Schizofrenie

Schizofrenie

CE SUNT TULBURĂRILE MINTALE?


Nu trebuie interpretat drept tulburare mintală orice afecțiune mintală. Stresul, anxietatea, tristețea, descurajarea, insomnia și lipsa poftei de mâncare reprezintă toate reacții naturale la evenimentele dificile de viață, conflictele, pierderile suferite și dezamăgirile resimțite.


Anxietatea și tristețea care apar într-o situație dificilă nu sunt tulburări. Cu toate acestea, pot duce cu adevărat la tulburări dacă nu abordăm problemele direct, rezolvând circumstanțele nefavorabile și emoțiile pe care le declanșează.

Stresul situațional cronic, o situație nerezolvată care provoacă conflicte sau efectele stresului traumatic sever pot sta la baza tulburărilor, sunt asociate cu stresul și tulburările nevrotice, incluzând perturbarea somnului, a dispoziției, a emoțiilor și comportamentelor, afectarea alimentației, anxietatea și tulburările depresive.

Trebuie reținut că ...


Așa cum durerea fizică este un avertisment cu privire la integritatea biologică compromisă (pe baza experienței, ne retragem instinctiv mâinile din apropierea obiectelor fierbinți sau ascuțite), frica și anxietatea sunt semnale care reprezintă avertismente cu privire la amenințările sau pericolele cu privire la psihicul nostru.

Știați că...


La unele persoane consecințele stresului sever pot duce la modificări permanente ale personalității? La persoanele susceptibile la episoadele de criză și la evenimentele traumatice întâmplătoare din viață, acestea pot declanșa primul episod psihotic sau recurența tulburărilor psihotice din categoria schizofreniei și a tulburărilor delirante, afective (depresive și maniacale).

Pentru a rămâne organizat, în siguranță și calm în situații dificile care apar în viață este nevoie de sprijinul celorlalți, uneori chiar din partea specialiștilor profesioniști. Aceasta deoarece zona de separare dintre sănătatea mintală deplină și o afecțiune mintală cu simptome de disconfort mintal în creștere și dificultăți legate de gestionarea evenimentelor cotidiene este vagă.

Rețineți!


În cazul unor simptome persistente, puternic intensificate de disconfort mintal (cum sunt anxietatea și dispoziția depresivă, perturbările de somn și poftă de mâncare, iritabilitatea și impulsivitatea), atunci când simptomele ne distorsionează funcționarea și ne afectează relațiile cu alte persoane - putem începe să vorbim despre tulburările mintale care necesită îngrijire profesionistă.

Tulburările mintale includ:

  • tulburări de adaptare,
  • tulburări de anxietate,
  • tulburări depresive,
  • probleme legate de alimentație,
  • tulburări comportamentale,
  • emoționale

Situații cu risc crescut

Într-o situație de stres considerabil pe termen lung, resimțit de o persoană cu susceptibilitate congenitală, amplificată la tulburări funcționale mintale, de ex. în istoricul familial (moștenite genetic) și cu resurse reduse de sănătate mintală (abilități sociale reduse, capacitate limitată de a face față emoțiilor și un număr mic sau o rețea ineficientă de cadre medicale din domeniul sănătății mintale), respectiva persoană poate prezenta un risc de episod al unei afecțiuni mintale (psihotic), care poate fi manifestat prin schizofrenie, depresie sau manie cu simptome psihotice, precum și prin tulburări delirante).Apariția unui episod psihotic poate fi influențată și de abuzul de alcool sau dependența de substanțe interzise.

Cum se poate face față unei crize?

Episoadele de criză din viață și cele familiale, precum și evenimentele traumatice aleatoare sunt situații care, după ce sunt abordate cu succes, pot determina creșterea resurselor naturale ale experienței și aptitudinilor de gestionare a stresului, contribuind de asemenea la dezvoltarea personalității și a capacității crescute de adaptare. Cu toate acestea, anumite situații pot depăși capacitățile de a face față ale unei persoane, devenind astfel o sursă de riscuri potențiale pentru starea sa de sănătate mintală și somatică.Persoanele care se confruntă cu probleme ale vieții și/sau evenimente traumatice sunt expuse la abuzul de alcool, medicamente tranchilizante și alte substanțe, în special droguri, ca cele mai simple metode de a face față emoțiilor. Acest lucru poate duce la dependența de substanțe. Sprijinul general și asistența profesionistă furnizate persoanelor care se confruntă cu situații de viață dificile sau evenimente întâmplătoare dramatice nu numai că ajută la a face față în mod eficient emoțiilor negative, la a regândi circumstanțele și a planifica strategii de depășire a situațiilor de criză, ci pot fi și destul de semnificative pentru prevenirea tulburărilor mintale.Sprijinul familiei și al prietenilor este adesea suficient în mare parte, dar se poate întâmpla ca ajutorul profesionist să fie indispensabil. Acest ajutor este furnizat de stat cetățenilor în cadrul serviciilor de îngrijire socială și medicală furnizate de profesioniști calificați și organizații instituționale.

Când trebuie să se solicite ajutor profesionist?

Este important să se rețină că natura umană este complexă din punct de vedere al caracterului său biopsihosocial. În cazul unei stări bune de sănătate, organismul uman se poate adapta circumstanțelor de mediu în schimbare pentru a face față amenințărilor externe și conflictelor mintale interne.Cu toate acestea, poverile excesive, care depășesc capacitatea de adaptare a unei persoane pot produce perturbări homeostazice, adică pot afecta echilibrul sistemic. Acest lucru, la rândul său, poate duce la rezistență biomintală scăzută, favorizând rate de incidență mai crescute de apariție a diferitelor afecțiuni medicale - somatice și mintale.

Rețineți!


Este important să se rețină că tulburările mintale pot să nu se manifeste numai în sfera mintală, ci și în domeniul fizic (somatic) al funcționării umane.

În mod similar, bolile somatice pot fi manifestate prin simptome somatice (dureri, slăbiciune) și mintale (iritabilitate, anxietate, dispoziție negativă). Prin urmare, medicii de îngrijire primară (medic generalist, medic internist, medic de familie) identifică afecțiuni somatice și mintale. În mod similar, un psihiatru, atunci când diagnostichează tulburări mintale, examinează statusul somatic al pacientului pentru a exclude sau identifica boli somatice.

ARTICOLE SIMILARE


Cauzele schizofreniei

Chiar dacă nimeni din familia dvs. nu a suferit de schizofrenie, riscul să vă îmbolnăviți este de 1:100.

Simptome care trebuie să ne preocupe

O trăsătură caracteristică a simptomelor de tulburare mintală este faptul că nu sunt specifice în marea lor majoritate, ceea ce înseamnă că se pot regăsi aceleași simptome (de ex. anxietate, dispoziție negativă, idei delirante, halucinații, tulburări de memorie) în diferite afecțiuni somatice și mintale.

Cum se poate avea grijă de sănătatea mintală?

Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson