PROLIFERAREA CELULELOR FIZIOLOGICE ȘI TUMOAREA
Fiecare celulă din organism urmează un cod de conduită: se divizează numai atunci când este necesar, se diferențiază când este necesar și moare când corpul are nevoie de acest lucru. Acest cod de comportament celular este necesar pentru a păstra sănătatea unui organism multicelular atât de complex ca al nostru. Controlul celulelor individuale are loc prin intermediul unor proteine speciale care promovează sau inhibă comportamentul unei anumite celule. De exemplu, dacă o celulă deține un rol util, proteinele promovează supraviețuirea acesteia.
Atunci când celula nu mai este necesară, organismul mărește cantitatea de proteine, ceea ce provoacă distrugerea celulei. Mecanisme analogice care reglează diviziunea și diferențierea celulară. În prezent știm că tipurile de cancer cum este mielomul multiplu sunt provocate de deteriorării dobândite ale acestor proteine, din cauza modificărilor de creștere și diferențiere. În practică, o celulă canceroasă nu urmează codul normal de conduită, crește la un moment neconvenabil și în locul greșit și nu se diferențiază pentru a îndeplini o funcție utilă.
Care sunt cauzele
Cauza mielomului, la fel ca pentru multe tipuri de cancer, este încă necunoscută. Cu toate acestea, în ultimii 10 ani studiile au furnizat informații importante privind modul de apariție a mielomului multiplu (MM) și unii dintre factorii implicați în progresia acestuia. În prezent, singurii factori de risc cunoscuți care influențează probabilitatea de apariție a MM sunt vârsta (afectează în principal persoanele mai în vârstă), rasa (mai frecvent la afroamericani), sexul (există o probabilitate mai mare de apariție a bolii la bărbați), antecedentele familiale de cancer de tip limfoid și diagnosticul de gamapatie monoclonală de semnificație nedeterminată (MGUS). În plus, la fel ca alte tipuri de cancer, MM este o boală stimulată de acumularea de mutații genetice și citogenetică anormală, care duce la modificarea mecanismelor de creștere și distrugere celulară. Cu toate că nu există o singură mutație genetică specifică MM, boala este asociată cu o grupă specifică de anomalii genetice care nu se observă în cadrul altor tumori maligne.
Care sunt simptomele
Mielomul multiplu (MM) se manifestă clinic în mai multe moduri: nu există simptome specifice ale bolii. Până la o treime dintre pacienți pot fi asimptomatici la momentul diagnosticului, ceea ce înseamnă că boala este descoperită în timpul unei analize de sânge de rutină. Cele mai frecvente caracteristici ale bolii sunt: simptome osoase, cum ar fi durerea de spate, în special la nivelul oaselor lungi, al craniului, coastelor și pelvisului. Durerea este persistentă și de obicei răspunde în mică măsură la medicamentele obișnuite pentru durere. Dacă durerea de oase persistă, se poate observa o curbură anormală a coloanei vertebrale, colaps vertebral sau fracturi patologice. În cazuri severe pot apărea probleme neurologice, cum ar fi slăbiciune, pierderea senzațiilor la nivelul picioarelor, pierderea controlului asupra vezicii urinare din cauza comprimării măduvei spinării sau a rădăcinilor nervilor din cauza leziunilor scheletice, infecții frecvente și persistente, în special respiratorii. Oboseală, toleranță redusă la efort și lipsă de aer după un efort ușor. Anemia este, de asemenea, o complicație frecventă a MM. Mai mult, leziuni roșiatice/purpurii pe piele, cum ar fi vânătăile sau învinețirea, sângerările gingivale sau nazale (epistaxis), dacă apare și trombocitopenie. Alte simptome nespecifice, cum ar fi confuzia, durerile de cap, tulburările vizuale, febra și scăderea în greutate (care apare în special în cazul insuficienței renale grave și/sau al hipocalcemiei).