Importanța unei alimentații variate și echilibrate

Importanța unei alimentații variate și echilibrate

Pentru a funcționa în mod adecvat, organismul dumneavoastră are nevoie de toate tipurile de substanțe nutritive. Unele dintre acestea sunt utilizate pentru a atinge necesarul de energie de care au nevoie toate celulele pentru a crește și a se înmulți, altele activează procesele chimice normale, iar altele au funcții de protecție.

Un regim alimentar trebuie să fie cât de variat și echilibrat posibil. Regimul alimentar trebuie să conțină de fapt: carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine, minerale, fibre și apă. Carbohidrații reprezintă sursa principală de energie. Grăsimile, în afară de a furniza energie în manieră concentrată, contribuie la absorbția anumitor vitamine. Organismul dumneavoastră are nevoie de o anumită cantitate de grăsime; este important să vă asigurați că aceasta nu este exces. Proteinele sunt substanțe esențiale pentru organism. Fiecare parte a corpului este alcătuită de fapt din proteine și prin urmare este important aportul zilnic de proteine pentru a menține sănătatea țesuturilor, a le repara și a le proteja de deteriorare. Chiar și proteinele reprezintă o sursă de energie. Vitaminele și mineralele dețin un rol important în funcționarea adecvată a organismului.

Un regim alimentar variat și echilibrat, reprezintă fundamentul unui stil de viață sănătos în general. Tipul și cantitatea de alimente pe care le consumăm ne afectează energia și dispoziția. Un stil de viață sănătos deține un rol important în susținerea sistemului imunitar (reprezentat de celulele angajate în mod specific în producerea de anticorpi) și în reducerea riscului anumitor afecțiuni patologice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. Prin urmare, un regim alimentar sănătos și echilibrat este cu atât mai important pentru persoanele care trebuie să facă față cancerului și terapiilor posibile. Un regim alimentar echilibrat și variat vă ajută să vă simțiți mai bine, să faceți față terapiilor, să optimizați tratamentul, să faceți față reacțiilor adverse, să vă recăpătați forțele și să preveniți riscul de infecții.


Urmează unele principii sănătoase care vă ajută să aveți un regim alimentar sănătos. Aceste principii se bazează pe indicațiile incluse în Orientările Institutului Național de Cercetare privind Alimentația și Nutriția (INCAN). Acestea sunt sfaturi generale pentru persoanele care doresc un regim alimentar sănătos și să se simtă mai bine, însă oferă și sfaturi utile pentru persoanele cu cancer. Însă trebuie să reținem că persoanele cu cancer pot avea în unele cazuri nevoi nutriționale speciale (de exemplu la scăderea masivă în greutate sau când există probleme specifice asociate chimioterapiei). În aceste cazuri trebuie să vă adaptați alimentația la nevoile nutriționale specifice. Trebuie să cereți întotdeauna sfatul unui medic oncolog.

Proteinele sunt substanțe esențiale pentru organism. Fiecare parte a corpului este alcătuită de fapt din proteine și prin urmare este important aportul zilnic de proteine pentru a menține sănătatea țesuturilor, a le repara și a le proteja de deteriorare. Chiar și proteinele reprezintă o sursă de energie. Vitaminele și mineralele dețin un rol important în funcționarea adecvată a organismului. Fibrele ajută la păstrarea funcționării adecvate a intestinelor. Apa, componenta principală a organismului dumneavoastră, este esențială pentru desfășurarea tuturor proceselor și reacțiilor care au loc în corp. Un regim alimentar variat și echilibrat, reprezintă fundamentul unui stil de viață sănătos în general. Tipul și cantitatea de alimente pe care le consumăm ne afectează energia și dispoziția.

Un stil de viață sănătos deține un rol important în susținerea sistemului imunitar (reprezentat de celulele angajate în mod specific în producerea de anticorpi) și în reducerea riscului anumitor afecțiuni patologice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. Prin urmare, un regim alimentar sănătos și echilibrat este cu atât mai important pentru persoanele care trebuie să facă față cancerului și terapiilor posibile. Un regim alimentar sănătos și echilibrat este cu atât mai important pentru persoanele care trebuie să facă față cancerului și terapiilor posibile. Un regim alimentar echilibrat și variat vă ajută să vă simțiți mai bine, să faceți față terapiilor, să optimizați tratamentul, să faceți față reacțiilor adverse, să vă recăpătați forțele și să preveniți riscul de infecții.

În primul rând trebuie să încercăm să vă mențineți greutatea în limite normale (îi puteți cere medicului dumneavoastră să calculeze greutatea considerată normală pentru înălțimea dumneavoastră). Greutatea noastră corporală reprezintă expresia tangibilă a „echilibrului energetic” dintre aportul nostru caloric și consumul de energie. Energia este introdusă prin alimente și este utilizată de organism în timpul odihnei (pentru a menține funcționarea organelor cum sunt creierul, plămânii, inima etc.), precum și în timpul activităților fizice (pentru funcționarea mușchilor). Dacă aportul dumneavoastră de energie este mai crescut decât consumul, excesul se acumulează în organism sub forma grăsimii, ducând la un câștig ponderal mai mare decât normal. Dacă introduceți mai puțină energie decât consumă organismul, corpul utilizează rezervele de grăsime pentru a atinge necesarul.

Atât acumularea de grăsime, cât și un corp excesiv de slab pot reprezenta un pericol pentru sănătate. Primul caz crește riscul de apariție a anumitor boli (de exemplu diabet, hipertensiune arterială etc.), în timp ce cazul din urmă, chiar și atunci când sunt afectate depozitele de grăsime, are un efect asupra mușchilor și organelor interne, afectând multe funcții și slăbind organismul. O greutate stabilă care se încadrează în intervalul normal contribuie la o calitate mai bună a vieții. Pentru a atinge și a menține o greutate sănătoasă, este important să aveți o viață activă din punct de vedere fizic. Câteva sfaturi: verificați-vă regulat greutatea; dacă sunteți supraponderal, reduceți aportul de energie consumând mai puține alimente și favorizând alimentele cu conținut caloric redus, care duc la un nivel mai crescut de sațietate (legume și fructe), măriți consumul energetic efectuând mai multă activitate fizică; dacă sunteți subponderală, mențineți un nivel adecvat de activități fizice și un regim alimentar variat și echilibrat, consumând toate mesele la momente regulate; evitați regimurile alimentare dezechilibrate sau abordarea „descurcă-te singur”, care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Dacă sunteți supraponderal sau subponderal, trebuie să solicitați sfatul medicului dumneavoastră.

Aceste alimente sunt importante deoarece furnizează carbohidrați, precum și vitamine și minerale; sunt surse bune de fibre din alimentație, așa cum este cazul pentru majoritatea leguminoaselor, incluzând proteinele. Cerealele și produsele din cereale au reprezentat întotdeauna sursa principală de carbohidrați în Italia. În cadrul unui regim alimentar sănătos, aproximativ 60 % dintre calorii trebuie să provină din carbohidrați. Importanța carbohidraților provine din faptul că sunt ușor de absorbit și utilizat de către organism, asigurându-se faptul că celulele au o sursă adecvată de energie. Fibrele din alimentație în sine nu au o valoare nutritivă sau energetică, însă sunt la fel de importante pentru reglarea a diferite funcții din organism, în special la nivel gastrointestinal.

Principalele alimente bogate în fibre (Sursa: INRAN )

 • Leguminoase: fasole uscată, fasole verde, năut, linte, mazăre
  Cereale și produse din cereale: paste, biscuiți, pâine și cereale pentru micul dejun (în special cereale integrale), produse de patiserie, arpacaș
 • Legume: anghinare, varză sălbatică, cicoare, morcovi, vinete, sfeclă, ciuperci, creson, fenicul
 • Fructe proaspete: pere, mere, smochine, banane, kiwi, zmeură, fructe de cactus, coacăze
 • Fructe uscate în coajă: nuci, alune, migdale
 • Fructe uscate: caise uscate, smochine uscate, mere uscate, stafide, prune uscate, castane uscate

Fructele și legumele reprezintă o sursă excelentă de vitamine.

Câteva exemple:

 • portocale, roșii și kiwi pentru vitamina C și folat
 • morcovi, caise, legume cu frunze verzi pentru provitamina A
 • leguminoase și cereale pentru tiamină, niacin și folat.

Aceste produse reprezintă, de asemenea, o sursă importantă de minerale (legumele cu frunze verzi pentru calciu și fier, cartofi și roșii pentru potasiu). Unele vitamine împreună cu alte substanțe conținute în fructe, legume și leguminoase au, de asemenea, o acțiune protectoare împotriva așa-numiților radicali liberi. Câteva sfaturi:

 • Consumați mai multe porții zilnice de fructe și legume proaspete și leguminoase; măriți consumul de fructe proaspete și uscate, limitând adaosul de uleiuri și grăsimi, înlocuindu-le cu plante și condimente.
 • Consumați regulat pâine, paste, orez și alte cereale (de preferat cereale integrale), nu adăugați prea multe produse cu grăsimi.

Pentru a vă simți bine, trebuie să consumați o anumită cantitate de grăsimi, care, în plus față de furnizarea de energie, facilitează absorbția anumitor vitamine, însă nu exagerați. Aportul excesiv de grăsimi prezintă un risc de apariție a obezității și a anumitor boli, cum sunt bolile cardiovasculare. În plus față de cantitatea de grăsime din alimentație, este important să faceți diferența între tipurile diferite de grăsimi. Calitățile diferite ale grăsimilor (determinate pe baza compoziției chimice diferite) pot avea de fapt un efect important asupra sănătății.

Tipuri de grăsimi

 • Grăsimi saturate: tind să determine creșterea nivelului de colesterol din sânge. Printre alimentele care conțin aceste tipuri de grăsimi sunt produsele lactate (brânza, laptele integral, smântâna, untul), cărnurile grase și derivatele acestora și anumite uleiuri vegetale (uleiul de palmier și uleiul de nucă de cocos în special).
 • Grăsimi nesaturate: acestea nu determină creșterea nivelului de colesterol din sânge (unele tipuri au și un rol de protecție asupra stării de sănătate a organismului). Se găsesc în principal în uleiurile vegetale (semințe și ulei), nuci, alune, măsline și pește.

Câteva sfaturi:

 • Țineți la un nivel moderat cantitatea de grăsimi și uleiuri utilizate pentru asezonare și gătit. Dacă este necesar, utilizați tigăi antiaderente, gătitul în folie, cuptorul cu microunde, aparatul de gătit la aburi etc.
 • Limitați consumul de grăsimi de origine animală (unt, untură, smântână etc.), utilizați în schimb grăsimi de proveniență vegetală (în special ulei de măsline extravirgin și uleiuri din semințe).
 • Utilizați grăsimea pentru asezonare de preferat în stare crudă, negătită și evitați reutilizarea grăsimilor și a uleiurilor folosite deja la gătit.
 • Nu faceți exces de alimente prăjite.
 • Consumați regulat pește proaspăt sau congelat (de 2-3 ori pe săptămână).
 • Alegeți cărnuri slabe și eliminați orice grăsime vizibilă.
 • Dacă vă plac ouăle, puteți consuma până la patru ouă pe săptămână, în decursul a mai multe zile.
 • În cazul în care consumați mult lapte, alegeți laptele degresat sau semidegresat, care păstrează în continuare conținutul de calciu.
 • Dintre brânzeturi alegeți-le pe cele mai puțin grase sau consumați porții mai mici.

În Italia se consumă aproximativ 18-20 de kg de zahăr per persoană pe an, o cantitate mult mai mare decât cea de care are nevoie corpul nostru. Excesul de zaharuri simple este parțial responsabil pentru formarea cariilor dentare și debutul obezității. Cele mai importante surse de zahăr provin din alimente și băuturi dulci; prin urmare consumul acestora trebuie limitat. Câteva sfaturi:

 • Consumați alimente și băuturi dulci cu moderație pe parcursul zilei.
 • Pentru deserturi alegeți produsele coapte italienești tradiționale, care conțin mai puțină grăsime și mai puțin zahăr și mai mult amidon (fursecuri, prăjituri fără umplutură etc.).
 • Limitați cantitatea de produse dulci întinse pe pâine sau pâine prăjită (gem, miere, frișcă etc.)
 • Limitați consumul de produse care conțin mult zahăr, în special al celor care se lipesc de dinți, cum sunt jeleurile, nuga etc.

Aproximativ 70 % din corpul uman este compus din apă, iar prezența acesteia în cantități adecvate este esențială pentru menținerea vieții. Apa este esențială pentru îndeplinirea tuturor proceselor și reacțiilor care apar la nivelul corpului. Prin urmare, menținerea unui echilibru adecvat în ceea ce privește „echilibrul hidric” (adică raportul dintre aportul de apă și eliminarea acesteia) este esențială pentru păstrarea unei stări bune de sănătate. Câteva sfaturi:

 • Beți atunci când vă este sete și, dacă puteți, gestionați aportul de apă bând înainte de a vă fi sete. În medie consumați 1,5-2 litri de apă pe zi.
 • Beți frecvent și în cantități mici. Beți încet, în special dacă apa este rece.
 • Persoanele vârstnice ar trebui să bea apă în mod frecvent pe parcursul zilei, în timpul mesei și între mese, chiar și atunci când nu le este sete (aceasta scăzând odată cu vârsta).
 • Mențineți echilibrul hidric bând apă. Băuturile cum sunt sucurile carbogazoase de portocale, cele de tip cola, sucurile de fructe, cafeaua, ceaiul, furnizează apă, dar conțin și zahăr sau substanțe psihoactive, cum este cafeina. Aceste băuturi trebuie consumate cu moderație.
 • Beți în principal apă în timpul exercițiilor fizice și după acestea, pentru a înlocui pierderile din cauza transpirației.
 • În anumite stări patologice (cum sunt febra și diareea), care duc la o pierdere mai mare de apă, creșteți aportul de apă.

Aportul excesiv de sare poate facilita debutul hipertensiunii arteriale, în special la persoanele cu această predispoziție, precum și al altor tulburări ale inimii și rinichilor. În consecință, reducerea aportului de sare poate reprezenta o măsură importantă, atât de prevenire, cât și curativă, pentru multe persoane. Sarea se găsește în mod natural în alimente (apă, fructe, legume, carne etc.), dar se adaugă și la gătit sau la masă și este conținută în diferite produse procesate (cum sunt pâinea, biscuiții, fursecurile etc.). În fapt, cantitatea de sare conținută în mod natural în alimente este deja suficientă pentru a atinge necesarul organismului. Se estimează că consumul zilnic de sare din Italia depășește cu mult necesarul organismului (de aproximativ 10 ori). Câteva sfaturi:

 • Reduceți progresiv consumul de sare atât la masă, cât și în bucătărie (cerul gurii se poate obișnui repede)
 • Alegeți sare îmbogățită cu iod (sare iodată) în locul sării standard
 • Limitați consumul de produse de asezonare cu conținut bogat de sare (cuburi pentru supă, ketchup, soia, muștar, sos etc.).
 • Condimentați alimentele cu plante (usturoi, ceapă, busuioc, pătrunjel, rozmarin, salvie, mentă, oregano, măghiran, țelină, praz, cimbru, semințe de fenicul), condimente (piper, boia, nucșoară, șofran, curry) sau suc de lămâie și oțet. Puteți intensifica astfel aromele utilizând mai puțină sare.

Băuturile alcoolice sunt produse în principal din apă și în cantitate mai mică din alcool etilic (sau etanol) și alte substanțe în cantități mici, care se găsesc în natură sau sunt aditivi (coloranți, antioxidanți, vitamine etc.). Componenta principală și caracteristică a băuturilor alcoolice este prin urmare alcoolul etilic, o substanță străină de organism și care nu este esențială, fiind toxică pentru multe persoane. Organismul uman este în general în măsură să suporte alcoolul etilic fără afectare evidentă, cât timp se mențin limitele unui consum moderat. Cu toate că nu este o substanță nutritivă, alcoolul etilic furnizează o cantitate semnificativă de calorii și facilitează acumularea grăsimii. Mai mult, trebuie să se sublinieze posibilitatea de interacțiune între alcool și medicamente. Persoanele care fac tratament cu orice medicament trebuie să ceară sfatul medicului cu privire la consumul de alcool. Trebuie să se acorde aceeași atenție medicamentelor obișnuite eliberate fără rețetă, dintre care la multe se recomandă abstinența cu privire la consumul de alcool. Câteva sfaturi:

 • Dacă doriți să consumați băuturi alcoolice, faceți acest lucru cu moderație în timpul meselor sau imediat înainte de a mânca sau după masă.
 • Alegeți băuturi cu conținut redus de alcool (vin și bere).
 • Reduceți consumul de alcool dacă sunteți în vârstă.
 • Eliminați sau reduceți consumul de alcool dacă luați medicamente (inclusiv medicamente care nu se eliberează cu rețetă), cereți sfatul medicului legat de modul în care trebuie să procedați.

Pacienții cu cancer pot prezenta unele probleme speciale, cum ar fi scăderea în greutate sau prezența unei senzații de fatigabilitate și oboseală (epuizare), asociate bolii oncologice. În plus, chimioterapia poate duce la o varietate de boli care afectează adesea tractul gastrointestinal prin modificarea obiceiurilor alimentare normale ale pacienților. O sursă de energie cât mai echilibrată poate fi un ajutor de valoare pentru pacienții cu cancer. Unele reacții adverse ale tratamentului pot fi parțial ameliorate cu ajutorul unor strategii alimentare adecvate. Mai jos se regăsesc câteva sfaturi cu privire la modul de combatere a problemelor des întâlnite la pacienții cu cancer.

Scăderea în greutate este un simptom care apare frecvent la persoanele cu cancer. Poate fi o consecință a bolii sau a terapiilor. Unii pacienți nu au poftă de mâncare sau se simt deja sătui numai stând la masă, alții acuză greață sau faptul că mâncarea nu mai este la fel de apetisantă cum era. Persoanele care nu mănâncă suficient, în special cele care scad în greutate, au nevoie de un regim alimentar mai bogat în calorii și proteine.

 • Mâncați porții mai mici și mai des.
 • Faceți ca alimentele să fie cât mai atrăgătoare pentru papilele gustative (de exemplu puneți o porție mică de alimente într-o farfurie și garnisiți cu felii de lămâie sau roșie sau o crenguță de pătrunjel).
 • Țineți întotdeauna la îndemână o gustare (de exemplu arahide, fructe uscate sau parmezan, un aliment relativ ușor și gustos).
 • Înlocuiți mesele mici cu băuturi nutritive dulci sau gustoase.
 • Mâncați încet, mestecați bine și odihniți-vă după fiecare masă.
 • Dacă vi se pare că mirosul gătitului este inconfortabil, cereți-i altcuiva să pregătească mesele sau mâncați mâncare neîncălzită, servită în mod apetisant.
 • Pofta de mâncare variază, de asemenea, proporțional cu dispoziția. Profitați de momentele în care este cel mai bine să mâncați alimentele care vă plac cel mai mult
 • Puteți adăuga la alimente surse de proteine și calorii, cum ar fi să adăugați smântână la ciorbă sau unt sau parmezan la legume (dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru, puteți utiliza de asemenea suplimente nutritive sau suplimente).

Un alt simptom caracteristic al cancerului este așa-numita fatigabilitate, o senzație de oboseală și epuizare resimțită indiferent de activitatea efectuată, care nu este ameliorată prin odihnă. Un regim alimentar adecvat poate ajuta la prevenirea și reducerea fatigabilității. Câteva sfaturi despre alimentație pentru a vă simți mai energici și a combate oboseala

 • Încercați să profitați de fiecare moment în care vă este foame (mese mici, distribuite pe tot parcursul zilei)
 • Beți multe lichide
 • Gustați alimente noi sau mâncați-le pe cele care vă plac cel mai mult, în special dacă vi s-a modificat simțul gustului. În plus față de o alimentație adecvată, este important să vă amintiți că activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea fatigabilității. În mod clar, activitatea fizică trebuie corelată cu starea generală a pacientului (tipul de terapie, rezultatele ​​analizelor de sânge) și trebuie să nu uitați niciodată să întrebați medicul specialist dacă puteți sau nu să efectuați activități fizice regulate și ce fel de activitate ar fi adecvată. Un regim alimentar adecvat poate ajuta la prevenirea și reducerea fatigabilității.

În plus față de pofta de mâncare redusă și scăderea în greutate, unii pacienți cu cancer pot acuza probleme de nutriție, unele asociate bolii, altele rezultate în urma tratamentelor.

 • Beți multe lichide care conțin substanțe nutritive.
 • Alimentele și băuturile reci pot oferi o ameliorare.
 • Evitați alimentele sărate și condimentate, deoarece pot da arsuri, și evitați și alimentele aspre, cum sunt pâinea prăjită sau legumele crude, deoarece pot zgâria mucoasa (care este deja inflamată).
 • Înmuiați alimentele în sosuri necondimentate și fără arome.
 • Beți printr-un pai.
 • În cazul protezelor dentare, lăsați-le la înmuiat peste noapte într-o soluție specială și încercați să le utilizați cât mai puțin posibil în timpul zile, pentru a evita iritarea suplimentară a gingiilor inflamate.
 • Raportați medicului problema, acesta vă poate prescrie soluțiile adecvate.
 • În cazul în care gătitul produce senzații de greață, trebuie să cereți altcuiva să pregătească mesele sau consumați alimente reci sau din cele congelate care necesită numai încălzire (asigurați-vă că le decongelați și le gătiți în mod adecvat).
 • Evitați alimentele uleioase, grase și prăjite.
 • Încercați să mâncați alimente uscate, cum sunt pâinea prăjită sau biscuiții, chiar înainte de a vă da jos din pat.
 • Când vă este greață, mâncați inițial numai alimente ușoare și uscate, apoi adăugați mici porții din felurile preferate, trecând treptat la o alimentație mai nutritivă.
 • Un remediu popular pentru greață este să beți încet o băutură carbogazoasă. Încercați să beți încet prin pai un pahar de apă minerală, apă tonică, o băutură carbogazoasă sau limonadă.
 • Consultați medicul, care vă poate prescrie medicație antiemetică.
 • Introduceți o cantitate mai mare de fibre în alimentație. Tărâțele sunt deosebit de eficace (de exemplu le puteți adăuga la cereale și supe). Alte surse de fibre includ: cereale integrale sau musli la micul dejun, produse din cereale integrale (pâine, făină, orez și paste), fructe și legume proaspete.
 • Alegeți remedii naturale, cum sunt siropul de smochine, prune uscate sau sucul de prune.
 • Beți multe lichide.
 • Chiar și băuturile fierbinți pot fi de ajutor.
 • Amintiți-vă că activitatea moderată (de exemplu mersul pe jos), poate menține funcționarea intestinelor.
 • Consultați medicul, în special în cazul în care constipația persistă.

Fiți atenți la interacțiunile dintre alimente și terapii

Unele alimente care par inofensive pot de fapt să interfereze cu unele terapii specifice.

Un exemplu este grepfrutul și sucul acestuia, care pot reduce eficacitatea unora dintre medicații. Este foarte important să respectați instrucțiunile medicului furnizate în acest sens. Același efect poate fi indus de anumite remedii din plante, înainte de a lua aceste produse este bine să consultați medicul. Unele suplimente (de exemplu uleiul de pește, vitamina E sau semințele de in) pot de fapt să crească riscul de apariție a reacțiilor adverse, dacă sunt asociate cu anumite terapii. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente. În cele din urmă, trebuie acordată o atenție deosebită consumului de alcool, care trebuie redus sau eliminat în asociere cu tratamentele, după cum recomandă medicul dumneavoastră.

Igiena și siguranța alimentară

Pacienții cu cancer și în special cei cu mielom multiplu (MM) prezintă un risc mai crescut de infecție decât persoanele sănătoase. În special, trebuie reținut faptul că riscul crește substanțial atunci când se administrează anumite tratamente. Medicamentele de chimioterapie în asociere cu tratamentele de imunoterapie care sunt utilizate în continuare în mod de rutină pentru tratarea pacienților care suferă de MM pot provoca o stare de imunosupresie și pot face pacientul mai susceptibil la contractarea infecțiilor.

Alimentele pot reprezenta o sursă de infecție

Măsurile de protecție contribuie, de asemenea, la asigurarea igienei și a siguranței în bucătărie, reducând riscul de contaminare microbiană și de contractare a bolilor transmise prin alimente. În special este important să vă amintiți următoarele:

 • spălați-vă pe mâini înaintea, în timpul și după prepararea alimentelor
 • mențineți curățenia în bucătărie (blaturi de lucru, chiuvetă etc.), precum și a ustensilelor și vaselor
 • pregătiți și depozitați separat alimentele crude de cele gătite
 • spălați fructele și legumele
 • gătiți alimentele în mod adecvat (în special ouăle, carnea și peștele)
 • depozitați alimentele în mod adecvat (în cămară, în frigider și în congelator)
 • introduceți alimentele gătite în frigider cât mai curând posibil

Verificați întotdeauna data de expirare și aspectul alimentelor (dacă nu arată bine sau au un miros ciudat, aruncați-le la gunoi fără a le gusta).
În cazuri specifice, atunci când se administrează anumite tipuri de chimioterapie, în special imunosupresoare, vi se poate cere să eliminați anumite alimente din regimul alimentar, pentru a preveni infecțiile. Este recomandat întotdeauna să discutați cu medicul dumneavoastră despre obiceiurile alimentare sau despre necesitatea de a adăuga sau elimina anumite tipuri de alimente din regimul alimentar. Acestea pot include:

 • ouă crude sau gătite sumar
 • fructe de mare
 • toate tipurile de pateuri
 • brânzeturile moi
 • alimentele comandate în oraș
 • sandvișurile preambalate
 • carnea rece
 • peștele afumat.

Articole similare

Viața cu mielom multiplu
Îngrijirea unei persoane cu MM
Sfaturi legate de modul în care să efectuați activități fizice regulate
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson