Ajutor practic

Ajutor practic

Oboseala este un simptom frecvent al mielomului multiplu și poate fi o reacție adversă a unora dintre tratamentele pentru acesta. Oboseala extremă poate fi provocată, de asemenea, de o scădere a numărului de globule roșii din sânge în organism, care duce la o afecțiune numită anemie.

Spuneți întotdeauna echipei dumneavoastră de tratament dacă manifestați vreunul dintre simptomele de oboseală, deoarece pot fi asociate cu anemia, care va trebui tratată. Echipa poate discuta, de asemenea, anumite opțiuni pentru a vă gestiona oboseala.

Ce puteți face pentru a face față oboselii

Adoptați un regim alimentar echilibrat cu alimente cu conținut crescut de fier și beți multe lichide. Dacă aveți probleme cu alimentația, cereți-i medicului să vă dea o recomandare pentru un nutriționist. Dormiți suficient și intrați într-o rutină, culcându-vă și trezindu-vă la aceeași oră în fiecare zi. Faceți exerciții fizice ușoare în fiecare zi - acest lucru vă poate ajuta să vă îmbunătățiți nivelul de energie. Planificați activitățile zilnice și alocați perioade de odihnă în timpul zilei.

Mielomul multiplu interferează cu sistemul imunitar (apărarea naturală a corpului împotriva infecției și a bolii). Unele dintre medicamentele utilizate în prezent pentru a trata mielomul multiplu pot slăbi, de asemenea, sistemul imunitar. Puteți constata că sunteți deosebit de vulnerabili la infecție - contactați mai multe infecții și acestea durează mai mult timp. Semnele de infecție includ o temperatură crescută (peste 38 de grade Celsius), senzație de febrilitate și stare de rău, tremurat, erupție, tuse sau durere în gât, diaree, înroșire sau umflare în jurul unei răni.

Dacă vă apar semne de infecție, trebuie să sunați la asistenta medicală sau la medic imediat, deoarece poate fi important să începeți tratamentul adecvat.

Ce puteți face pentru a reduce riscul de infecție

Spălați-vă regulat pe mâini și evitați să vă atingeți gura, nasul și ochii. Purtați și utilizați un gel de mâini pe bază de alcool (disponibil în farmacii) pentru a vă păstra mâinile curate oriunde mergeți. Încercați să păstrați distanța față de orice persoană care a suferit recent de o boală infecțioasă (sau de cineva apropiat unei persoane care suferă de o boală infecțioasă) cum sunt pojarul sau gripa.

Cauza principală a afectării renale este mielomul multiplu în sine. Unele medicamente vă pot afecta, de asemenea, rinichii. Puteți manifesta simptome asociate cu problemele renale, incluzând senzația constantă de sete, senzația de rău și necesitatea de a urina frecvent.

Discutați cu asistenta medicală dacă manifestați vreunul dintre aceste simptome, deoarece vă poate ajuta sau vă poate da o recomandare pentru un medic.

Ce puteți face pentru a vă proteja rinichii să nu fie afectați

Rămâneți bine hidratat și încercați să beți 2-3 litri de apă pe zi (dacă vi se efectuează dializă, trebuie să discutați cu asistenta medicală sau cu medicul).

Când nu vă simțiți bine sau sunteți stresat, vi se poate părea dificil să mâncați bine, însă acest lucru poate fi și mai dificil în timpul tratamentului pentru mielomul multiplu și ulterior. Unele medicamente și tratamente vă pot modifica simțul gustului și puteți simți că nu aveți prea mare poftă de mâncare. Dacă tratamentul v-a modificat obiceiurile alimentare și gustul, poate fi de ajutor să consumați porții mici o dată la 2-3 ore, până ce vă simțiți mai bine. Pot exista momente în care medicul dumneavoastră vă recomandă unele modificări de alimentație. De exemplu, atunci când prezentați un risc crescut de infecție, unele alimente prezintă un risc suplimentar și trebuie evitate. Cu toate acestea, unele alimente pot crește nivelurile de imunitate și de energie, de aceea puteți fi încurajat să le încercați.

Dacă aveți poftă de mâncare redusă, o asistentă medicală sau un medic nutriționist vă pot oferi mai multe sfaturi privind cel mai bun mod de a crește nivelul caloriilor sănătoase din alimentație. Aceștia pot, de asemenea, să recomande băuturi cu suplimente alimentare pentru a fi consumate între mese.

Este dificil deja să urcați pe scări? A devenit greu să faceți un duș? Toate acestea pot fi gestionate. Există echipamente speciale disponibile pe piață, iar domiciliul dumneavoastră poate fi adaptat la noua situație. Există companii specializate care oferă o gamă largă de instrumente și echipamente utilizabile. Urmează o listă a unora dintre echipamentele disponibile: lift pentru fotoliu rulant, accesorii de baie cu baie personalizată și duș, duș cu loc de șezut, toalete pentru persoane cu dizabilități, mână curentă, paturi pentru persoane cu dizabilități cu saltele adaptate special. Întrebați medicul despre posibilitățile de închiriere (de exemplu cârje, fotolii rulante). Aflați despre toate opțiunile pe care le aveți la dispoziție.

Articole similare

Viața cu mielom multiplu
Îngrijirea unei persoane cu MM
Importanța unei alimentații variate și echilibrate