Schizofrenie

Schizofrenie

SCHIZOFRENIA ȘI PSIHOZA


Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.Percepția anormală a lumii în psihoză nu provine dintr-o greșeală și este rezistentă la corectare.

Simptomele tipice psihozei, cum sunt halucinațiile și ideile delirante, sunt experimentate de pacient ca realitate, de aceea persoanele psihotice nu au senzația (conștientizarea) că sunt bolnave.

Rețineți!


Psihoza este o perturbare gravă, care poate afecta majoritatea aspectelor funcționale la om.

Simptomele psihotice sunt provocate de tulburări biochimice la nivelul creierului, care duc la un dezechilibru al neurotransmițătorilor - substanțele care sunt utilizate de celulele constitutive ale creierului pentru a comunica. Psihoza poate fi secundară unei afecțiuni generale, însă dacă apare, poate indica o boală mintală. Halucinațiile și ideile delirante nu implică neapărat psihoza, deoarece pot fi induse și de substanțele psihoactive (droguri, „droguri legale”).

Categoria psihozelor schizofrenice, împreună cu alte psihoze, cum sunt tulburarea schizoafectivă și paranoidă, aparțin unei categorii vaste de tulburări mintale numite psihoze. Metodele de tratament pentru toate psihozele sunt similare și descrierea psihozei ca fiind schizofrenică, paranoidă sau schizoafectivă nu determină evoluția sau prognosticul viitoare ale acesteia.

ARTICOLE SIMILARE


Cauzele schizofreniei

Chiar dacă nimeni din familia dvs. nu a suferit de schizofrenie, riscul să vă îmbolnăviți este de 1:100.

Ce sunt tulburările mintale?

Nu trebuie interpretat drept tulburare mintală orice afecțiune mintală. Stresul, anxietatea, tristețea, descurajarea, insomnia și lipsa poftei de mâncare reprezintă toate reacții naturale la evenimentele dificile de viață, conflictele, pierderile suferite și dezamăgirile resimțite.

Simptome care trebuie să ne preocupe

O trăsătură caracteristică a simptomelor de tulburare mintală este faptul că nu sunt specifice în marea lor majoritate, ceea ce înseamnă că se pot regăsi aceleași simptome (de ex. anxietate, dispoziție negativă, idei delirante, halucinații, tulburări de memorie) în diferite afecțiuni somatice și mintale.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson