Programarea inițială

Programarea inițială

În majoritatea cazurilor, cancerul de prostată este asimptomatic, ceea ce înseamnă că nu există simptome clare care să indice prezența acestuia.

Majoritatea cancerelor de prostată sunt detectate după un test de verificare a concentrației de antigen specific prostatei (PSA) din sânge. În cazul în care concentrația de PSA din sânge este crescută, medicul va recomanda mai multe teste pentru a afla ce anume provoacă creșterea. Testul PSA exclusiv nu poate fi utilizat pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Cel mai frecvent instrument pentru verificarea stării prostatei este compus dintr-un test PSA și o examinare rectală digitală (DRE). Medicul dumneavoastră poate recomanda aceste teste dacă aveți simptome urinare.

Acestea pot include nevoia de a urina mai frecvent decât de obicei, nevoia urgentă de a urina, care este dificil de amânat sau pierderile involuntare de urină pe lenjeria intimă. Adesea aceste simptome pot indica alte afecțiuni, cel mai frecvent mărirea benignă a prostatei (MBP). Pot fi, de asemenea, semne ale cancerului de prostată avansat. De aceea, este necesară efectuarea mai multor teste înainte ca medicul să poată pune un diagnostic.
Pe baza rezultatelor acestor teste, medicul dumneavoastră poate recomanda o biopsie de prostată. Rețineți faptul că biopsia de prostată este singurul test care poate confirma un diagnostic de cancer de prostată. Din cauza faptului că de obicei cancerul de prostată este asimptomatic, medicul dumneavoastră poate recomanda teste PSA regulate. Medicul dumneavoastră va sugera sau nu acest lucru în funcție de mulți factori, care sunt incluşi în ghidul terapeutic. Cei mai importanți factori sunt întotdeauna vârsta și istoricul familial.

Dacă sunteți diagnosticat cu cancer de prostată, urologul trebuie să definească stadiul tumorii. Analizând țesutul tumoral, obținut fie în timpul intervenției chirurgicale, fie în timpul biopsiei, medicul patolog stabilește caracteristicile tumorii, precum și dacă este o formă agresivă sau nu. Împreună, stadiul și agresivitatea tumorii indică clasificarea. Clasificarea tumorii de la nivelul prostatei este utilizată pentru a estima prognosticul dumneavoastră individual. Pe baza acestui prognostic individual, medicul dumneavoastră va discuta cea mai bună cale de tratament pentru dumneavoastră. Această secțiune oferă informații generale care nu sunt specifice nevoilor dumneavoastră individuale.

Articole similare

Ce este cancerul de prostată?
Cum se diagnostichează cancerul de prostată?