Radioterapia

Radioterapia

Utilizarea de radiații cu energie crescută pentru distrugerea celulelor canceroase, conservând în același timpul țesutul sănătos. Există 2 tipuri de radioterapie în tratamentul cancerului de prostată:

  • Radioterapia cu raze externe
  • Brahiterapia

Radioterapia cu raze externe

Radioterapia cu raze externe se efectuează cu ajutorul unui aparat numit accelerator liniar, care emite raze X ce vizează prostata și provoacă distrugerea celulelor canceroase; aceasta poate fi o opțiune de tratament în cazul pacienților cu cancer de prostată cu orice clasă de risc. Cum se identifică ținta razelor? Medicul oncolog radiolog efectuează subiectului o TC (tomografie computerizată) la nivelul abdomenului, numită centrare, care permite ca zona iradiată să fie localizată în mod corect, identificând celulele canceroase și protejând organele sănătoase.

Apoi urmează o fază foarte importantă, planificarea tratamentului: un plan personalizat și ușor de aplicat pentru pacient pentru protejarea organelor cu risc, cum sunt rectul, vezica urinară, capul femural și intestinele, care trebuie protejate de radiații. Cele mai frecvente tratamente sunt radioterapia conformală tridimensională (3D-CRT) și radioterapia cu raze de intensitate modulată sau IMRT, definite drept tratamente conformaționale, de la momentul la care radiația este modelată în jurul organelor-țintă (prostata), permițând salvarea la un nivel maxim a organelor din jur.

Mai există și radioterapia ghidată imagistic (IGRT), care permite localizarea emisiei de radiații, pe baza captării de imagini care permit identificarea prostatei la fiecare tratament, cu o precizie mai mare.

Brahiterapia

Această formă de radioterapie implică plasarea unor mici surse de radioactivitate (semințe) direct în prostată, prin intervenție chirurgicală. Este o strategie preferată pentru pacienții cu risc redus, în timp ce radioterapia cu raze externe sau terapia hormonală pot fi asociate adesea cu pacienții cu risc intermediar.

Sursele implantului (sau radiațiilor) pot fi:

  • Permanente: mici semințe de iod sau paladiu sunt poziționate în prostată și nu sunt îndepărtate;
  • Temporare: surse de iridiu sunt poziționate în prostată într-o cantitate care variază în funcție de planul de tratament; acestea sunt ulterior îndepărtate.

Radioterapia și reacțiile adverse

La sfârșitul radioterapiei, pacientului i se efectuează controale periodice pentru a se evalua reacțiile adverse și a se monitoriza valorile PSA-ului.

Articole similare

Chimioterapia
Terapiile hormonale
Tratamentul cancerului de prostată
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson