Schizofrenie

Schizofrenie

POVARA AFECȚIUNII


Stigmatizarea bolilor mintale este o experiență pe care persoana afectată o împarte cu mediul, în special cu familia.

Experiența nu este asociată numai cu pierderea statutului social, excluderea din multe domenii ale vieții, dependența mai crescută de alte persoane și instituții, ci și cu o criză a relațiilor și încrederii, care este prezentă și în familie.Pe baza informațiilor colectate de la pacienți, membrii familiilor lor și profesioniștii angajați în instituții de îngrijire psihiatrică și în ceea ce privește sentimentele subiective de discriminare, au fost identificate următoarele patru arii de stigmatizare:

  • relații interpersonale,
  • discriminare structurală,
  • imaginea bolii mintale în societate,
  • accesul la roluri sociale.

Fiecare dintre domeniile menționate mai sus găsește o nouă clarificare în contextul problemei legate de activitatea ocupațională și angajare, fiind unul dintre aspectele importante al problemei reintegrării persoanelor după crize mintale. Stigmatul bolii mintale poate fi resimțit de asemenea foarte puternic de familia pacientului. Trebuie subliniat că în multe cazuri, povara îngrijirii unui fiu sau a unei fiice adulte cu o boală cronică cade în sarcina părinților, în special a mamei. Mama poartă povara bolii copilului și suferă „stigmatul transferat”.

Rețineți!


Cu cât mai puternic este sentimentul de povară asociat bolii, cu atât mai nefavorabilă este atitudinea față de tratament și cu atât sunt mai mari problemele legate de contactul terapeutic, utilizarea mai puțin frecventă a serviciilor medicale și riscul mai crescut de recidivă a bolii.

ARTICOLE SIMILARE


Scopurile și regulile tratamentului în schizofrenie

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacienții cu schizofrenie este lipsa respectării schemelor de medicație. Respectarea consecventă a tratamentului farmacologic recomandat poate preveni multe situații care duc la deteriorarea stării de sănătate.

Terapia psihosocială

Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.

Obiectivele terapiei în schizofrenie

În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.

References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson