Obezitatea la supraviețuitorii cancerului

Obezitatea la supraviețuitorii cancerului

Obezitatea este un fenomen în creștere, în special în Statele Unite ale Americii. Cercetarea efectuată la Universitatea Columbia a stabilit o relație între cancer și greutatea corporală care ar putea exacerba această tendință.

Există o probabilitate mai crescută ca persoanele care au supraviețuit cancerului să fie mai obeze decât populația generală: acesta este un studiu american efectuat de o echipă de la Universitatea Columbia din New York și publicat în Jurnalul de oncologie clinică. Obezitatea este considerată drept unul dintre factorii de risc pentru multe boli cronice și unele tipuri de cancer, incluzând cancerul de prostată.

Cercetătorii au examinat date provenite de la aproape 540 000 de pacienți adulți înregistrați pentru Sondajul național american privind sănătatea (American National Health Interview Survey, NHIS). Studiul a examinat femei și bărbați și a luat în considerare diferite tipuri de cancer, printre care cele mai frecvente sunt cancerul mamar și cancerul de prostată. Cercetătorii au evaluat obezitatea și incidența cazurilor de diagnosticare cu cancer în perioada cuprinsă între 1997 și 2014. A existat o creștere generală a obezității, definită ca un indice de masă corporală mai mare de 30, însă în cazul supraviețuitorilor cancerului, rata obezității a crescut anual cu 2,9 %, comparativ cu 2,3 % dintre persoanele care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer.

Cauzele posibile ale acestei creșteri a procentului de obezitate în rândul celor care au înfrânt cancerul pot fi atribuite efectelor tratamentelor pentru cancer și ale oboselii care contribuie la o stare de inactivitate fizică crescută. Acest studiu subliniază din nou beneficiile extraordinare ale activității fizice și ale unui regim alimentar echilibrat, care devin esențiale în special pentru pacienții cu cancer.

Articole similare

Băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr și riscul de cancer
Activitatea fizică sub supravegherea specialiștilor
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson