Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer în rândul populației masculine cu vârsta de peste 50 de ani și este un cancer dependent de hormonii androgeni.
Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer în rândul populației masculine cu vârsta de peste 50 de ani și este un cancer dependent de hormonii androgeni. Cancerul de prostată afectează bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, iar frecvența acestuia crește odată cu înaintarea în vârstă. În prezent este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați din Europa, atât pe baza înaintării în vârstă a populației, cât și a răspândirii mai crescute a diagnosticului, ca urmare a numărului mai mare de teste, de vizite la urologie și de biopsii efectuate.
Cum se formează o tumoare?
În practică, o tumoare se formează deoarece mecanismul normal și regulat al diviziunii celulare, care apare la toate țesuturile organismului, poate să scape de sub control: celulele încep să se multiplice și să se diferențieze într-un mod necontrolat și formează o masă (o umflătură) care va continua să crească. Tumorile se pot dezvolta în forme benigne sau maligne: este necesară o biopsie pentru a stabili în mod exact tipul de cancer. Tumorile benigne se dezvoltă de obicei lent și nu se răspândesc în țesuturile din jur; acestea creează probleme atunci când se măresc în volum și apasă pe organele din apropiere. În schimb, tumorile maligne pot invada țesuturile adiacente; mai mult, se pot desprinde celule din tumoarea inițială, care apoi se răspândesc prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic la organe și țesuturi îndepărtate: în acest caz, este vorba despre metastaze.
Cu toate acestea, în afara acestui mecanism, care este comun pentru toate tipurile de cancer, este important de reținut faptul că fiecare tumoare are propria poveste: există peste 200 de tipuri de cancer și opțiuni de tratament diferite.
Cancer de prostată
Există diferite tipuri de cancer de prostată: unele se dezvoltă foarte lent, iar în unele cazuri nu produc probleme în timpul vieții persoanei afectate: aceste forme sunt definite de oncologi „indolente”. Cu toate acestea, în alte cazuri, celulele se multiplică rapid și pot invada țesuturile din jur, putând acționa la distanță prin metastază.
Hiperplazia benignă de prostată
Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o boală caracterizată prin creșterea în volum a glandei prostatice ca răspuns la o creștere benignă a țesutului. Este una dintre cele mai frecvente boli care afectează bărbații adulți (peste 50 % dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani) și cu toate că nu este malignă, poate provoca probleme și dificultăți. HBP nu poate degenera în cancer de prostată: acestea sunt două boli separate care afectează părți diferite ale prostatei, însă adesea coexistă.