Schizofrenie

Schizofrenie

ATITUDINEA MEMBRILOR FAMILIEI FAȚĂ DE TERAPIE


Persoanele tratate pentru schizofrenie sunt adesea înconjurate de membri ai familiei, persoane apropiate, prieteni, cunoștințe și alte persoane ale căror opinii sunt importante pentru acestea.

Vorbim despre persoane ale căror cuvinte sunt luate în serios de cei tratați pentru schizofrenie și care afectează comportamentul acestora. Prin urmare, opiniile, credințele, recomandările, sugestiile legate de ce trebuie făcut, și ce nu trebuie făcut ale persoanelor apropiate de pacienții cu schizofrenie sunt adesea foarte importante pentru procesul terapeutic.

Acestea pot fi importante pentru conformarea în ceea ce privește administrarea medicației, adică respectarea de către pacient a recomandărilor medicului cu privire la luarea tratamentului. Acestea pot fi esențiale din punct de vedere al respectării programărilor medicale, al participării la alte forme de terapie, ședințele la psiholog sau activitățile de recuperare.

Rețineți!


Cea mai favorabilă situație este aceea în care medicul pacientului, pacientul însuși și persoanele apropiate împărtășesc opinii concordante cu privire la tratament, medicamente și alte proceduri terapeutice.

Apoi toate persoanele implicate în procesul de tratament sprijină pacientul într-un mod concordant în eforturile sale de recuperare. Astfel pot fi evitate neînțelegerile și lipsa înțelegerii. Cu toate acestea, situațiile ideale nu sunt întâlnite atât de frecvent.

Familia și persoanele apropiate de pacienții tratați pentru schizofrenie au uneori diferite îndoieli cu privire la medicamentele utilizate, recomandările medicale sau schema de terapie. Aceste îndoieli și întrebări sunt naturale. Ele reflectă implicarea rudelor și a prietenilor în procesul de tratament al membrului din familie bolnav. Înseamnă că familia și prietenii nu sunt indiferenți la ce se întâmplă cu persoana bolnavă.

Îndoielile, întrebările și chiar absența concordanței cu orice recomandări medicale nu reprezintă un lucru rău. Însă este important „ce faci cu ele”.

Trebuie reținut că ...


Oricine are dreptul la opinie, observații, păreri. În special dacă opiniile privesc starea de sănătate a unei persoane bolnave din familia apropiată sau dintre prieteni. Însă este foarte important modul în care sunt exprimate aceste îndoieli, întrebări sau rezerve.

Rețineți!


O situație care este cel mai puțin favorabilă pentru evoluția terapiei este cazul în care îndoielile familiei și prietenilor cu privire la tratamentul persoanei bolnave nu sunt raportate în timpul programării la medic (sau altei persoane care participă la procesul de tratament), în timp ce după programare, acasă, o persoană care suferă de schizofrenie aude că nu ar trebui să facă ce recomandă medicul.

Cel mai bine este să se evite o astfel de situație. În majoritatea cazurilor, acest lucru nu facilitează procesul de tratament. Chiar dacă preocupările curente ale rudelor sunt justificate, un astfel de comportament nu sprijină respectarea tratamentului viitor.

Deoarece în viitor, dacă există alte recomandări deja acceptate de persoanele apropiate pacienților, pacienții înșiși le-ar putea ignora și ar putea refuza, de exemplu, să urmeze recomandările medicului lor. Își pot aminti că anterior au fost sfătuiți să nu facă acest lucru.

Ce trebuie făcut în acest caz?


În primul rând - familia pacientului și alte persoane apropiate pacientului trebuie să aibă cât mai multe cunoștințe de încredere posibil despre boală și tratament. Prin urmare, se recomandă dobândirea și îmbogățirea acestor cunoștințe cât mai mult posibil. Multe centre oferă cursuri psihoeducaționale - este utilă participarea la acestea dacă este posibil acest lucru. Este bine să se afle dacă sunt disponibile cursuri psihoeducaționale undeva în apropiere de locuința dvs. și modul de înscriere la astfel de cursuri.

Dacă nu este posibil acest lucru - este utilă citirea broșurilor și cărților despre schizofrenie. Au fost publicate multe astfel de broșuri, cărți și ghiduri. Puteți cere sfatul unui medic sau psiholog cu privire la acestea.

Trebuie reținut că ...


Cunoștințele despre boală, tratamentul acesteia și medicațiile individuale pot ajuta în mare măsură la înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu un membru din familie bolnav, de ce primește anumite recomandări de la un medic, ce medicamente se utilizează pentru tratarea schizofreniei și care sunt avantajele și dezavantajele acestor medicamente.

În al doilea rând - dacă există întrebări, rezerve, îndoieli, este util să se discute despre acestea cu medicul pacientului (sau alte persoane implicate în tratament). Este în mod sigur mai util să se discute în timpul programării despre orice îndoieli cu privire, de exemplu, medicamente sau tratament, decât opusul - a nu împărtăși aceste îndoieli medicului.

Rețineți!


Dacă aveți orice întrebări cu privire la tratamentului unei persoane apropiate - întrebați un medic, un psiholog sau alt profesionist din domeniul sănătății.

Dacă nu sunteți de acord cu unele recomandări furnizate unei persoane apropiate - spuneți-i medicului despre aceasta, de preferat în timpul programării sau al următoarei programări, cel târziu.

Dacă aveți îndoieli, întrebări, observații, puteți cere o explicație sau recomandare de materiale informative.

În cazul în care considerați că explicația nu este cuprinzătoare, puteți cere explicații suplimentare; amintiți-vă că starea de sănătate a persoanei tratate are cea mai mare valoare și înțelegerile sau conflictele nu ar fi de ajutor.

Știați că ...


Doriți să fiți înțeles(înțeleasă) - explicați cât de bine puteți ce doriți să spuneți.

Aveți întrebări - întrebați despre lucrurile pe care doriți să le știți.

Nu sunteți satisfăcut(ă) de ceva, nu sunteți de acord cu ceva - spuneți acest lucru.

Încă mai aveți îndoieli - întrebați din nou. Încercați întotdeauna să fiți deschis(ă) și constructiv(ă) când vă exprimați opiniile, întrebările, dezacordurile sau preocupările.

ARTICOLE SIMILARE


Scopurile și regulile tratamentului în schizofrenie

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacienții cu schizofrenie este lipsa respectării schemelor de medicație. Respectarea consecventă a tratamentului farmacologic recomandat poate preveni multe situații care duc la deteriorarea stării de sănătate.

Terapia psihosocială

Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.

Obiectivele terapiei în schizofrenie

În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson