Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

CE ESTE STADIALIZAREA?


Atunci când o persoană este diagnosticată cu LLC, un medic va stabili stadiul afecțiunii (cât de extinsă este leucemia).


Acest lucru ajută medicul să decidă tratamentul și să estimeze prognosticul (evoluția/rezultatul afecțiunii). Medicul va lua în considerare mai mulți factori în stadializarea LLC-ului:

  • Analize de sânge (de exemplu, numărul de globule roșii din sânge și de trombocite)
  • Ce ganglioni limfatici (de exemplu, de la nivelul gâtului, axilelor, din regiunea interioară a coapsei/genitală, splină, ficat) și alte părți ale corpului (de exemplu măduva osoasă) sunt afectate.

De-a lungul anilor, LLC a fost clasificată în conformitate cu două sisteme de stadializare Kanti Rai și cel propus de Jacques-Louis Binet.Ambele sisteme de stadializare definesc stadiul LLC în funcție de numărul de ganglioni limfatici mariți, creșterea in volum a splinei sau ficatului și în funcție de analizele de sânge.

Stadializarea RAI
0= Numai limfocitoză (număr crescut de limfocite)
I = Limfocitoză + umflarea ganglionilor limfatici
II= Limfocitoză + splină mărită și/sau mărirea ficatului [± umflarea ganglionilor limfatici]
III = Limfocitoză + anemie [± splină mărită ± ficat mărit ± umflarea ganglionilor limfatici]
IV= Limfocitoză + trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite) [± anemie ± splină mărită ± ficat mărit ± umflarea ganglionilor limfatici]


Stadializarea BINET
A = <* 3 regiuni ganglionare implicate, fără anemie sau trombocitopenie
B > 3 * regiuni ganglionare implicate, fără anemie sau trombocitopenie
C = Anemie și/sau trombocitopenie
* sunt luate în considerare 5 regiuni ganglionare diferite: cervicală, auxiliară, inghinală, la nivelul splinei și al ficatului.Au fost definiți mulți alți parametri clinici și biologici, care și-au dovedit valoarea în estimarea progresiei LLC. Printre acești factori se numără timpul de dublare (timpul în care se dublează numărul de limfocite). În prezent, cele mai importante informații cu privire la progresia LLC sunt cele derivate din caracteristicile biologice ale celulelor leucemice. Unele trăsături genetice au revelat date esențiale cu privire la modul în care se va dezvolta boala, precum și ajutorul în alegerea celei mai adecvate opțiuni de tratament.

ARTICOLE SIMILARE


Ce este leucemia?

Leucemia este un cancer al măduvei osoase și al sângelui care provoacă o creștere a numărului anumitor tipuri de globule albe din sânge.

Ce este LLC?

LLC este cel mai frecvent tip de leucemie în lumea occidentală și de obicei afectează mai mult bărbații decât femeile.

Cauze și factori de risc

Nu știm ce provoacă LLC, însă în ultimii ani mulți cercetători s-au dedicat studierii LLC-ului pentru a înțelege cauzele acestei forme de leucemie.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson