente sau despre posibilitatea înrolării pentru tratament în cadrul unui studiu clinic.

Alte tratamente pentru ameliorarea simptomelor din amiloidoza tip AL

  • Este posibil să vi se ofere steroizi pentru a amplifica efectul chimioterapiei, aceștia putând diminua și riscul de a avea o reacție negativă la tratament.
  • Dacă aveți probleme cu inima sau insuficiență cardiacă, ați putea avea nevoie de medicamente specifice. Riscul de evenimente adverse poate face ca gestionarea tratamentului să fie mai dificilă.

  • În caz de insuficiență renală, ați putea avea nevoie de dializă în stadiul terminal sau să vi se ofere un transplant de rinichi, cu condiția să fiți eligibil(ă) pentru procedură. Însă acest lucru nu tratează cauza subiacentă a insuficienței renale: amiloidoza tip AL. Prin urmare, ar putea fi necesar să continuați cu alte metode terapeutice, precum chimioterapia, pentru a asigura că acumularea de amiloid nu determină alte leziuni ale organelor.

  • Având în vedere că nivelul crescut de sare se asociază cu hipertensiunea arterială și boala cardiacă,[4] medicii și asistenții vă vor modera cu atenție aportul de sare.

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Myeloma UK. AL amyloidosis: Your Essential Guide AL amyloidosis Infoguide. Accesat: 26 mai 2022.
Multiple Myeloma /research Foundation. Standard treatments. Accesat: 26 mai 2022.
NHS. Salt. Accesat: 26 mai 2022.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson