Schizofrenie

Schizofrenie

EFECTELE BOLII ASUPRA VIEȚII DE FAMILIE


Apariția schizofreniei sau a oricărei alte boli severe, cronice în familie îi strică vechea ordine. Psihoza și consecințele sale declanșează multe reacții emoționale în familie și determină un număr de probleme organizatorice.

Fiecare boală gravă care apare la un membru al familiei, fiind cronică și necesitând tratament continuu si care prezinta episoade de exacerbare recurente, în pofida complianței la recomandări, asociate cu riscul de spitalizare și invaliditate, este o modificare situațională rapidă pentru familie, a cărei acceptare necesită o anumită perioadă de timp. Este mult mai dificil de acceptat diagnosticul de boală mintală gravă decât cel de boală somatică severă (cu excepția cancerului), de ex. diabetul zaharat de tip 1.

Induce un fenomen de depresie la persoanele care asigură îngrijirea pacientului, asociat cu o senzație de pierdere a imaginii anterioare a membrului de familie afectat, o senzație apropiată de doliu, precum și - din cauza caracterului cronic al schizofreniei - reacții apropiate de sindromul de epuizare profesională - cu trecerea la comportamente și emoții de rutină.

Știați că...


În timpul acestui deceniu, observațiile privind impactul pe care îl are o boală asupra familiei și rudelor pacientului se concentrează asupra problemelor legate de stresul suferit de membrii familiei și în general se asociază cu severitatea și caracterul cronic al simptomelor, prognosticul nefavorabil, precum și cu reacțiile adverse la medicamentele antipsihotice.

Rețineți!


Totuși familia și membrii acesteia sunt în continuare cei care au o influență uriașă, adesea decisivă, asupra evoluției schizofreniei și cei care pot deveni cei mai buni aliați ai pacientului în drumul său spre recuperare.

Comportamentul persoanelor apropiate, modul și conținutul comunicărilor și chiar și prezența acestora alături de persoana tratată au un efect enorm asupra atitudinii persoanei bolnave. Prin urmare, este foarte importantă dobândirea a cât mai multe cunoștințe posibile cu privire la boală și terapia acesteia. Aceste informații pot fi culese din diferite surse: broșuri furnizate de medici, internet, programe psihoeducaționale speciale, dedicate pacienților și familiilor acestora, organizate la unități de îngrijire medicală. Este întotdeauna util să discutați informațiile obținute cu medicul curant.

ARTICOLE SIMILARE


Scopurile și regulile tratamentului în schizofrenie

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacienții cu schizofrenie este lipsa respectării schemelor de medicație. Respectarea consecventă a tratamentului farmacologic recomandat poate preveni multe situații care duc la deteriorarea stării de sănătate.

Terapia psihosocială

Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.

Obiectivele terapiei în schizofrenie

În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson