Schizofrenie

Schizofrenie

ÎNCEPUTUL SCHIZOFRENIEI


Schizofrenia apare rar înainte de pubertate, în schimb atunci când se ajunge la vârsta adultă, incidența schizofreniei crește rapid. Afecțiunea afectează atât bărbații, cât și femeile (în raport de 1,4:1). Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la adolescenții mai în vârstă sau la persoanele cu vârsta de douăzeci de ani, însă simptomele schizofreniei pot apărea la orice vârstă.

Cu toate că incidența generală este apropiată la ambele sexe, vârsta medie de diagnosticare a schizofreniei la bărbați este de 15–24 de ani, față de 25–34 de ani la femei. Un debut timpuriu (sub vârsta de 20 de ani) sau foarte timpuriu (sub vârsta de 13 ani) al bolii este asociat cu o evoluție mai severă și un prognostic mai nefavorabil în comparație cu un debut mai târziu.

Primul episod acut de schizofrenie apare la bărbați de obicei după vârsta de 20 de ani, în timp ce la femei primele simptome sunt diagnosticate la aprox. 30 de ani.

Rețineți!


Vârsta uzuală pentru primul episod este între 18 și 25 de ani, în sens larg - între adolescență și vârsta de 40 de ani.


În cazul femeilor, primul episod apare de obicei puțin mai târziu decât la bărbați, ceea ce se asociază cu acțiunea neuroprotectoare (de protejare a creierului) a hormonilor feminini - estrogenul. Primele simptome de schizofrenie, care sunt diagnosticate ulterior ca schizofrenie, apar adesea după câteva luni sau chiar ani înainte de primele simptome acute ale bolii.

Aceste simptome sunt foarte diferite - pot fi simptome care se regăsesc în alte tulburări mintale, cum sunt nevroza și depresia. De aceea există puține motive de menționare a acestor simptome, deoarece fiecare dintre acestea pot apărea la orice persoană și orice etapă a vieții. În acest stadiu de obicei pacientul neagă că ar fi bolnav. Din acest motiv este posibil ca persoana să nu dorească să fie tratată.

Cu cât se începe mai curând tratamentul, cu atât este mai eficace. Ameliorarea se obține în timpul tratamentului primului episod de schizofrenie, însă acest lucru poate dura mai multe luni. De aceea psihiatrii găsesc dificil să răspundă la întrebarea pacientului sau a familiei: „Cât va dura tratamentul până se observă ameliorarea?”Schizofrenia este diagnosticată rar la copii, însă s-au înregistrat cazuri la copii cu vârsta de cinci și șase ani. Schizofrenia la copii este asociată cu o evoluție severă și demonstrează diferențe mai mari cu privire la incidența pe sexe - prevalează la băieți.

ARTICOLE SIMILARE


Schizofrenia și psihoza

Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.

Tipuri de tulburări mintale

Identificarea simptomelor tipice ale tulburărilor mintale prezintă o importanță cheie pentru diagnosticarea corectă a acestora.

Cum se poate avea grijă de sănătatea mintală?

Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson