Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

Leucemia este un cancer al măduvei osoase și al sângelui care provoacă o creșterea numărului anumitor tipuri de globule albe din sânge.


Diferitele forme de leucemie sunt clasificate în funcție de tipul de globule albe din sânge și de numărul acestora (care a crescut), precum și în funcție de rata de progresie a bolii. Cele patru tipuri principale de leucemie sunt leucemia limfocitară cronică (LLC), leucemia acută limfoblastică (LAL), leucemia mieloidă cronică (LMC) și leucemia acută mieloidă (LAM). Fiecare tip de leucemie are propriile caracteristici și propriul tratament.

Leucemia este numită „limfocitară” (sau „limfoblastică”) dacă modificarea canceroasă are loc la nivelul unui tip de celule ale măduvei care formează limfocitele (un tip de globule albe din sânge).

Leucemia este numită „mieloidă” dacă modificarea celulară are loc la nivelul unui tip de celule ale măduvei care ar forma în mod normal globulele roșii din sânge, unele tipuri de globule albe din sânge și trombocitele.

Leucemia acută este o boală care progresează mai rapid și afectează celulele care nu sunt dezvoltate complet. Aceste celule imature nu își pot îndeplini funcțiile normale. Leucemia acută progresează rapid și este o formă mai agresivă a bolii.

Leucemia cronică este un tip de cancer al sângelui cu evoluție lentă, care permite creșterea unui număr mai mare de celule mai dezvoltate. În general, aceste celule mai mature pot îndeplini unele dintre funcțiile lor normale. Leucemia cronică se dezvoltă lent, deci poate trece mult timp înainte ca persoanele să aibă nevoie de tratament. Cele patru tipuri principale de leucemie sunt clasificate mai departe în subtipuri în funcție de caracteristicile specifice ale celulelor. Cunoașterea subtipului de leucemie ajută medicul să evalueze cât de rapid poate progresa boala. Subtipul este important, deoarece abordarea terapeutică poate varia în funcție de subtipul bolii.

ARTICOLE SIMILARE


Cauze și factori de risc

Nu știm ce provoacă LLC, însă în ultimii ani mulți cercetători s-au dedicat studierii LLC-ului pentru a înțelege cauzele acestei forme de leucemie.

Ce este LLC?

LLC este cel mai frecvent tip de leucemie în lumea occidentală și de obicei afectează mai mult bărbații decât femeile.

Recomandarea nr. 2

Aspecte legate de alimentație

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.