Scleroza multiplă

Scleroza multiplă

CARE SUNT TESTELE UTILIZATE?


Testele diagnostice utilizate pentru diagnosticul sclerozei multiple la copii sunt similare cu cele folosite pentru adulți.

Sunt necesare analize de laborator, examinare prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) cerebrală și medulară, puncție lombară și examinarea lichidului cefalorahidian (LCR), potențiale evocate vizuale, examen oftalmologic (Pena 2013).

Analizele de laborator - sunt analize uzuale și analize imunologice specifice necesare pentru excluderea altor boli imunologice, autoimune, respectiv:

  • anticorpi impotriva infecţiei cu Borellia, din sânge şi din lichidul cefalorahidian (LCR) dacă se decide efectuarea puncţiei lombare.
  • anticorpi antiaquaporine 4 din ser şi eventual şi din LCR (în special pentru pacienţii care au semne de afectare a acuităţii vizuale de tip nevrită optică, pentru a exclude o altă afecţiune demielinizantă care însă ar beneficia de alt tratament, respectiv neuromielita optică.
  • testul HIV (pentru excluderea infecției cu virusul imunodeficienţei umane).
  • determinare complement : C3, C4, Complexe imune circulante (CIC).
  • anticorpi anti nucleari (AAN), anticorpi anti ADN dublu catenar, anticorpi ANCA, AC antimielină bazică, anticorpi anti mielină oligodendrocitară (anti MOG), anticorpi lupus anticoagulant, factor reumatoid, proteina C reactivă, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)( pentru excludere boli autoimune, vasculite cu afectare a sistemului nervos central).
  • profil tiroidian (TSH, anticorpi anti ATPO , pentru excludere boli tiroidiene autoimune cu afectare cerebrală).
  • anticorpi anti virus Ebstein Barr în ser (și LCR).

Examenul lichidului cefalorahidian (LCR) reprezintă o analiză importantă şi se face doar prin puncţie lombară. Deşi, metoda pare invazivă, ea constituie o manevră efectuată frecvent de către neurolog pentru diagnosticul diferitelor boli neurologice. Se vor determina: compoziţia uzuală a LCR, benzile oligoclonale, indexul de imunoglobuline (sânge - LCR), numărul de celule şi tipul lor. Punţia lombară poate fi uneori urmată de apariţia unor reacții adverse, cel mai frecvent reprezentate de cefalee şi dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare, simptome ce apar în special la mers. Aceste semne sunt tranzitorii, dispar după câteva zile cu un tratament specific.

În anumite cazuri, în funcţie de simptomatologia pacientului poate fi necesară efectuarea unei electroencefalograme (EEG) sau a unor teste neuropsihologice.

Este necesară efectuarea unui examen RMN (examen prin rezonanţă magnetică nucleară) cerebral şi medular (în funcţie de simptomele clinice). Examinarea se va face şi cu administrarea unei substanţe de contrast, pentru diagnostic diferential cu alte tipuri de leziuni şi în special pentru aprecierea leziunilor demielinizante active. Investigaţia nu este invazivă, are ca principiu utilizarea unui câmp magnetic iar beneficiul este acela că oferă o imagine în detaliu a structurilor cerebrale şi medulare evidențiind inclusiv leziuni ce nu se însoţesc de semne clinice, pe care le numim asimptomatice. Examinarea RMN este utilă pentru aprecierea îndeplinirii criteriilor de diagnostic de scleroză multiplă.

Un examen oftalmologic complet se va efectua pacienţilor ce prezintă scăderea acuităţii vizuale. Va fi testat şi simţul cromatic, se vor efectua potenţiale evocate vizuale (PEV) şi în funcţie de caz şi câmp vizual.

ARTICOLE SIMILARE

Despre afecțiune
Tratament
Copiii și scleroza multiplă
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson