Schizofrenie

Schizofrenie

TERAPIE CU ELECTROSOCURI


În cazul pacienților cu tendințe suicidare, care resping administrarea de lichide și alimente și cu stare somatică în curs de deteriorare, electroșocurile reprezintă o procedură de salvare a vieții.

Terapia cu electrosocuri este eficace în special în cazurile următoare:

  • depresii și psihoze rezistente la tratament,
  • depresii cu simptome psihotice,
  • stupoare catatonică.

Procedura implică stimularea sistemului nervos central printr-un impuls electric aplicat prin intermediul unor electrozi în regiunea temporală.

Știați că ...


Se efectuează sub supravegherea unui medic anestezist și în general sub anestezie și atonie, astfel neexistând efecte neplăcute pentru pacient.

Terapia cu electro șocuri necesită consimțământul scris în cunoștință de cauză al pacientului, care trebuie informat despre rezultatele terapeutice așteptate și despre eventualele riscuri. Atunci când pacientul nu își poate exprima consimțământul pentru tulburarea psihică, consimțământul este furnizat de tribunalul familiei, la cererea medicului curant.

În cazul unei situații neașteptate care pune în pericol viața pacientului, care nu este în măsură să ofere acordul lui la procedura, aceasta se face printr-o decizie a doi medici de specialitate cu sesizarea instanței.

ARTICOLE SIMILARE


Schizofrenia și psihoza

Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.

Recăderile schizofreniei

Schizofrenia este o boală cronică. Riscul de recădere este crescut. Conform statisticilor, simptomele bolii reapar în decurs de 12 luni la 75% dintre pacienți. Riscul de recădere scade semnificativ dacă se continuă tratamentul farmacologic în conformitate cu recomandările medicului.

Cum se poate avea grijă de sănătatea mintală?

Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.

References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson