Terapia hormonală este un tratament pentru cancer care încetinește sau oprește evoluția cancerului care utilizează hormoni pentru a crește. Terapia hormonală mai este denumită și tratament hormonal sau terapie endocrină.
Terapia hormonală este utilizată pentru:
- Tratarea cancerului. Terapia hormonală poate reduce probabilitatea de revenire a cancerului sau poate opri sau încetini evoluția acestuia.
- Ameliorarea simptomelor cancerului. Terapia hormonală poate fi utilizată pentru a reduce sau a preveni simptomele la bărbații cu cancer de prostată cărora nu li se poate efectua o intervenție chirurgicală sau radioterapie.
Tipuri de terapie hormonală
Terapia hormonală se încadrează în două categorii ample, cea care blochează capacitatea organismului de a produce hormoni și cea care influențează modul în care hormonii se comportă în organism.
Cui i se administrează terapia hormonală?
Terapia hormonală este utilizată pentru a trata cancerul de prostată și mamar care se dezvoltă pe bază de hormoni. Terapia hormonală se utilizează cel mai adesea împreună cu alte tratamente pentru cancer. Tipurile de tratament de care aveți nevoie depind de tipul de cancer, de gradul de răspândire și de amploarea acestuia, dacă evoluția acestuia se bazează pe hormoni, precum și de alte eventuale probleme de sănătate pe care le aveți.
Cum se utilizează terapia hormonală împreună cu alte tratamente pentru cancer
Atunci când se utilizează împreună cu alte tratamente, terapia hormonală poate:
- Reduce dimensiunile tumorii înainte de intervenția chirurgicală sau radioterapia. Aceasta este numită terapie neoadjuvantă.
- Reduce riscul recidivării cancerului după tratamentul principal. Aceasta este numită terapie adjuvantă.
Distruge celulele canceroase care au reapărut sau s-au răspândit la alte părți ale organismului dumneavoastră.
Terapia hormonală poate provoca reacții adverse
Din cauza faptului că terapia hormonală blochează capacitatea organismului dumneavoastră de a produce hormoni sau influențează modul în care se comportă hormonii, acest lucru poate provoca reacții adverse. Reacțiile adverse pe care le aveți vor depinde de tipul de tratament hormonal care vi se administrează și de modul în care organismul răspunde la aceasta. Oamenii răspund diferit la același tratament, prin urmare nu toți au aceleași reacții adverse. Unele reacții adverse diferă, de asemenea, în funcție de sex.
Unele reacții adverse pentru bărbații cărora li se administrează tratamentul hormonal pentru cancerul de prostată includ:
- Bufeuri
- Pierderea dorinței sau a capacității de a avea contacte sexuale
- Slăbirea oaselor
- Diaree
- Greață
- Mărirea și sensibilitatea sânilor
- Oboseală
La ce să vă așteptați atunci când vi se administrează tratament hormonal
Cum se administrează tratamentul hormonal
Tratamentul hormonal poate fi administrat în multe moduri. Unele moduri frecvente includ:
- Administrarea orală. Tratamentul hormonal se administrează sub formă de pilule care trebuie înghițite.
- Administrarea injectabilă. Tratamentul hormonal este administrat printr-o injecție la nivelul unui mușchi al brațului, coapsei sau șoldului sau imediat sub pielea de la nivelul părții grăsoase a brațului, piciorului sau abdomenului.
- Intervenția chirurgicală. Este posibil să vi se efectueze o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea organelor care produc hormoni. La femei se îndepărtează ovarele. La bărbați se îndepărtează testiculele.
Localizarea tratamentului hormonal
Locul în care vi se administrează tratamentul depinde de tipul de tratament hormonal administrat și de modul de administrare al acestuia. Tratamentul hormonal poate fi administrat ambulatoriu. Sau vi se poate administra tratamentul hormonal la cabinetul medicului, la clinică sau în spital.
Cum vă poate afecta tratamentul hormonal
Tratamentul hormonal afectează persoanele în diferite moduri. Modul în care vă simțiți depinde de tipul de cancer de care suferiți, de cât de avansat este, de tipul de tratament hormonal care vi se administrează și de doză. Medicii și asistentele medicale nu pot ști cu certitudine cum vă veți simți în timpul tratamentului
Cum vă puteți da seama că tratamentul hormonal are efect?
Dacă urmați un tratament hormonal pentru cancerul de prostată, vi se vor efectua teste PSA regulate. Dacă tratamentul hormonal are efect, nivelurile dumneavoastră de PSA vor rămâne aceleași sau chiar se pot reduce. Însă dacă valorile PSA-ului cresc, acesta poate fi un semn că tratamentul nu mai are efect.
Nevoi alimentare speciale
Tratamentul hormonal pentru cancerul de prostată poate provoca creșterea în greutate. Adresați-vă medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau medicului nutriționist în cazul în care creșterea în greutate devine o problemă pentru dumneavoastră.
Lucrul în timpul tratamentului hormonal
Ar trebui ca tratamentul hormonal să nu vă afecteze capacitatea de muncă.
Terapii noi
În peisajul terapeutic al cancerului de prostată într-un stadiu avansat apar medicamente noi. Acestea constituie tratamente care acționează asupra tumorii prin diferite mecanisme de acțiune, incluzând chimioterapii noi, tratamente radiofarmaceutice noi și tratamente hormonale noi.
În cazul oricărui efect advers, adresați-vă medicului.