Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală

Decizia medicului chirurg privind tipul de strategie și intervenția chirurgicală care va fi utilizată depind de evaluarea caracteristicilor, a dimensiunii și a gradului de extindere a tumorii.

Decizia de a efectua intervenția chirurgicală are un scop curativ: scopul este într-adevăr acela de a îndepărtat întreaga tumoare. Intervenția chirurgicală este numită prostatectomie radicală și implică îndepărtarea prostatei, a veziculelor seminale și a ganglionilor limfatici din regiunea din jurul prostatei și a pelvisului. Ganglionii limfatici sunt glande de mici dimensiuni a căror funcție este aceea de filtrare (a eventualelor lichide și proteine din celulele tumorale) a elementelor prezente la nivelul vaselor limfatice. Îndepărtarea ganglionilor limfatici se efectuează pentru a asigura îndepărtarea completă a tumorii și o stadializare mai precisă a bolii. Intervenția se efectuează în general sub anestezie „loco-regională”, adică printr-o mică injecție cu anestezic la nivelul coloanei vertebrale (în general în asociere cu sedarea) sau sub anestezie generală.

Tehnici chirurgicale

• Intervenția chirurgicală deschisă Este o operație destul de complexă, care implică îndepărtarea prostatei prin intermediul unei incizii la nivelul abdomenului în zona ombilicului-zona pubiană - sau la nivelul zonei dintre scrot și anus (această metodă este rar aplicată).
• Laparoscopia Este o intervenție care durează în mod cert mai mult decât cea descrisă anterior, însă presupune un timp de recuperare mult mai scurt: se efectuează prin intermediul unor mici incizii de aproximativ 1 cm în partea inferioară a abdomenului, ceea ce permite introducerea unei camere video și sunt necesare instrumente adecvate pentru a se efectua îndepărtarea prostatei.

• Intervenția chirurgicală robotică Constă într-o intervenție cu aceleași caracteristici ca laparoscopia, însă presupune și utilizarea unui robot. Această tehnică permite medicilor chirurgi că opereze pe baza unei măriri vizuale de aproximativ 20 de ori și cu vizualizare 3D, ceea ce permite efectuarea intervenției chirurgicale cu un nivel crescut de precizie în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă sau intervenția chirurgicală laparoscopică standard. Și în acest caz timpul de recuperare este scurt, însă este necesară utilizarea unui echipament specializat.

Analiza țesutului

Țesuturile îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale sunt analizate pentru a se obține informații SUPLIMENTARE cu privire la boală și a stabili unii parametri importanți, cum sunt extinderea tumorii, iar apoi stadializarea, caracteristicile biologice ale bolii, care caracterizează agresivitatea. Aceasta presupune, de asemenea, analiza regiunilor adiacente ale ganglionilor limfatici pentru a se verifica prezența posibilă a celulelor canceroase. Aceasta evaluează necesitatea de a se administra un tratament adjuvant, care se utilizează în completarea intervenției chirurgicale, cum ar fi radioterapia sau terapia hormonală.

Starea postoperatorie și reacțiile adverse posibile

În general, după intervenția chirurgicală, în absența complicațiilor, pacientul este externat din spital după aproximativ o săptămână. Sonda urinară care este introdusă în timpul intervenției chirurgicale este lăsată pe poziție pentru o perioadă cuprinsă în mod obișnuit între 5 și 10 zile, în funcție de tehnica chirurgicală aplicată.
În timpul acestei perioade, se administrează unele medicamente care ajută în timpul procedurii operatorii și contribuie la vindecarea plăgii chirurgicale. Cu toate acestea, având în vedere domeniul intervenției, pot exista unele consecințe negative pentru pacientul căruia i s-a efectuat o prostatectomie radicală. Cele mai importante reacții adverse pot fi disfuncția erectilă, și anume reducerea sau absența erecției, precum și incontinența urinară. După îndepărtarea sondei urinare, este normal să se observe pierderea involuntară de urină. Recuperarea continenței urinare necesită o perioadă de mai multe luni, în funcție de tipul intervenției efectuate și alegerea tehnicii chirurgicale.
Recuperarea deține un rol esențial în reducerea incontinenței și, atunci când este posibil, trebuie începută înaintea intervenției chirurgicale. La 30-45 de zile după intervenția chirurgicală, medicul specialist va solicita o verificare a valorilor PSA-ului, pentru a se asigura că nivelul acestora se încadrează în intervalul normal. În cazul în care aceste valori cresc, medicul specialist va analiza noile rezultate și va evalua posibiltatea revenirii tumorii.

Articole similare

Radioterapia
Chimioterapia
Terapiile hormonale
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson