Schizofrenie

Schizofrenie

TERAPIE CU ELECTROSOCURI


În cazul pacienților cu tendințe suicidare, care resping administrarea de lichide și alimente și cu stare somatică în curs de deteriorare, electroșocurile reprezintă o procedură de salvare a vieții.

Terapia cu electrosocuri este eficace în special în cazurile următoare:

  • depresii și psihoze rezistente la tratament,
  • depresii cu simptome psihotice,
  • stupoare catatonică.

Procedura implică stimularea sistemului nervos central printr-un impuls electric aplicat prin intermediul unor electrozi în regiunea temporală.

Știați că ...


Se efectuează sub supravegherea unui medic anestezist și în general sub anestezie și atonie, astfel neexistând efecte neplăcute pentru pacient.

Terapia cu electro șocuri necesită consimțământul scris în cunoștință de cauză al pacientului, care trebuie informat despre rezultatele terapeutice așteptate și despre eventualele riscuri. Atunci când pacientul nu își poate exprima consimțământul pentru tulburarea psihică, consimțământul este furnizat de tribunalul familiei, la cererea medicului curant.

În cazul unei situații neașteptate care pune în pericol viața pacientului, care nu este în măsură să ofere acordul lui la procedura, aceasta se face printr-o decizie a doi medici de specialitate cu sesizarea instanței.

ARTICOLE SIMILARE


Schizofrenia și psihoza

Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.

Recăderile schizofreniei

Schizofrenia este o boală cronică. Riscul de recădere este crescut. Conform statisticilor, simptomele bolii reapar în decurs de 12 luni la 75% dintre pacienți. Riscul de recădere scade semnificativ dacă se continuă tratamentul farmacologic în conformitate cu recomandările medicului.

Cum se poate avea grijă de sănătatea mintală?

Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.