Schizofrenie

Schizofrenie

ROLUL PERSOANELOR CARE ASIGURĂ ÎNGRIJIREA ÎN MENȚINEREA COOPERĂRII


Modelul de tratament bazat pe spital și absența unui sistem dezvoltat de îngrijire în mediu fac să fie necesar ca familia pacientului să suporte principala povară a îngrijirii.

Modelul de tratament bazat pe spital și absența unui sistem dezvoltat de îngrijire în mediu fac să fie necesar ca familia pacientului să suporte principala povară a îngrijirii. Medicația regulată este cea mai importantă formă de tratament al schizofreniei, deoarece funcționarea adecvată, controlată cu medicamente, a neurotransmițătorilor din creier determină funcționalitatea persoanei.

Numai pacientul care respectă schema de medicație prescrisă poate participa la alte forme de terapie: psihoterapie, psihoeducație, instruire pentru recuperare.

Farmacoterapia adecvată permite stabilizarea stării de sănătate și previne recăderile psihozei. Persoanele care asigură îngrijirea sunt conștiente de faptul că și scurte pauze de medicație pot duce la recurența psihozei și, prin urmare, din acest motiv țin foarte mult la controlul adecvat al terapiei. Însă acest lucru are și efecte negative: persoana bolnavă se simte controlată, uneori forțată să ia medicamente și începe să perceapă ruda ca pe un polițist. Administrarea medicamentelor devine subiectul principal și, conform percepției pacientului, singurul subiect, iar o întrebare plină de grijă cum ar fi „Ți-ai luat medicamentele astăzi” poate declanșa o izbucnire agresivă și respingerea terapiei în continuare.

Există vreo soluție la aceste probleme?


Raportul atrage atenția cu privire la medicamentele antipsihotice cu durată lungă de acțiune (LAI). În România sunt disponibile formule medicamentoase care se administrează prin injecții o dată la 2-4 săptămâni și recent la 3 luni. Datorită menținerii unei concentrații stabile de substanță medicamentoasă în sânge,regimul de tratament este mai eficace, în timp ce pacientul poate fi eliberat de rutina administrării zilnice de comprimate. Reduce stresul persoanei care asigură îngrijirea asociat cu controlul medicației, precum și riscul de recidivă a simptomelor. Stabilizarea stării pacientului înseamnă că persoana care asigură îngrijirea are o posibilitate mai crescută de a se ocupa de planurile proprii.

ARTICOLE SIMILARE


Scopurile și regulile tratamentului în schizofrenie

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacienții cu schizofrenie este lipsa respectării schemelor de medicație. Respectarea consecventă a tratamentului farmacologic recomandat poate preveni multe situații care duc la deteriorarea stării de sănătate.

Terapia psihosocială

Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.

Obiectivele terapiei în schizofrenie

În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.

References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599