Asistență

Asistență

DUPĂ DIAGNOSTICARE

Pacientul manifestă o varietate de emoții după anunțarea unui diagnostic grav și prezintă diferite reacții psihice. După o perioadă de șoc poate exista o încercare de a nega un mesaj nefavorabil, urmat de agresivitate, depresie profundă, speranță nerezonabilă în proceduri miraculoase și în cele din urmă acceptarea diagnosticului și cooperarea rațională cu cadrele medicale.

FAMILIA

Împărtășiți informațiile medicale partenerului (partenerei) dumneavoastră, unui membru al familiei sau unui prieten cât mai curând posibil. Este cel mai bine să obțineți toate informațiile de la medicul dumneavoastră, de preferat în același moment. Acest lucru previne neînțelegerile.

FIȚI ACTIV(Ă)!

Deveniți un partener activ în procesul de tratament. Pentru a fi un partener activ, mână în mână cu medicul dumneavoastră, trebuie să obțineți suficiente informații pentru a înțelege natura bolii și tratamentul acesteia.

Viața cu mielom multiplu

Importanța unei alimentații variate și echilibrate

Pentru a funcționa în mod adecvat, organismul dumneavoastră are nevoie de toate tipurile de substanțe nutritive pentru a atinge necesarul de energie de care au nevoie toate celulele pentru a crește și a se înmulți, a activa procesele chimice normale sau cu funcții de protecție.

Îngrijirea unei persoane cu MM

Trebuie amintit faptul că pacientul se confruntă cu o "călătorie personală" în acceptarea bolii sale și ce presupune acest lucru, atât în ceea ce privește perspectiva de viață, cât și necesitatea de a se supune unor terapii care pot îi schimba obiceiurile obișnuite.

Viața cu mielom multiplu

Ați fost diagnosticat cu mielom multiplu, vestea va fi probabil greu de acceptat. Cu toate că ați putea găsi un oarecare confort în găsirea motivului problemelor și neplăcerilor suferite, este dificilă acceptarea diagnosticului de mielom multiplu.

Ajutor practic

Ajutor practic

Oboseala este un simptom frecvent al mielomului multiplu și poate fi o reacție adversă a unora dintre tratamentele pentru acesta. Oboseala extremă poate fi provocată, de asemenea, de o scădere a numărului de globule roșii din sânge în organism, care duce la o afecțiune numită anemie.

Alte tipuri de sprijin

Cum spun persoanelor apropiate că m-am îmbolnăvit?

Unele persoane consideră că este dificil să discute despre mielomul multiplu și să dea vestea copiilor, nepoților, familiei și prietenilor. Există multe cărți pe acest subiect care vă pot ajuta în acest sens.

Alte tipuri de sprijin

Sunt disponibile numeroase terapii, iar unele asigură și ameliorarea durerii. Diferitele terapii vă pot ajuta să vă simțiți mai bine și să vă sprijine cu privire la acceptarea stresului și a senzațiilor de depresie sau negativitate într-un mod mai ușor. Fiți deschiși la diferite forme de ajutor.

Sfaturi legate de modul în care să efectuați activități fizice regulate

Activitatea fizică de zi cu zi vă poate ajuta să vă simțiți mai bine, atât fizic, cât și emoțional. Aceasta vă poate ajuta, de asemenea, să reduceți simptomele multor boli, cum ar fi așa-numita oboseală asociată mielomului multiplu (MM) sau o senzație de oboseală și epuizare pe care o pot simți mulți pacienți.

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.