Despre afecțiune

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați. Aproape toate tipurile de cancer de prostată sunt adenocarcinoame (și anume tipuri de cancer care apar la nivelul celulelor care produc și eliberează mucus și alte lichide). Adesea, cancerul de prostată în faza timpurie nu prezintă deloc simptome. Cancerul de prostată avansat îi poate face pe bărbați să urineze mai frecvent sau să aibă un jet mai slab al urinei, însă aceste simptome pot fi provocate și de afecțiuni benigne ale prostatei.
Cancerul de prostată se dezvoltă în general foarte lent. Majoritatea bărbaților cu cancer de prostată au vârsta peste 65 de ani, iar cauza decesului acestora nu o reprezintă această boală. Este posibil ca depistarea și tratarea cancerului de prostată înainte de apariția simptomelor să nu amelioreze starea de sănătate sau să prelungească viața bolnavului. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de cancer de prostată și dacă este necesar să efectuați un test de screening.

Ce este cancerul de prostată?

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer în rândul populației masculine cu vârsta de peste 50 de ani și este un cancer dependent de hormonii androgeni.

Cum se diagnostichează cancerul de prostată?

Cum se diagnostichează cancerul de prostată?

Testul PSA nu este un indicator de încredere cu privire la prezența cancerului și, din aceste motive, utilizarea sa în diagnosticarea cancerului de prostată este controversată.
În schimb, pare să aibă o importanță fundamentală în ceea ce privește controlul în timp al evoluției bolii.

Evoluția bolii

Programarea inițială

În majoritatea cazurilor, cancerul de prostată este asimptomatic, ceea ce înseamnă că nu există simptome clare care să indice prezența acestuia.

Evoluția

Tumoarea, în prima fază, este un nodul care se formează la nivelul prostatei, care, în forma „indolentă” rămâne ca atare mai mulți ani. În schimb, formele cele mai agresive pot evolua rapid: celulele devin mai agresive, iar cancerul tinde să crească până ce se răspândește la organe aflate la distanță (metastază).

References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson