Evoluția

Evoluția

Tumoarea, în prima fază, este un nodul care se formează la nivelul prostatei, care, în forma „indolentă” rămâne ca atare mai mulți ani. În schimb, formele cele mai agresive pot evolua rapid: celulele devin mai agresive, iar cancerul tinde să crească până ce se răspândește la organe aflate la distanță (metastază).

Factorii de risc

Înaintarea în vârstă a populației este unul dintre factorii principali asociați cu creșterea numărului de cazuri de cancer de prostată. În plus față de vârstă, există și alți factori de risc, însă se dețin în continuare puține informații despre cauzele efective care declanșează creșterea necontrolată a celulelor prostatei. Deși cauzele debutului cancerului de prostată nu sunt cunoscute încă, este la fel de adevărat că au fost identificați factori de risc și unele afecțiuni care pot determina creșterea probabilității de apariție a bolii.

Ce factori de risc au fost identificațI?

Factorii risc pentru cancerul de prostată care sunt recunoscuți și clasificați drept siguri sunt:

  • Vârsta: probabilitatea de apariție a bolii crește semnificativ după vârsta de 50 de ani, iar aproximativ două din trei cancere sunt diagnosticate la bărbații cu vârsta de peste 65 de ani.
  • Familia: riscul de apariție a bolii se dublează în cazul bărbaților care au în familie o rudă apropiată care a suferit de această boală, în comparație cu cei care nu au antecedente familiale ale bolii.

Printre factorii de risc identificați se află și rasa: pare să existe o incidență mai crescută a bolii la bărbații de rasă afroamericană față de bărbații de rasă caucaziană. Pot exista dovezi - cu toate că nu se cunoaște încă mecanismul de acțiune - cu privire la faptul că bolile inflamatorii ale prostatei, cum sunt prostatita cronică sau recurentă, provoacă leziuni celulare și determină creșterea probabilității de apariție a cancerului. În cele din urmă, s-au reținut, de asemenea, unii factori asociați stilului de viață, care cu siguranță nu sunt mai puțin importanți decât factorii menționați anterior: fumatul, un regim alimentar cu conținut ridicat de grăsimi animale și cu conținut scăzut de fructe și legume, obezitatea și absența exercițiilor fizice pot facilita apariția și dezvoltarea cancerului de prostată.

Simptome

Pacienții care se prezintă la un medic specialist cu simptome care sunt atribuite adesea unei boli benigne și corelate cu vârsta pacientului. În majoritatea cazurilor, cancerul de prostată nu provoacă probleme sau tulburări în stadiile incipiente. Simptomele cancerului de prostată tind să apară, de fapt, atunci când boala este într-un stadiu avansat și în general atunci când mărimea tumorii determină exercitarea unei presiuni asupra „uretrei”. Majoritatea cancerelor de prostată sunt în continuare diagnosticate într-un stadiu în care nu apar tulburări specifice. După cum s-a menționat anterior, pacienții pot prezenta, de asemenea, simptome observabile în cazurile de inflamație a glandei prostatice - prostatită - sau în oricare alte afecțiuni benigne care afectează prostata.

CARE SUNT SIMPTOMELE POSIBILE ALE CANCERULUI DE PROSTATĂ?
  • creșterea frecvenței urinării
  • dificultatea de începere a urinării
  • senzația de golire incompletă a vezicii urinare
  • arsuri ocazionale
  • dificultăți de erecție
  • prezența ocazională de sânge în spermă

În prezența acestor simptome, este întotdeauna mai bine să consultați medicul curant sau să consultați un medic specialist; cu toate acestea, pacientul nu trebuie să se alarmeze, deoarece în majoritatea cazurilor acestea sunt probleme benigne.

Articole similare

Programarea inițială
Ce este cancerul de prostată?
Cum se diagnostichează cancerul de prostată?
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson